četrtek, 18. april 2019

Netemo sametemo (2018)

aka Asako I & II
Erika Karata in Netemo sametemo (2018), Foto: Imdb


Slovenski naslov: Asako I & II
Država: Japonska 
Jezik: japonščina
Leto: 2018
Žanri: drama, romantični
Dolžina: 119'Imdb 
Režija: Ryusuke Hamaguchi 
Scenarij: Sachiko Tanaka, Ryusuke Hamaguchi
Igrajo: Masahiro Higashide, Erika Karata, Sairi Ito, Koji Nakamoto, Koji Seto, Misako Tanaka, Daichi Vatanabe, Rio Jamashita Bila sta si usojena. Bila je to ljubezen na prvi pogled.To je romantična vizija, ki nam jo od prvih kadrov „prodaja“ Ryusuke Hamaguchi v njegovi adaptaciji knjižne uspešnice Netemo sametemo rojaka Tomoka Shibasakija. 

Asako (Erika Karata) je Bakuja (Masahiro Higashide) zagledala na neki fotografski razstavi in mu sledila v upanju, da se bo obrnil in jo opazil. Nekaj magičnega jo je vleklo k skuštranemu mladeniču, ki je na nekem razkrižju zavil levo, ona je šla desno. Toda potem je vmes posegla usoda (beri fantiči s petardami) in oba sta pogledala nazaj. On jo je videl in takoj vedel. Prikorakal je do nje in jo brez besed poljubil. Bila sta si usojena. Sledilo je obdobje neizmerne sreče. Toda spontani, vihravi Baku je že od samega začetka kazal, da je oseba, ki se težko osredotoči na eno mesto in iste ljudi. Zvečer je denimo šel po žemljice in se ni vrnil do jutra zato, ker je na poti domov spoznal zanimivega človeka. Nekega dne je odšel in se več ni vrnil.

Asako je nato zapustila rojstno Osako in po dveh letih življenja v Tokiju srečala Rjoheija. Bil ji je všeč, o tem ni dvoma. Asako se mu je dolgo upirala, kajti Rjohei (ponovno Masahiro Higashide) je bil izrezani Baku. In Asako je naposled končala v Rjoheijevem objemu. Ta je bil drugačen, bil je vse, kar Baku ni: odgovoren, zanesljiv, razumevajoč. In ljubil jo je. Morda še bolj kot Baku. In ona je ljubila njega. Po petih letih skupnega življenja se je zdelo, da je Baku za Asako zaprto poglavje njenega življenja. A usoda je hotela drugače in je Bakuja ponovno pripeljala v njeno življenje. Tokrat kot megauspešno manekensko zvezdo, ki japonske najstnice spravlja v trans.

Asako I & II je zgodba o moči in vplivu prve ljubezni. O hrepenenju po tistem, kar ne moremo imeti. O za človeka tako značilnem, nostalgičnem idealiziranju preteklosti in nezmožnosti racionalnega vrednotenja le-te. Asako tako ni zmožna objektivno ovrednotiti razmerja z Rjoheijem vse dokler tudi njega ne postavi v preteklik, oziroma dokler tudi nanj ne začne gledati iz perspektive izgubljene priložnosti. Bakujeva vrnitev ji spodnese tla pod nogami, njena reakcija je impulsivna in nepremišljena. Vrnitev izgubljene ljubezni je za Asako težko pričakovano, a v resnici povprečno darilo v luksuznem pakiranju – ko ga enkrat odpreš, čarovnije ni več. Asako I & II je kredibilna romantična zgodba, ki nas učinkovito potopi v svet svojih junakov, z nekaj nepričakovanimi zasuki, ki nudijo dobrodošel odmik od standardnih vzorcev romantične drame. Toda glavna junakinja je kljub simpatičnosti razmeroma nedorečen lik, saj nam Ryusuke Hamaguchi in (namerna?) lesena izraznost glavne igralke, ne ponudita prave priložnosti, da bi jo zares spoznali. 


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar