ponedeljek, 28. december 2015

The Martian (2015)


Slovenski naslov: Marsovec
Država: ZDA
Leto: 2015 
Žanri: Avantura, Drama, ZF
Dolžina: 144' ,  Imdb 
Režija: Ridley Scott
Scenarij: Drew Goddard, Andy Weir (knjiga)
Igrajo: Matt Damon, Chiwetel Ejiofor, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan, Aksel Hennie


Novi film Ridleyja Scotta je vedno dogodek. Tudi če je njegov prejšnji film bil veliko razočaranje, še vedno imamo opravka s stvaritvijo režiserja, ki je posnel nekaj najsijajnejših primerkov sedme umetnosti. Človeka, ki nam je podaril Iztrebljevalca, Osmega potnika, Gladiatorja… Ridley se po Prometeju znova vrača k znanstveni fantastiki in to je informacija, ki je ob dobrem sprejemu Marsovca s strani kritike in občinstva dodatno povečala moje apetite. 

Marsovca iz naslova igra Matt Damon aka Mark Watney, astronavt in botanik, eden izmed članov Nasine vesoljske odprave, ki se mudi na Marsu. Prijeten raziskovalni izlet po prostranstvih Rdečega planeta prekine hitro bližajoča se nevihta in poveljnica je prisiljena ukazati umik v plovilo. Razmere se hitro zaostrujejo in kmalu postane jasno, da bo raketoplan moral prej kot je to sprva načrtovano končati misijo in se vrniti na Zemljo. Astronavte med umikom v plovilo zajame hud peščeni vihar, v katerem kratko potegne naš botanik. Vsi so dobro videli s kakšno hitrostjo ga je zadel kos satelitske antene in čez nekaj trenutkov je tudi  računalnik, ki nadzira življenjske funkcije vseh astronavtov sporočil, da je Watney umrl. Ob vedno hujših vremenskih razmerah je takojšnja evakuacija nujna in posadka Mars zapusti v prepričanju, da je Mark mrtev. Toda Mark jo je po nekem čudnem naključju odnesel zgolj z grdo vbodno rano, ki ni tako kritična. Bolj kritično je dejstvo, da je Mark zdaj edini človek na Marsu. Njegove zaloge hrane so omejene, nihče ne ve, da je živ, naslednja ekspedicija pa bo na Mars prišla šele čez štiri leta.
Ridley Scott je Marsovca posnel po scenariju Drewa Goddarda (Pošastno, Svetovna vojna Z, Koča v gozdu), ki je za to priložnost adaptiral knjižno uspešnico ameriškega pisatelja Andyja Weira (roman identičnega naslova je bil objavljen leta 2011). Marsovec je v osnovi zgodba o preživetju, znanstvenofantastična pustolovščina postavljena na 220 milijonov kilometrov  oddaljeni planet, v človeku neprijazno okolje, v katerem bi večina astronavtov, s sredstvi, ki so jim na voljo, preživela le nekaj mesecev. 

Toda Mark je človek, ki poleg posebnih »botaničnih moči« odlično razume tudi visoko tehnologijo in sofisticirano vesoljsko opremo. Na teh dveh povsem sprejemljivih predpostavkah in igralskih kvalitetah Matta Damona Scott zgradi zelo zanimivo, s kančkom okusnega humorja začinjeno prvo polovico filma. Zanimiva opažanja in zabavne domislice, ki jih Mark vsakodnevno beleži v svoj vesoljski video dnevnik lepo dopolnijo njegove vsakodnevne aktivnosti: iskanje rešitve za vzpostavitev komunikacije z Zemljo, testiranje dometa solarnega vozila, rešitev problema s hrano… V tem prvem delu je film v veliki meri tipičen one-man-show, Mark pa le malo slabša različica Chucka Nolanda iz Zemeckisovega Brodoloma, s katero sem bil več kot zadovoljen. A nato se zgodba odloči zapustiti vode prizemljene komične drame in se usmeriti v spektakel. Poskuša delovati po zelo uspešnem receptu Cuarónove Gravitacije, a pri tem stori kar nekaj vsebinsko-proceduralnih napak, ki so na koncu mojo  krivuljo zadovoljstva usmerile navzdol in dodobra izničile vse dobro, storjeno v prvem delu filma.  Spektakel za vsako ceno je strategija, ki zahteva kar nekaj prisiljenih, za lasje privlečenih zapletov in nič manj banalnih rešitev. Marsovec je film, pri katerem bi zlahka črtali kar nekaj likov in tega sploh ne bi opazili. Menim celo, da bi film s tem pridobil na kompaktnosti.  Še zdaj mi ni jasno, kaj je v tem filmu počela Kristen Wiig, zakaj smo rabili in Chiwetela Ejioforja in Jeffa Danielsa? Že eden izmed njiju bi zadostoval. Nič bolj ni izkoriščena niti Jessica Chastain, izmed kopice obrobnih likov filmu še najbolj koristita Michael Peña in do avtoritet nespoštljivi znanstvenik Donald Glover. 

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar