petek, 22. september 2017

Shavua ve Yom (2016)

aka One Week and a Day

Slo naslov: Teden in en dan
Angleški naslov: One Week and a Day
Država: Izrael
Jezik: hebrejščina
Leto: 2016
Dolžina: 98',  Imdb
Žanri: komedija, drama
Slo recenzija: -
Režija: Asaph Polonsky 
Scenarij: Asaph Polonsky 
Igrajo: Shai Avivi, Evgenia Dodina, Tomer Kapon, Alona Shauloff, Sharon Alexander, Carmit Mesilati-Kaplan

[SLO]

Via Liffe

Zadetkarska komedija iz Izraela nas mimo družbenih norm sooči z vprašanjem, kako se spoprijeti s smrtjo ljubljene osebe. 

Zakonca Eyal in Vicky pravkar končujeta tradicionalni sedemdnevni judovski obred žalovanja, s katerim prebolevata smrt sina Ronnieja. Vicky se nato takoj vrne na delovno mesto v osnovno šolo, medtem ko Eyal obvesti sodelavce, da se še ne bo vrnil. Namesto tega gre v zavetišče, kjer je Ronnie preživel zadnje dni svojega življenja. Tja se sicer odpravi po pozabljeno odejo, a se vrne z vrečko Ronnijeve preostale medicinske marihuane. Ko na poti domov sreča mladega soseda, postane jasno, da bosta dan preživela pod vplivom opojne substance, razmišljujoč o tem, za kaj je še vredno živeti. 

"Eden mojih najboljših prijateljev je izgubil svojo mlado punco. /.../ Srečala sva se ob humusu v petek /.../, nekaj dni pozneje pa me je poklical in povedal, da je umrla. Pozneje tistega dne je v hišo njegovih staršev prišla skupina prijateljev, da bi bila ob njem. V takih trenutkih nimaš prav veliko povedati, zato samo sediš v tišini. Nekdo je tišino prekinil in vprašal: 'Ali še imaš kaj njene medicinske marihuane?' Vsi so se presenečeno obrnili k njemu in nekaj v tistem trenutku je prineslo tako zadrego, vendar tudi stvarnost, da mi je še dolgo ostal v mislih." (Asaph Polonsky)

[ENG]

When Eyal finishes the week of mourning for his late son, his wife urges him to return to their routine but instead he gets high with a young neighbor and sets out to discover that there are still things in his life worth living for. - Black Sheep FIlm Productions

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar