nedelja, 7. januar 2018

Molly's Game (2017)

Foto: Kolosej


Slo naslov: Velika igra
Država: ZDA, Kitajska
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 140'Imdb
Žanri: biografija, drama
Režija: Aaron Sorkin
Scenarij: Aaron Sorkin
Igrajo: Jessica Chastain, Idris Elba, Natalie Krill, Michael Cera, Kevin Costner, Chris O'Dowd, Rachel Skarsten, Madison McKinley, Jon Bass



Aaron Sorkin je kariero začel s scenarijem za film, ki je prejel štiri oskarjevske nominacije. Zadnji dobri možje (A Few Good Man, Rob Reiner, 1992) je bil sila odmeven film in od scenarističnega prvenca je Sorkin v svoj opus dodal kar nekaj vidnih naslovov. Za Socialno omrežje (The Social Network, David Fincher, 2010) je prejel oskarja, med ostalim je napisal scenarij za Zmagovalca (Moneyball, Bennett Miller, 2011) in biografsko dramo Steve Jobs (Danny Boyle, 2015). Po vseh teh uspehih in sodelovanjih z vrhunskimi režiserji je Sorkin čakal priložnost, da prevzame oba ključna položaja za kamero in svoje ime poleg scenarija vpiše še v rubriko režija. To priložnost je našel v resnični zgodbi Molly Bloom, ki se je na knjižne police prišla leta 2014.  

Molly Bloom se je kot mladi smučarki obetala uvrstitev v ameriško olimpijsko reprezentanco. Težka poškodba na kvalifikacijski tekmi je končala njene sanje o nastopu na zimskih olimpijskih igrah, smučke so končale v kotu in Molly je morala izbrati drugačno pot. Pred študijem je želela narediti krajšo pavzo, zato je sprejela delo natakarice in se zaposlila kot pomočnica muhastega podjetnika, ki na različnih lokacijah organizira nelegalne igre pokra. Nelegalne igralnice, v katerih se na mizah kopičijo zajetni kupčki, obiskujejo slavni ljudje iz sveta šov biznisa, premožni podjetniki in ostali pomembneži, temu primerni so tudi zaslužki organizatorja. Molly se odlično znajde v novi vlogi in na neki točki izkoristi svojo priljubljenost med rednimi igralci – šefu spelje glavne kliente in začne sama voditi dobičkonosen posel. Podjetna Molly z večjim udobjem in višjimi začetnimi vložki privabi še več igralcev in na njenih mizah so kmalu milijonski zneski. In tam kjer je v igri veliko denarja, tudi mafija ne more biti daleč.

Foto: Kolosej

Sorkin je za režiserki debi kot rečeno izbral knjižno predlogo in si z dobro izbiro dodobra olajšal delo. Gledano zgolj iz vidika zanimivosti in razvedrilne vrednosti je Velika igra film, ki se ga brez dvoma izplača videti. Sorkin-režiser nima težav z ritmom in nam dopusti le malo razlogov za padec koncentracije. Kljub izdatni dolžini je izkušnja sila kratkočasna, saj ob koncu nisem imel občutka, da sem dobre dve uri presedel v kino dvorni. Prvi razlog takšnega počutja zaključek, da je Mollyjina zgodba zanimiva do te mere, da se ob njej preprosto ne moreš dolgočasiti, druga, vsaj iz moje perspektive, je dejstvo, da v glavni vlogi gledam čudovito Jessico Chastain. Mislim, da se igralka odlično znajde v čevljih ženske, ki se je zgolj z inteligenco in podjetnostjo uveljavila v izrazito moškem okolju. Poleg Chastainove velja izpostaviti še prispevka vedno zanesljivega Idrisa Elbe in ob tej priložnosti bolj resnega, izmuzljivega Michaela Cere. Med samim ogledom je zame še najbolj moteča bila občasna raba hitrih rezov, ki sicer povečajo dinamiko, a tudi pošteno otežijo spremljanje zgodbe. Druga pripomba leti na Sorkinov zaključni eksperiment, v katerem oče-psihiater (Kevin Costner)  v treh korakih gledalcu razloži glavno junakinjo. Dejstvo je, da je Sorkin ustvaril like, ki se ne morejo pohvaliti z ne vem kakšno globino in dobro bi bilo, če te pomanjkljivosti ne bi reševal s tako prozorno instant formulo. Bolje bi bilo, če bi vse karte stavil na razvedrilno komponento filma in me s tem vsaj nekoliko  odvrnil od razmišljanja o tem, kako je zgodba glavna junakinje vse preveč romantizirana in kako je v resnici vse skupaj moralo biti dosti bolj grdo. A to je že druga zgodba, za nek drug film.  



Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar