četrtek, 10. december 2015

Mistress America (2015)


Slovenski naslov:
Država: ZDA
Leto: 2015
Žanri: Komedija 
Dolžina: 84',  Imdb  
Režija: Noah Baumbach
Scenarij: Noah Baumbach, Greta Gerwig
Igrajo: Greta Gerwig, Lola Kirke, Matthew Shear, Jasmine Cephas-Jones, Heather Lind, Michael Chernus, Cindy Cheung, Kathryn Erbe, Dean Wareham

Noah Baumbach je v zadnjih treh od štirih igranih filmih (letos je posnel še dokumentarec  o Brianu De Palmi) eno izmed glavnih vlog zaupal Greti Gerwig. Igralka in režiser sta po Greenbergu (2010) partnerja tudi v zasebnem življenju, Greta pa je poleg nalog pred kamero prevzela vlogo ko-scenaristke; prvič v Frances Ha (2012) in zdaj še v Mistress America. Baumbach je vmes dokončal Dokler sva mlada (While We're Young, 2014), solidno komično dramo o krizi srednjih let, pri kateri je znova sodeloval z Benom Stillerjem. Njegove zgodbe največkrat govorijo o likih, ki ne želijo odrasti in so na nek način obtičali v tem procesu, na nejasno določenem teritoriju med zrelostjo in brezskrbno mladostjo. Z Mistress Amerika nam tandem Baumbach-Gerwig  servira še eno variacijo na to temo, pomembno vlogo v zgodbi pa podobno kot pri Frances Ha igra motiv ženskega prijateljstva.
To je tista manjkajoča komponenta v življenju Tracy Fishko (Lola Kirke), ki po vpisu na eno izmed newyorških univerz gre skozi težavno prilagajanje na novo okolje. Za mladenko bi adaptacija bila veliko lažja, če bi spoznala kakšnega fanta ali prijateljico, njeno počutje bi popravil tudi sprejem v prestižni študentski literarni klub. Vendar Tracy ni na isti valovni dolžini z večino sovrstnic, fant, s katerim se je začela zbliževati, konča v objemu druge punce, za arogantneže iz literarnega kluba pa so njene kratke zgodbe premalo kakovostne, da bi jo povabili v svoje vrste. Njena mati, ki se bo v kratkem ponovno poročila, predlaga srečanje s hčerko njenega bodočega moža, ki živi v New Yorku. Po dolgotrajnem obotavljanju se Tracy naposled sreča z vihravo Brooke (Gerwig), ki jo takoj prevzame s svojo drznostjo in energičnostjo. Dekleti se kljub  razliki v letih (Brooke je ženska v zgodnjih 30-ih) odlično ujameta.
Brooke pod svoje okrilje vzame bodočo polsestro, ki ob svoji novi vzornici hitro spoznava zabavnejšo plat življenja v New Yorku. Zdi se, da v mestu ni človeka, ko ne bi poznal Brooke: z njo lahko vstopiš  v koncertno zaodrje in spoznaš člane benda, obiskuješ "cool" privatne zabave in vpijaš življenjske modrosti, ki jih ta kontinuirano stresa iz rokava. Greta Gerwig je z Baumbachom ustvarila še en  lik, v katerem lahko maksimalno izkoristi svoje igralske sposobnosti. Obleka, ki sta jo skupaj ukrojila, se izvrstno prilega njeni igralski personi in nekje do polovice filma sem imel občutek, da Brooke ima celo večji potencial od njenega lika v Frances Ha. Prav vsak Gretin kader izžareva neko nalezljivo energijo, ki prijetno vpliva na počutje, zato se gledalci na nek način počutimo podobno kot Tracy. Skupaj z njo občudujemo Brooke, njeno brezbrižno lahkotnost bivanja in na videz neusahljivo inspiracijo, čeprav ves čas vemo, da življenje enostavno ne more biti tako preprosto. Sprva sem še optimistično verjel, da bo Baumbachu v nadaljevanju uspelo karakterno oplemeniti ključne like in zgraditi sporočilno tehtnejši film, a na koncu se je izkazalo, da se je avtorski tandem načrtno osredotočil na humor, globino pa zavestno potisnil na stranski tir. Sploh v zadnji tretjini filma, ko film preraste v mešanico gledališke igre in "screwball" komedije, s kopico likov na enem samem prizorišču, ki se prepirajo, govorijo eni čez druge in prozorno poskušajo prikriti svoje dejanske namene. Iz dialogov postopoma izpuhti svežina, tisto, kar je prej bilo zabavno postane utrujajoče. In ko enkrat Mistress Amerika začnemo doživljati in vrednotiti po standardih čistokrvne komedije, se njegov končni domet bistveno zmanjša. V teh okvirjih pač ni dovolj, da si zabaven; zraven moraš biti tudi smešen in to je po moji oceni tista glavna pomanjkljivost filma.    

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar