sreda, 16. julij 2014

Tracks (2013)


Slovenski naslov: Poti 
Država: Avstralija 
Leto: 2013
Žanri: Avantura, Biografija, Drama 
Dolžina: 112' , Imdb
Režija: John Curran
Scenarij: Marion Nelson, Robyn Davidson (knjiga)
Igrajo: Mia Wasikowska, Adam Driver, Rainer Bock, Rolley Mintuma, John Flaus, Robert Coleby

Leta 1987 je revija National Geographic objavila zgodbo Robyn Davidson, ki ji je leto prej uspel velik podvig. V družbi štirih kamel in vernega štirinožnega prijatelja je prepešačila 2700 kilometrov dolgo pot skozi avstralsko puščavo, od mesteca Alice Springs do Indijskega ocena. Ta neverjetna zgodba je še nekaj naslednjih let ostala ena izmed najbolj priljubljenih zgod te ugledne revije. Davidsonova je kmalu napisala tudi knjigo Poti, ki je sčasoma postala ena izmed najbolj priljubljenih knjig na področju popotniške književnosti. Ni bilo malo takih, ki so vse od izida knjige (leta 1980), poskušali njeno vsebino pretočiti v filmsko pripoved, vendar so tovrstna prizadevanja  obrodila sadove šele lani, ko ja v Avstraliji živeči Američan John Curran na festivalu v Benetkah predstavil svoj peti celovečerec Poti (Tracks). 

Pripoved odpre prihod mlade Robyn Davidson v majhno avstralsko mestece, v katerem poišče delo na kameljih farmah. Med delom na farmi Robyn počasi spoznava te nenavadne živali in se obenem pripravljala na svojo popotniško avanturo. Po dveh letih v svoji lasti ima tri odrasle kamele, enega kameljega najstnika in dovolj znanja o teh živalih, da se lahko poda v puščavo in poskuša uresničiti svoj načrt. Zaradi pomanjkanja denarja, ki ga potrebuje za potrebščine in hrano težka srca sprejeme ponudbo revije National Geographic, ki v zameno za sponzorstvo želi objaviti reportažo o njenem podvigu. S fotografom Rickom Smolanom (Adam Driver) sklene kompromis: na poti skozi puščavo se bosta srečala na vnaprej določenih točkah, na katerih Rick lahko posname svoje fotografije.    
Walkabout je starodavni običaj Aboriginov, s katerim mladi pripadniki avstralskega avtohtonega ljudstva za seboj puščajo otroštvo in postajajo moški. Za uspešno opravljeno nalogo mladenič mora v puščavi preživeti šest mesecev in tako dokazati, da je dovolj zrel za samostojno življenje. Walkabout je obenem naslov pustolovske drame angleškega režiserja Nicolasa Roega iz leta 1971, ki tematizira ta običaj. Morda je prav Roegov film do neke mere navdihnil mlado Robyn Davidson, da se poda v puščavo in si poskuša v tem surovem in osupljivo lepem okolju razbistriti misli. Danes je na zemeljski obli verjetno kar nekaj ljudi, ki se po lastni volji odločijo za življenje v osami, nekje v divjini, daleč stran od civilizacije. Pritiski, ki jih vsakodnevno doživlja sodobni človek so nekatere pripeljali do spoznanja, da je mogoče najbolje obrniti hrbet življenju kot ga živimo danes in v sodelovanju z naravo poiskati pogoje v katerih se lahko izključno posvetimo tisti najbolj prvinski funkciji — golem preživetju.

V tem smislu je zgodba Robyn Davidson danes še kako aktualna in razumljiva. Mogoče celo še bolj, kot je bila v času izida knjižne predloge. Upam se trditi, da je najnovejši režiserski prispevek Johna Currana (We Don't Live Here Anymore, The Painted Veil, Stone) njegov najbolj dovršen film doslej. Režiser je odlično ocenil, da film, ki temelji na takšni knjižni predlogi mora biti posnet tam, kjer se odvija večina zgodbe – v avstralski puščavi. S snemanjem v divjini je Curran uspešno izbral prvega pomembnega protagonista zgodbe — puščavo. Prelepa avstralska pokrajina v širokih planih zlahka nadomesti manjkajoče protagoniste in postane tisti neotipljivi, a vseskozi prisotni protagonist, v družbi katerega glavna junakinja prihaja v stik z lastno identiteto in na novo definira lasten obstoj. Ustvarjalci so nadvse uspešno selekcionirali tudi drugega najpomembnejšega člena v tej zgodbi — izvrstno Mio Wasikowsko, ki je odločno odgovorila na vse zahteve, ki jih s seboj prinaša takšna rola. V nastopu mlade avstralske igralke je moč zaznati trdnost in odločnost, ki je nujna za uspeh misije, pa tudi pristno krhkost ko pripoved zaide v nekoliko bolj osebne, duševne vode. Menim, da je Curran našel pravo ravnotežje med pustolovščino in notranjimi boji, ki jih na svoji poti preživlja Robyn. Izpostaviti velja še nastop talentiranega Adama Driverja (igra fotografa Ricka), ki nam z nastopih v majhnih, zanimivih vlogah (Frances Ha, Inside Llewyn Davis), počasi leze pod kožo. Na koncu bi vse, ki so uživali v ogledu filma opozoril na tematsko sorodno dramo V divjino (Into the Wild, 2007, Sean Penn); seveda, ob predpostavki, da enega izmed boljših filmov leta 2007 še niste videli.  (-4)


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar