sreda, 30. december 2015

Creed (2015)


Slovenski naslov: Creed: Rojstvo legende
Država: ZDA
Leto: 2015
Žanri: Drama, Športni
Dolžina: 133' ,  Imdb 
Režija: Ryan Coogler
Scenarij: Ryan Coogler, Aaron Covington
Igrajo: Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Anthony Bellews

Creed je že sedmo poglavje  o boksarskem junaku, ki je v ring prvič stopil že daljnega leta 1976. Rocky Balboa je skoraj štirideset let kasneje še vedno z nami in videli bomo, ali je letošnji film zadnje poglavje v tej zgodbi. Pobuda za snemanje sedmega dela franšize je tokrat prišla od mladega ameriškega režiserja Ryana Cooglerja, ki je nase  opozoril s Postajo Fruitvale (Fruitvale Station, 2013), resnično zgodbo o umoru temnopoltega mladeniča, ki so ga na postaji podzemne železnice brez razloga ubili policisti. Coogler  je scenarij za Rockyjev spin-off  spisal skupaj z povsem neznanim Aaronom Covingtonom, pri piljenju zgodbe in finalni različici scenarija pa je pomagal tudi Sylvester Stallone.

Verjetno ni potrebno posebej pojasnjevati, kdo je Apollo Creed, Rockyjev nasprotnik iz prvih dveh filmov, ter kasnejši sodelavec in veliki prijatelj. Večina verjetno ve, da je Apollo v četrtem Rockyju umrl v ringu, a s tem vez med Balboo in Creedom ni prekinjena. 
Apollo je imel zunajzakonskega otroka, precej problematičnega mulca, ki je zaradi pogostega pretepanja in kratke vžigalne vrvice končal v poboljševalnici za mladoletnike. Od tam ga je po moževi smrti rešila Apollova žena Mary Anne. Otroka je uradno posvojila in Adonis "Donnie" Johnson je ob njej zrasel v lepo vzgojenega mladega moža. 17 let po posvojitvi Donnie ima prijetno pisarno in dobro plačano službo, vendar mladostniška ljubezen do vihtenja pesti še živi: mladec ob vikendih sodeluje v napol-ilegalnih boksarskih dvobojih onstran meje, v Mehiki. Jabolko ne pade daleč od drevesa in tudi Donnie se odlično znajde v ringu. Po dolgem zmagovalnem nizu na amaterskem nivoju se odloči preizkusiti v svetu profesionalnega boksa.  Odpravi se v Philadelphio, poišče Rockyja in ga s svojo vztrajnostjo in talentom prepriča, da postane njegov trener. Z zvenečim priimkom in legendo v vlogi trenerja Donnie nepričakovano dobi priložnost na veliki sceni.

Creed je prvi film v seriji, pri katerem Stallone ni ključna figura: njegova vloga je, čeprav pomembna, stranska, ob tem pa ni odveč poudariti,  da je to prvi film, v katerem ni prevzel eno izmed dveh najpomembnejših resorjev za kamero — režije ali scenarija. Sylvester Stallone je spisal scenarij za prvih šest filmov in režiral drugi, tretji, četrti in šesti film. In to nam neki pove. Po eni strani je to dokaz njegove prizemljenosti in dobre presoje, kdaj je smiselno stopiti vstran in centralno vlogo prepustiti prihajajoči generaciji. Po drugi strani v tej potezi prepoznamo igralčevo ljubezen do lika, ki ga je izstrelil v igralsko orbito in do danes ostal njegov največji dosežek.  Rocky, ta nekoliko surovi in nežni velikan dobrega srca, ki se zaljubi v sramežljivo, socialno nerodno dekle iz trgovinice za domače živali, nas je kupil že dolgo nazaj. Lik se je dobro staral in v njem še danes vidim dobrodušnega velikana, ki živi v prijetno melanholični harmoniji z lastno preteklostjo. In to je stanje duha, ki je odlično sinhronizirano s Stallonejevo igralsko frekvenco.
Liki in igralski nastopi so v bistvu tisti odločilni dejavnik, na katerem film gradi svojo všečnost. Odlični  Michael B. Jordan vsak prizor napolni s prav posebno energijo in v njemu je ameriški film našel igralca, ki ob preudarni izbiri vlog lahko ponudi še veliko. Prepriča tudi Tessa Thompson (opažena v satiri Dear White People), pevka s slušno motnjo, ki ogreje srce našega mladega leva. A ko odmislimo like in igralske dosežke, nam od filma žal ne ostane prav veliko. Zavedam se, da je boksarka drama dodobra izčrpano polje, na katerem je težko ponuditi nekaj novega, a za nadpovprečen rezultat je vseeno potrebno pokazati nekaj več scenaristične kreativnosti, podobni občutki so me prevzemali ob koreografiji dveh ključnih boksarskih dvobojev. Dobra kamera sicer ponudi nekaj svežine, a to je glede na končni razplet in re-interpretacijo win-win razpleta vseeno premalo. V filmu bodo nekaj več videli predvsem tisti, ki nimajo veliko izkušenj s filmi o boksanju, za vse ostale pa bo Creed zgolj solidna športna drama.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar