petek, 18. december 2015

Infinitely Polar Bear (2014)


Slovenski naslov: -
Država: ZDA
Leto: 2015
Žanri: Komedija, Drama 
Dolžina: 90',  Imdb 
Režija: Maya Forbes
Scenarij: Maya Forbes
Igrajo: Mark Ruffalo, Zoe Saldana, Imogene Wolodarsky, Ashley Aufderheide, Beth Dixon, Keir Dullea

Deževni človek, Čudoviti um, Zaklonišče… Življenje in odraščanje ob ljudeh z različnimi duševnimi motnjami je od nekdaj bilo interesantno izhodišče za številne filmske ustvarjalce. Infinitely Polar Bear je še ena pozornosti vredna variacija na to temo, ki v središče postavi junaka z bipolarno motnjo (psihiatrična motnja, pri kateri se izmenjujeta dve razpoloženjski stanji – depresija in evforičnost). 

Cameron (Mark Ruffalo) je eden izmed teh ljudi. V 60-ih je spoznal Maggie (Zoe Saldana), zaljubila sta se in kasneje tudi poročila. Z njegovo boleznijo se nista preveč obremenjevala, saj je ozaveščenost o zahtevnosti življenja s takšno diagnozo v 60-ih na splošno bila zelo nizka. Petnajst let kasneje je situacija povsem drugačna. Cameronovo stanje je slabše, zaradi pogostih izpadov je postalo nemogoče najti delodajalca, ki bi ga zaposlil. Naposled postane jasno, da ne more delati in breme vzdrževanja družine pade na Maggie. Kar ne bi bilo tako problematično, če poleg moža ne bi morala skrbeti še za njuni hčerki, 12-letno Amelio in nekaj let mlajšo Faith.  Moževi izpadi so vedno pogostejši, količina alkohola, ki jo zlije vase tudi, in v nekem trenutku ima Maggie vsega dovolj. Zato vzame otroka in ga zapusti, on pa konča v psihiatrični ustanovi. Po izpustitvi iz bolnišnice Cameron poskuša postaviti stvari na svoje mesto. Najde si stanovanje, redno obiskuje hčerki in po tihem upa, da ga bo Maggie vzela nazaj. Njegovo prizadevnost opazi tudi Maggie, vendar so njeni načrti drugačni. Moža prosi, da za 18 mesecev prevzame skrb za hčerki, ona pa bo v tem času dokončala izredni študij v New Yorku.  Z diplomo bo vse lažje: boljša služba, več denarja, boljša izobrazba za njuna otroka... Cameron sprejme odgovornost, a že po prvem kaotičnem tednu je očitno, da je pred njim in hčerkama težavnih 18 mesecev.
Maya Forbes, ki je doslej delala predvsem kot scenaristka (Pošasti proti nezemljanom, Roker) in producentka, se v svojem režiserskem prvencu odloči centralno temo duševne bolezni osvetliti iz otroškega gledišča. Njen film tako ni samo zgodba o življenju z duševno motnjo, ampak tudi film o odraščanju v posebnih okoliščinah. Kratka raziskava razkrije, da je Infinitely Polar Bear film z močnim avtobiografskim pečatom, saj režiserka z likom Amelie vzpostavi fiktivno podobo same sebe, igralski del posla pa zaupa kar svoji hčerki Imogene Wolodarsky. Režiserka spomine na odraščanje in očetovo bolezen vstavi v grenko-sladko matrico komične drame, ki, z manjšimi odkloni, večino časa funkcionira dobro in na koncu doseže želeni feelgood učinek. Glavna vrednost filma so nedvomno igralske kreacije in čudovita interakcija med očetom in hčerami. Prav v tem ključnem segmentu režiserki uspe ustvari situacije in zaplete, v katerih se izvrstno prepletata komedija in drama. Mark Ruffalo je v zadnjih letih v vrhunski formi, ki traja in traja — ob tem nastopu je aktualna nominacija za zlati globus — in zdi se, da je njegova uspešnost v veliki meri povezana s pametno selekcijo vlog in ravnovesjem med velikimi studijskimi projekti in kvalitetno neodvisno produkcijo. Pohvaliti velja obe mladi debitantki, Ashley Aufderheide in že omenjeno Imogene Wolodarsky, ki skupaj z Ruffalom tvorita srce filma. Prispevek Zoe Saldana je skromnejši, a je treba priznati, da ji scenarij niti ni pustil veliko prostora za boljšo predstavo. Prav v njeni vlogi se izkristalizirajo šibke točke filma: odhod na izredni študij v New York, motiviran z željo po izobraževanju hčera v privatni šoli, enostavno ne odtehta tveganja, ki ga s tem vsi skupaj prevzamejo. Sklepam, da pomanjkljivosti in nelogičnosti izvirajo iz režiserkinega idealiziranja lastne zgodovine, kar je malce moteče, a na isti mah tudi simpatično.      

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar