torek, 11. avgust 2015

Mission: Impossible - Rogue Nation (2015)


Slovenski naslov: Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija
Država: ZDA
Leto: 2015
Žanri: Akcija, Avantura, Triler 
Dolžina: 131' ,  Imdb
Režija: Christopher McQuarrie
Scenarij: Christopher McQuarrie, Drew Pearce
Igrajo: Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner, Rebecca Ferguson, Sean Harris 

Ethan Hunt in njegova ekipa za nemogoče misije se v Odpadniški naciji znajdejo pred najzahtevnejšo nalogo doslej. ENM je razpuščen, pripadniki enote so prerazporejeni na različne položaje v CII. Na novih delovnih mestih so vsi razen Hunta, ki je v trenutku ukinitve ENM-ja delal na razkrinkanju Sindikata, skrivnostne organizacije, za obstoj katere v obveščevalnih krogih nikoli ni bilo pravih dokazov. Toda Huntu je uspelo povezati nekaj na videz nepovezanih dogodkov na različnih koncih sveta, ki so le majhni koščki obsežne kampanje, s katero Sindikat želi sprovocirati nastanek novih kriznih žarišč in svet pahniti na pot kaosa in vojne. Organizacija, ki jo vodi hladnokrvni in inteligentni Solomon Lane, želi z nasiljem na novo premešati karte na mednarodnem zemljevidu vpliva in moči, ter tako vzpostaviti novi svetovni red. In ker Ethan nadrejene ne more prepričati v resnost grožnje in obstoj Sindikata, mora ukrepati na lastno pest, a že na samem začetku se znajde v resnih težavah. 
Tom Cruise je vedno rad tekel. Verjamem, da na ni malo onih, ki so opazili njegovo afiniteto do teka na velikem platnu in potem takem niso bili presenečeni, ko Ethan Hunt v otvoritveni sekvenci filma priteče v kader in poskuša ujeti letalo. In ko rečem ujeti, mislim dobesedno, saj Tom tek direktno poveže s še eno svojih priljubljenih disciplin: plezanjem po nevarnih vertikalah in visenjem nad nevarnimi prepadi. Že plakat nam razkriva, da se je Hunt tokrat »obesil« na letalo, in si tako v petem filmu iz serijala Misija: Nemogoče, nekoliko nespametno zožil manevrski prostor pri nadaljevanju, ki naj bi bilo že potrjeno. Če želi preseči standarde zastavljene s filmom, ki te dni kraljuje na kino blagajnah po vsem svetu, bo v naslednjem filmu moral prejeti za kakšno raketo in se izstreliti v vesolje. In to bi verjetno bilo preveč tudi za tiste najbolj zagrete fane dogodivščin  Ethana Hunta. Šalo na stran, 53-letni Cruise z Odpadniško nacijo dokazuje, da je še vedno polnokrven akcijski junak in to očitno namerava tudi ostati, saj med njegovimi prihajajočimi projekti prevladujejo akcijsko obarvani spektakli: nova Misija, novi Jack Reacher in novi Top Gun. Glede na odlične rezultate zadnje Misije, je komercialni uspeh vseh omenjenih skorajda zagotovljen, vendar ti podatki razkrivajo še eno manj razveseljivo resnico: Holivud bo tudi v prihodnje predvsem recikliral in tovrstni izdelki v veliki večini primerov ne prinašajo nobene dodatne vrednosti. V to kategorijo zdaj brez slabe vesti postavljam tudi Odpadniško nacijo, ki je sicer povsem korektno odigran in režiran produkt, a istočasno velja poudariti, da v njem (pogojno povedano) lahko uživajo le gledalci, ki so videli le nekaj sorodnih izdelkov in hardkor oboževalci glavnega igralca. Ob starejših Misijah, Bondih in ostalih vohunskih izdelkih pričujoča zgodba deluje sila generično in neizvirno, tako na nivoju osrednjega zapleta, kakor v konstrukciji posameznih likov. Odlične lokacije, pretep na premikajočih se platformah, pregoni z avtomobili (tokrat je sponzor BMW) in motorji, ostrostrelci, pištole z dušilci, zajebani pomočnik solidnega glavnega antagonista (Sean Harris), dvojni agenti, izdajalci, nerazumevajoča birokracija… skratka, še ena pogreta jed, ki že lep čas stoji v hladilniku. Vse to me je pustilo povsem hladnega in razen napetega, odlično koreografiranega pregona z motorji in magične Rebecce Ferguson, mi na misel ne pride nič, kar bi lahko kljubovalo zobu časa.   


Ocena:


1 komentar:

  1. Upam, da me ne bo spet kdo napadel, ampak Tomčija v 31 izvedbi istega lika pa res ne mislim gledati. Mislim, noro, kaj se letos dogaja s temi akcijskimi nadaljevanji.

    OdgovoriIzbriši