sobota, 6. januar 2018

Horace and Pete (2017)

Foto: Imdb

Slo naslov: -
Država: ZDA 
Jezik: angleščina
Leto: 2016
Dolžina: 10 epizod (30-67 minut)Imdb
Žanri: komedija, drama
Režija: Louis C.K.
Scenarij: Louis C.K.
Igrajo: Louis C.K., Steve Buscemi, Edie Falco, Alan Alda, Jessica Lange, Liza Treyger, Steven Wright, Kurt Metzger


Horace in Pete je verjetno najstarejši bar v Brooklynu. Pred stotimi leti sta ga odprla brata Horace in Pete, lastništvo se je nato prenašalo na njihove potomce in sto let kasneje je lokal prešel v roke 49-letnega Horaca Vittela VIII (Luis C.K.) in njegovega 52-letnega bratranca Peta (Steve Buscemi). V celem stoletju se razen ljudi, ki zadevo vodijo, ni spremenilo skoraj nič: mize, stoli in vsa ostala oprema so v uporabi od odprtja, zato je že sam interier svojevrstna znamenitost. Ko enkrat stopiš skozi vhodna vrata imaš občutek, da si zavrtel čas nazaj. V lokalu v skladu s tradicijo veljajo posebna pravila. Cenik je fleksibilen, kar v praksi pomeni, da za redne obiskovalce veljajo polovične cene, medtem ko naključni obiskovalci navadno plačujejo redno (beri dvojno) tarifo. V lokalu ne strežejo mešanih pijač, samo čisto žganje (resda zredčeno z vodo, a to je že druga zgodba), na voljo je samo ena vrsta piva – točeni Budweiser. Nič od tega pa ne boste dobili, če tja vstopite s telefonom prislonjenim ob uho, saj telefoniranje za šankom velja za nevljudno, zato ne boste postreženi.

Foto: Imdb

Horaceu in Petu, ki uradno vodita bar in živita v stanovanju nad lokalom za šankom pomaga zdaj že 80-letni stric Pete (Alan Alda), ki je vsa pooblastila sicer prenesel na svoja nečaka, vendar njegova beseda še vedno ima veliko težo. Četrta, ključna oseba v tej družinski shemi je Horaceova in Petova sestra Sylvia (Edie Falco), ki ob visoki vrednosti nepremičnin v New Yorku brata želi prisiliti, da lokal prodajo. Hrbtenica zgodbe je zgrajena okoli odnosov omenjenih družinskih članov, a v skoraj vsaki epizodi najdemo izvrstne prizore, ki niso v neposredni povezavi z razvojem osrednje narativne linije. V teh mini zgodbicah v ospredje včasih stopijo naključni gostje, včasih pa besedo prevzame kakšen izmed rednih obiskovalcev lokala. Te zgodbice so včasih zabavne, včasih resne, a zato nič manj zanimive. Z anekdotami v debatah sodelujejo tudi osrednji protagonisti, te zgodbice pa so skupaj z zapleti v njihovih zasebnih življenjih pravzaprav koščki nastajajočega mozaika, ki nam bo v končnici, ko vsi koščki vzamejo svoje mesto, ponudil izjemno čustven portret disfunkcionalne družine. Portret, ki pojasni, da je vse kar so naši protagonisti danes vsota dogodkov (dobrih in slabih), ki so izoblikovali njihove značaje. Blesti celotna igralska zasedba: Alda, Buscemi, Falco in celo glumaško nekoliko omejeni C.K. Ta je pojasnil, da je model, po katerem je zgradil svojo prvo spletno serijo (epizode so z enotedenskim presledkom bile dostopne le na njegovi spletni platformi), gledališka igra Abigail's Party, ki jo je pred štiridesetimi leti na oder postavil Mike Leigh. In zato tudi Horace in Pete deluje povsem gledališko, saj se vsa zgodba odvije v baru in stanovanju nad njim. A po kratkem privajanju na gledališko vzdušje je vez med gledalcem in liki ustvarjena in ta vez je iz epizode v epizodo močnejša. Vse do zaključnega dela v katerem se tehtnica, ki je ves čas niha med komedijo in tragedijo, dokončno prevesi v tragedijo.

Luis C.K. nikoli več ne bo imel statusa, ki ga je imel pred afero Weinstein, ki je na površje potegnila umazane skrivnosti iz sveta šovbiznisa in v mišjo luknji pognala prestopnike, ki so v večji ali manjši meri izkoriščali svojo pozicijo moči. Detajli iz zasebnih življenj zvezdnikov in različne rumene novice so vedno šle mimo mene, edino merilo vrednosti igralcev, režiserjev, scenaristov in vseh ostalih ustvarjalcev so bil njihova dela na velikih in malih zaslonih. A tokrat je zgodba enostavno prevelika, da bi jo preslišal, zato lahko le povem to: Luie je že priznal krivdo in bo za svoja dejanja kaznovan, tako kot bi morali biti kaznovani vsi, ki so tako ali drugače poniževali druge ljudi. Zavedam se, da zdajšnja klima ni niti najmanj primerna za promoviranje projektov ljudi, ki so akterji omenjene afere, toda Horace and Pete je enostavno tako poseben dosežek v karieri zdaj že propadlega komika, da ga preprosto moram omeniti in priporočiti v ogled.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar