četrtek, 13. avgust 2015

Kajaki (2014)



Slovenski naslov: -
Država: VB, Jordanija
Leto: 2014
Žanri: Vojni, Drama
Dolžina: 108' ,  Imdb 
Režija: Paul Katis
Scenarij: Tom Williams 
Igrajo: Mark Stanley, David Elliot, Scott Kyle, Benjamin O'Mahony, Bryan Parry, Liam Ainsworth, Andy Gibbins, John Doughty, Paul Luebke, Thomas Davison, Grant Kilburn, John-Paul Bell, Malachi Kirby

V bližini jeza Kajaki v Afganistanu stoji višinska kontrolna točka, s katere pripadniki manjše britanske enote nadzirajo dogajanje v okolici. Piše se leto 2006 in na prvi pogled se zdi, da vojakom na tem nemirnem območju ne preti nobena resnejša nevarnost. Opazujemo jih med kopanjem v bližnjem akumulacijskem jezeru in sončenjem v njihovi višinski bazi, dolgčas se preganja z zafrkancijo, branjem in družabnimi igrami. Dogajanje je malo bolj pestro v nočnih urah, ko opazujejo premike talibanskih skupinic v dolini. Naslednji dan poslušamo pogovor med dvema vojakoma, ki ga za hip prekine pes brez noge, ki prišepa mimo. Sogovornika skleneta, da je pes verjetno stopil na kakšno izmed več milijonov min, ki so jih za seboj pustili Sovjeti. »Bog ve, kaj bomo mi pustili za sabo.« ugotavlja en izmed njiju. Stvari se začnejo zapletati, ko talibani nedaleč stran postavijo nadzorno točko, ki jo je potrebno eliminirati. Točka je izven dosega lahkega orožja, zato se britanski ostrostrelec v spremstvu še dveh vojakov odpravi na sosednji hrib, s katerega lahko strelja na talibane. Vendar trojica nikoli ne pride do sosednjega vrha, saj v dolini stopijo v minsko polje in mina enemu nesrečniku odtrga nogo. Nadrejeni nemudoma sprožijo reševalno akcijo, toda v teh trenutkih se nihče izmed njih ne zaveda, kako zelo nevarna in zapletena je naloga, ki jih čaka.
Ko govorimo o filmih, ki tematizirajo vojni v Afganistanu in Iraku, pa tudi ostale konflikte v tem delu sveta, smo nekako vajeni, da nam o teh stvareh pripovedujejo Američani. A tudi druge nacionalne kinematografije imajo kaj za povedati na to temo in Kajaki je odličen primer nekoliko drugačnega (proti)vojnega filma. Gre za film posnet po resničnih dogodkih, ob katerem dejansko lahko opazimo razliko med formulacijo »navdihnjen z« in »posnet po« resničnih dogodkih. Režiser-debitant Paul Katis je želel dejanske dogodke karseda verno pretočiti v filmsko pripoved in lahko rečem, da mu je to namero uspelo nadvse uspešno realizirati. Kajaki nudi nekoliko drugačen pogled na vojno proti terorizmu in nam pokaže, da tudi vojakom, ki na terenu vodijo to vojno, ni povsem jasno, kaj pravzaprav počnejo tisoče kilometrov stran od svojih domov. Britanci za razliko od njihovih ameriških zaveznikov niso povsem prepričani, da je cilj njihovega vojskovanja zaščita domovine in širitev demokratičnih vrednot. To so ideje, ki jih Katis subtilno vgradi v uvodnih dvajset minut filma, nakar se film preobrazi v preživitveno dramo, ki iz minute v minuto postaja bolj napeta. Dejstvo, da vojaki končajo v minskem polju, ki so ga pred desetletji postavili neki drugi osvajalci, je vsekakor zanimivo izhodišče za razmislek, ki zavoljo dejstva, da v filmu ni direktnega spopada med talibani in britanskimi vojaki, dobi dodatno težo. Kajaki je poleg očitnega antivojnega sporočila tudi film o (usodnih) napakah v vojaških procedurah in film o izjemnem tovarištvu in humanosti, ki lahko vznikne le v posebnih okoliščinah.    


Ocena:


1 komentar:

  1. Meni osebno eden boljših kar sem jih pogledal v zadnjem času. Zares se me je dotaknil v dno duše. Sam bi mu definitivno podelil debelo štirico. Ima povsem drugačen slog, kot bi ga imel recimo isti film čez lužo.

    OdgovoriIzbriši