petek, 28. april 2017

Un etaj mai jos (2015)

aka One Floor Below


Slo naslov: Spodnje nadstropje
Drugi naslovi: One Floor Below
Država: Romunija, Francija, Nemčija
Jezik: romunščina
Leto: 2015
Dolžina: 93',  Imdb
Žanri: Drama 
Slo recenzija: -
Režija: Radu Muntean
Scenarij: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Razvan Radulescu
Igrajo: Teodor Corban, Iulian Postelnicu, Oxana Moravec, Ionut Bora, Tatiana Iekel, Vlad Ivanov, Mihaela Sirbu, Ioana Flora


Opisi via Liffe

[SLO]


Zanos romunskega novega vala ne pojenja: Radu Muntean v svojem novem filmu o boju moškega z vestjo po umoru, ki mu je bil priča.
Petrascu je moški v petdesetih letih, o katerem v prvi uri filma izvemo komajda kaj več od njegovega priimka. Preprosto je človek, na katerega se vsi lahko zanesejo. Nekega jutra med hojo po stopnicah iz sosednjega stanovanja sliši, da se je za vrati vnel hud prepir med žensko in moškim. Ko vse potihne, iz stanovanja izstopi Vali, sosed iz drugega nadstropja. Petrascu mu brez pomisleka prikima in molče odkoraka v svoje stanovanje. Med dnevnimi opravili opazi, da so se pred vhodom v stavbo začeli zbirati sosedje in policija. Laura, mlada ženska iz drugega nadstropja, je umrla za posledicami močnega udarca v glavo.


"Kinematografski jezik, ki sem ga uporabil v večini svojih filmov, opisujejo kot minimalističen. Strinjam se, da rad ustvarjam filmske strukture z minimalnimi sredstvi in si prizadevam, da je mojo pripovedniško navzočnost čim manj čutiti. Menim, da je gledalce treba zapeljati, ne zmanipulirati; privesti jih je treba do točke, ko se približajo zgodbi, zberejo podatke iz sestavljanke v filmu z občutkom, da sami gradijo pripovedno zgradbo." (Radu Muntean)

[ENG]


Patrascu is in his 50s. The first hour of the film doesn’t even reveal his first name. He is simply a man everybody can depend upon. One morning, as he climbs the stairs home, Patrascu hears a violent conflict between a woman and a man from inside one of the apartments. The noise in the apartment suddenly stops, and out comes Vali, his second­floor neighbour. Patrascu gives an automatic nod and wordlessly walks up the stairs to his apartment. While performing his household chores Patrascu is surprised to see neighbours and police swarming around the building entrance. Laura, the young woman from the second floor, was found dead, following a blow to the head.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar