sreda, 10. januar 2018

Brawl in Cell Block 99 (2017)

Foto: Imdb

Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 132'Imdb
Žanri: krimi, drama
Režija: S. Craig Zahler
Scenarij: S. Craig Zahler
Igrajo: Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Don Johnson, Marc Blucas, Tom Guiry, Udo Kier, Rob Morgan, Geno Segers


Že v uvodnih kadrih nam S. Craig Zahler predstavi Bradleyja (ne Brada) Thomasa na način, ki pove veliko o njegovem (anti)junaka. Njegova pojava, pobrita glava in tetovaža govorijo zgodbo o burni preteklosti, ki jo je zamenjala bolj umirjena, premišljena sedanjost. Časi so težki in v tem prvem prizoru Bradley izgubi službo avtomehanika. Prvi prizor se mi zdi zanimiv tudi zato, ker je postavljen tako, da sprva imamo občutek, da se bo Bradly vsak čas zapodil med ljudi pred mehanično delavnico in začel vihteti pesti. Prikrita grožnja vtkana v prizor napove, česa je zmožen Bradly, ki na poti domov ne ve, da bo njegov slab dan kmalu postal še slabši. Spoznanje o ženini nezvestobi na tako usran dan ne obeta nič dobrega, toda Bradly se žene niti ne dotakne. Svojo frustracijo preusmeri na njen avto, v enemu najbolj zapomljivih filmskih prizorov lanskega leta. Sledi časovni skok v prihodnost. Nekaj let kasneje Bradly s soprogo Lauren pričakuje rojstvo njunega prvega otroka. Zakonca zdaj živita v razkošni hiši in že na prvi pogled je očitno, da Bradly več ni revež iz začetka filma. V njegovem primeru to lahko pomeni zgolj eno: da se je znova vrnil starim navadam in ponovno začel delati za Gila, svojega nekdanjega šefa, ki je že lep čas v poslu z mamili. Na neki točki novi-stari šef želi razširiti posel, zato sklene dogovor o "sodelovanju" z nevarnim mehiškim kartelom. Sodelovanje, ki Bradlyju že od samega začetka ni dišalo se na koncu sprevrže v katastrofo, pošiljka mamil konča v morju, naš antijunak pa odide za sedem let v zapor. Toda zaporna kazen je le začetek njegovih težav.

Foto: Imdb

Grindhouse filme so nekoč predvajali v neuglednih, zakotnih kinodvoranah, danes pa grindhouse lahko najdemo v programski ponudbi najbolj uglednih filmskih festivalov. Brawl in Cell Block 99 se je tako znašel v programski ponudbi beneškega filmskega festivala in zdi se, da grindhouse in ostale sorodne vsebine skozi "polnočne" sekcije na nek način postajajo del "art" kino ponudbe. Očitno se tudi selektorji festivalov začutili odprtost publike do teh vsebin in jim zatorej namenjajo vedno več prostora. Spremenilo se je marsikaj. Danes je praktično nemogoče, da filmi, kot je izvrstni Zahlerjev prvenec Bone Tomahawk, gredo mimo neopaženo. Tovrstne biserčke najprej izpostavijo manj pomembni "poročevalci," ostalo opravi internet. Na račun bolj dostopne tehnologije se tudi z manj denarja da posneti film s povsem solidno produkcijsko vrednostjo, uveljavljeni igralci želijo delati z talentiranimi režiserji in se preizkušati v drugačnih vlogah. Zaradi vseh teh razlogov smo lahko dobili Brawl in Cell Block 99, s katerim Zehler potrdi, da je izjemno talentiran režiser, od katerega lahko pričakujemo veliko. Dobre dve uri dolg film mine zelo hitro – v svet Bredlyja Thomasa nas potegne vzdušje, dober ritem, premišljeno kadriranje, ustrezno kratki dialogi (za tisto, kar lahko pokažeš s sliko, ne potrebuješ besed) in izvrstni Vince Vaughn. Igralec, ki je v številnih komičnih vlogah bolj redko dosegel kakšen omembe vreden rezultat je že v drugi sezoni Pravega detektiva dokazal, da se zelo dobro znajde tudi v drugačnih, zahtevnejših vlogah. Potencial, ki ga pokazal tam, je tu še bolj prišel do izraza in vloga v naslovnem je za Vaughna gotovo ena najboljših v njegovi karieri. Film bi brez nekaterih scenarističnih nelogičnosti nemara bil še boljši, a ne glede na ta očitek Brawl... kroji sam vrh lanskoletne grindhouse ponudbe.


Ocena


1 komentar:

  1. Tudi sam sem imel pri tem filmu zelo podobne občutke in prav tako se mi je Vaughn doslej zdel popolnoma brezvezen, brezizrazen igralec. Upam, da dobi še podobnih vlog. Navsezadnje je visok impresivnih 195 cm in njegova silna pojava je bila doslej precej neizkoriščena, tista latentna nasilnost pa je odličen podaljšek tega.

    OdgovoriIzbriši