ponedeljek, 25. julij 2011

Klovn: The Movie


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Clown  
Država: Danska
Leto: 2010
Žanri: Komedija
Dolžina: 93', Imdb
Režija: Mikkel Nørgaard
Scenarij: Casper Christensen, Frank Hvam
Igrajo: Frank Hvam, Casper Christensen,  Marcuz Jess Petersen, Mia Lyhne, Iben Hjejle

Na letošnji podelitvi danskih filmskih nagrad se je med petimi nominiranci znašel tudi Klovn: The Move. Zmaga je pripadla zaporniški drami R , o kateri sem že pisal, z naslovnim filmom pa zaokrožujem ogled najbolj izpostavljenih danskih lanskoletnih filmskih stvaritev. Film je v resnici nekakšen podaljšek zelo uspešne tv nanizanke Klovn (2005-2009), saj za projektom stoji ista ekipa, ki je skozi šest sezon istoimenske serije, v smeh spravljala številno občinstvo pred malimi ekrani.
Frank in Mia sta že dolgo skupaj. Odpravita se na poroko skupnega prijatelja, na kateri Frank od Miinega zdravnika izve, da je ta noseča. Možakar je spil kozarček preveč in na hitro sklepal, da je Frank seznanjen z pomembno novico in tako v zadrego spravil oba. Frank je užaljen, ker je za ženino nosečnost izvedel od drugih in zahteva takojšnje pojasnilo. Mia se je odločila tako, zaradi resnih pomislekov o Frankovi  usposobljenosti in pripravljenosti na očetovsko vlogo. Zato se odloči v hišo pripeljati mladega sorodnika Boja in nekoliko otipati Frankovo usposobljenost za vzgojo otrok. Mia se odpravi na celonočno zabavo, Frank in Bo pa ostaneta sama v hiši, ki v poznih nočnih urah postane tarča vlomilcev. Frank je prestrašen, zato zapusti Boja in sebično pobegne iz hiše. Boju se sicer ne zgodi nič hudega, toda njegovo ravnanje le potrdi Miino prepričanje, da je Frank neustrezen očetovski material. Frank si prizadeva popraviti stvari in jo prepričati v nasprotno, zato je prihajajoči izlet z najboljšim prijateljem Casperjem dobra priložnost za popravek slabega vtisa. Franku in Casperju se priključi Bo (proti svoji volji), saj bi ga Frank moral odpeljati v hišo starega očeta. Tako je Bo končal na izletu, ki ga Casper ljubkovalno imenuje Tour de Pussy.
Kot sem omenil v uvodu, je Klovn nastal na podlagi priljubljene tv serije, zato ne čudi dober izkupiček na domačih kinoblagajnah. Uspešno sodelovanje režiserja in dveh glavnih igralcev (skupaj so delali na scenariju) je tako končalo na filmskih platnih, film je bil toplo sprejet v celi Skandinaviji. Tisto kar ponuja Klovn je najlažje opisati kot mešanico različnih pristopov pri ustvarjanju filmske komedije. Ustvarjalci očitno izjemno spoštujejo Larryja Davida in njegovo izjemno zabavno pogruntavščino Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiasm) , kajti številne situacije in dejanja imajo zelo močan Larry David pečat. Osrednji motiv je lik moškega v tridesetih letih, ki je nekako obtičal v najstniških letih in se še vedno ni dosegel letom primerne zrelosti, s podobnimi težavami se sooča tudi njegov najboljši prijatelj. Tukaj v ospredje stopijo buddy-buddy  komični vložki in pripetljaji, ki kljub predvidljivosti ponudijo nekaj zabavnih situacij. Tako kot pri ameriških sorodnikih izdelkih, tudi tukaj končni izid ni nobeno presenečenje, že od samega začetka vemo, kam Klovn meri in kam nas bo odpeljal. V čem je potem razlika? Predvsem v tem, da si Danci upajo pokazati veliko več, kot njihovi hollywoodski konkurenti. Upajo se celo norčevati iz lulčka 10-letnika, komično prikazati poskus seksa v troje, nazorno pokazati homoseksualnost in še bi lahko našteval. Če k temu prištejem nekaj izvirnosti v situacijski komiki in simpatičnost glavnih likov, je končni vtis povsem soliden.

Ocena: 


Ni komentarjev:

Objavite komentar