sreda, 17. april 2013

Eden (2012)



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Drama
Dolžina: 94' ,  Imdb
Režija: Megan Griffiths
Scenarij: Megan Griffiths, Richard B. Phillips, Chong Kim 
Igrajo: Jamie Chung, Matt O'Leary, Beau Bridges, Scott Mechlowicz,Roman Roytberg, Grace Arends

Ponarejena osebna izkaznica je za ameriške najstnike vstopnica v svet odraslih, ki prinaša prosto pot do nočnih barov in alkoholnih pijač. Podobno pot je ubrala Hyun Jae, hčerka korejskih preseljencev, ko se je s prijateljico odpravili v nek nočni bar. Noč se je začela s kozarčkom viskija, ki mu je kmalu sledila še druga ruda, ki jo je plačal postaven mladenič v gasilski uniformi. Alkohol je opravil svoje in zameglil mladenkino presojo, ki je kakšno uro kasneje sedela v gasilčevem avtomobilu in se z njim odpravljala proti drugem nočnem klubu, kamor nista nikoli prišla. »Za hip se bom ustavil in telefoniral,« je rekel, ona ni ugovarjala. Nekaj trenutkov kasneje, ko je dojela vso nevarnost situacije, v kateri se znašla po lastni neumnosti, je bilo prepozno. 24 ur kasneje je Hyun Jae že bila zaprta na skriti lokaciji v nevadski puščavi. Kmalu je spoznala, da je postala belo blago in zgolj ena od številnih žrtev dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe, ki vodi razvejano mrežo prostitucije in trgovine z ljudmi. Objekt sredi puščave je zapor, v katerem dekleta preživljajo svoje dni in od koder jih potem peljejo k naročnikom v okoliških krajih.
Ko je ko-scenarist Richard B. Phillips prebral časopisni članek o usodi dekleta iz ameriške zvezne države Nova Mehika, ki je bila ugrabljena in prisiljena v prostitucijo, je takoj spoznal, da bi se po zgodbi lahko posnel zanimiv film. Zato je navezal stik z glavno akterko, ji predstavil svojo idejo in jo povabil k sodelovanju. Skupaj sta spisala scenarij, ki je kasneje prestal še zaključno poliranje režiserke Megan Griffiths. Posneto po resnični zgodbi je napis, ki ga filmska industrija zlorablja tako pogosto, da je ta praktično izgubil ves pomen, a v naslovnem primeru je raba tega opozorila bila še kako upravičena. Čeprav osrednji motiv in povzetek dogajanja napovedujeta mučno vsebino in nelagodne prizore, se Griffiths odloči, da nas ne bo šokirala z eksplicitnimi prizori seksualnega nasilja. Namesto tega se ustvarjalci osredotočijo na prikaz dinamike preživetja glavne osebe v danih okoliščinah in prikaz ustroja kriminalne organizacije, ki v svojih vrstah združuje okorele kriminalce in strice iz ozadja, ugledne predstavnike lokalne skupnosti, ki zasedajo vodilne položaje in si pri razdelitvi profita trgajo največji kos pogače. 

Z glavno junakinjo in ostalimi dekleti se prebijamo skozi njihov vsakdan in v kratkih epizodah spoznavamo njihove stranke – med klientelo so srednješolski fantje in njihovi očetje, ki prihajajo iz urejenih predmestnih družin. S temi spoznanji zgodba dobi nek širši družbenokritični kontekst in tisto osrednjo sporočilno idejo – moralno spornost prostitucije. Ali drugače, film nam pokaže, kako zelo tanka je linija med prostovoljno in prisilno prostitucijo. Zavoljo dinamičnega in napetega dogajanja nisem imel težav s koncentracijo, za nekaj časa pa bo v spominu ostala tudi Jamie Chung, ki se je zelo dobro znašla v naslovni vlogi. Ustroj in funkcioniranje kriminalne združbe sodi med tiste manj prepričljive elemente pripovedi, še posebej v tistem delu, ki se nanaša na spremljanje in nadzor deklet med delom v naseljenih področjih. Matt O'Leary, ki igra prvega mafijskega operativca in človeka, ki za velike šefe vodi posle, ni prav posrečena izbira za takšno vlogo. Kljub temu je tretji celovečerec Megan Griffiths soliden izdelek, ki bo najbrž naredil pozitiven vtis na večino. Film je bil premierno predvajan na lanskem austinskem South by Southwest festivalu, kjer je prejel nagrado občinstva.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar