četrtek, 30. avgust 2012

The Cabin in the Woods (2011)



Slovenski naslov: Koča v gozdu
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Grozljivka, Triler
Dolžina: 95' ,  Imdb
Režija: Drew Goddard
Scenarij: Joss Whedon, Drew Goddard
Igrajo: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins

Pazi to! Koča v gozdu! Kako vznemirljivo neizviren naslov. Toda brez skrbi, naslov ni nobeno naključje, saj avtorji na ta način gledalcu že pred ogledom sporočajo, da ga po uvodni špici čaka zvrhana doza klišejev. Samoten objekt, na oddaljenem, izoliranem kraju, je eno izmed najbolj obrabljenih izhodišč horor žanra. Ja, včasih drži tista, da se dan po jutru pozna, saj so glavni protagonisti »Koče« druščina petih mladcev in mladenk, ki so tako zelo tipični, da bolj tipični ne morejo biti. Tako med peterico najdemo rahlo zabitega frajerja-športnika, neumno blondinko (frajerjevo punco, seveda) in njeno veliko bistrejšo najboljšo prijateljico, ki je, seveda, veliko bolj spodobna. Tu je še frajerjev prijatelj – idealna možnost za pametno najboljšo prijateljico – pameten, postaven in nekoliko sramežljiv. In kakšna bi to bila ekipa brez izrazitega luzerja, ciničnega zapohanca, ki ga ostali potrebuje v isti meri, kolikor stol potrebuje peto nogo. To je uvod v zgodbo, ki smo jo videli bog ve kolikokrat. In zakaj bi potem sploh žvečili nekaj, kar je že povsem prežvečeno?  Zato, ker se avtorji še predobro zavedajo, da smo ta film že gledali. Pravzaprav je njihov glavni adut prav to dejstvo. S tem računajo in na to opcijo stavijo največji delež svojih delnic. Trik je v tem, da poskušaš kliše obrniti sebi v prid. 
Saj vemo, brez spodobnega para zizik, ni prve grozljivke in ko se glavna kandidatka za razkazovanje oprsja začne izgovarjati na mraz in neprimerno vzdušje, se tisti tam zgoraj odzovejo ekspresno. Povečaj temperaturo in izboljšajo ambient in to je to. Joške so zunaj, na mesečini. Ko alfa samec začne kazati znake pretirano treznega razmišljanja za svojo rolo, je tu plin za poneumljanje, ki ekspresno poskrbi za spremembo v načinu razmišljanja. Moram priznati, da mi je zadeva sprva delovala sila zabavno, a je potem s ponavljanjem in vsakim vnovičnim obračanjem naslednjega klišeja, vse skupaj začelo preveč dišati ala Scary Movie. Vpletanje resničnostnega šova v horor je ideja, ki je v aktualnem trenutku, ko tovrstna televizijska zabava dosega vrhunce (vsaj upam, da je temu tako), še kako na mestu. Čeprav ideja ni nova [recimo, da je britanska mini-serija Dead Set (2008) en tak zanimivejši primer], so avtorji pravilno ocenili, da je v sami ideji še dovolj svežine, ter da se jo splača uporabiti. Na račun reality momenta se Koča v gozdu otrese svojega na videz ozko ukrojenega kalupa in tako »odklene« nove nivoje, ki jih naši protagonisti morajo premagati. In ko sem že pri protagonistih moram povedati, da je med njimi malo takih, ki dejansko prirastejo k srcu. Edini zares všečen lik je stoner in do neke mere pametno dekle - devica (hehe, vsaj dokler nismo izvedeli, da predpostavka počiva na majavih nogah), ostali pa sodijo v kategorijo bledo in hitro pozabljivo. Ja, tudi tisti, ki jih načeloma zelo rad gledam, vključujoč  Richarda Jenkinsa in za moj okus nepotreben cameo Sigourney Weaver. Po navdušenih komentarjih in kritikah sem nekako dobil občutek, da bi Koča v gozdu lahko bila ena izmed prelomnic za horor žanr, a so me nekateri objektivni filmski komentatorji  (filmoljub), že pred ogledom opozorili, da je naslovna stvaritev le rahel vetrič, ki sicer prinese nekaj svežine, a je učinek le tega zgolj začasen in brez kakega dolgotrajnejšega efekta. Upoštevajoč identiteto ustvarjalcev ugotavljam, da je Koča v gozdu v tolikšni meri grozljiva, kolikor je Buffy - Izganjalka vampirjev, televizijski horor  šov. 

Ocena:


6 komentarjev:

  1. Pa saj je tvoja ocena povsem na mestu. Tista pikica gor ali dol je itak odvisna od individualnega doživljanja, ki je pri vseh nas različno. Če pa upoštevaš izrazito nizko kakovostno povprečje znotraj žanra, je Koča skoraj masterpis. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Glede na zelo pozitivne ocene, ki jih je bil deležen ta "horror", sem pričakoval več. Po drugi strani pa; če pogledamo podobne filme iz serije grozljivk "skupina prijateljev se odpravi nekam in potem...", gre tukaj za gledljiv izdelek. Osebno sem bil navdušen nad zadnje pol ure. Prvi del filma, pa večinoma po standardih podobnih "teen" grozljivk. No, mogoče je bil takšen tudi namen.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prav imaš Anonimni, tak je bil namen ...

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi jaz sem med tistimi, ki so pričakovali res dober film, vsaj na podlagi številnih poz. kritik. No, film je precej švoh in beden, če smem. Tistim joškam bi se lahko še prijateljica pridružila, da bi bilo vsaj dvojno kaj za videti, ni tako. Ne vem, meni ni bil dober in pika. Čeprav mi je bilo zakulisje z Jenkinsom všečno, praktično edina stvar.

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Pauc
    Tudi prijateljica je nekaj pokazala. Na začetku je lep čas v luštnih spodnjicah :D

    Razen če nisi bil neučakan in gledal tisti release, pri katerem so zaradi vžganih kitajskih podnapisov odrezali ta pomemben detajl. ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne, ne sem videl to in seveda nisem pozabil, kako le, ko pa gre za kar prijetna stegenčka in luštne hlebčke. Sej zaradi takega uvoda sem potem tudi ostal ;)

    OdgovoriIzbriši