nedelja, 7. april 2019

True Detective (2014– ) (3.sezona)


Mahershala Ali & Stephen Dorff in True Detective (2019), Foto: HBO

Slo naslov: Pravi detektiv
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2019
Dolžina: 8 x 55'Imdb
Žanri: krimi, drama, misterij
Režija: Jeremy Saulnier, Daniel Sackheim, Nic Pizzolatto
Scenarij: Nic Pizzolatto
Igrajo: Mahershala Ali, Carmen Ejogo, Stephen Dorff, Scoot McNairy, Ray Fisher


Tretja sezona Prevega detektiva je arhivirana. Pet let po fantastičnem uspeh prve sezone in kasnejšemu flopu po moji oceni močno podcenjene druge sezone, je prišla še tretja sezona. Nic Pizzollatto je ponovno prvopodpisani scenarist, detektivski vlogi pa sta pripadli ta hip vročemu Mahershali Aliju in Stephenu Dorffu. Ustvarjalci so s tretjo sezono želeli obuditi duh prve sezone in s tem namenom je režiserski stolček zaupan Jeremyju Saulnierju (Blue Ruin, Green Room, Hold the Dark), ki je z režijo prvih dveh epizod vzpostavil ton in vzdušje celotne sezone.

V središču tretje sezone je preiskava izginotja dveh otrok, 12-letnega fantiča in njegov dve leti mlajše sestrice, ki jo vodita detektiva Wayne Hays (Ali) in Roland West (Dorff). Zgodbo postavljeno v 35-letni časovni okvir spremljamo v treh vzporedno razvijajočih se narativnih linijah, v letih 1980, 1990 in 2015. Prvo obdobje pokriva preiskavo neposredno po izginotju, druga pripovedna nit spremlja ponovni zagon preiskave v 90-ih letih, vendar nam logika govori, da odgovore lahko pričakujemo v sklepnem tretjem delu, v katerem zdaj že ostarela  detektiva več ne nosita znački arkansaške zvezne policije. 

V tem kronološkem zaključku zgodbe spomin ostarelega Haysa že močno peša. Bivši detektiv se z muko bori z vedno izrazitejšo demenco in poskuša iz primeža pozabe rešiti ključne koščke sestavljanke, s katerimi bo še zadnjič poskušal razvozlati 35-letni misterij. Vlogo katalizatorja, ki sproži ta finalni poskus ima serija pogovorov z mlado raziskovalno novinarko, ki po 35-ih letih snema dokumentarno oddajo o nikoli razrešenem primeru. Glede na Haysovo zdravstveno stanje je združitev moči z bivšim partnerjem, s katerim se pred leti nista razšla v ravno prijateljskem vzdušju, edina logična poteza.

Mahershala Ali & Carmen Ejogo in True Detective (2019), Foto: HBO

Z najnovejšim poglavjem Pravega detektiva je ustvarjalcem uspelo solidno nadaljevanje niza, vendar tretja sezona le v redkih segmentih uspeva doseči nivo, zastavljen s prvo in drugo sezono. Ali in Dorff sta igralsko kredibilna v njunih vlogah in obema je ob dobri medsebojni kemiji uspelo ustvariti zanimiva in prepričljiva lika. Zgodba iz vidika zapleta in razpleta zanimivo premeša koščke sestavljanke in jih na koncu lepo zloži v kompaktno, logično celoto. Osrednji misterij gledalcu vsekakor nudi dovolj spodbude, da z liki vztraja do samega konca, toda nisem prepričan, da je koncept treh narativnih tokov bil najbolj ustrezna izbira za zgodbo, ki se odvija v tako počasnem tempu. Scenaristično polaganju koščkov sestavljanke skozi tri časovne pasove je nedvomno dovolj metodično, toda težava je drugje. 

Preiskava dveh detektivov enostavno ne nudi dovolj intrigantnih razkritij in obratov, ki bi gledalca po koncu posamezne epizode spodbujale, da takoj poseže po novem delu. Interes je gotovo prisoten, toda vseeno ne tako močen in nujen, da se mu ne bi mogli upreti. Drugi nekoliko nedorečen dejavnik so sami liki, oziroma manko bolj slojevitega portretiranja ključnih protagonistov. Ob relativno površnem profiliranju detektiva Westa in Heysove soproge Amelie (Carmen Ejogo), je večina fokusa na Waynu Haysu in glede na investirano minutažo se ne morem znebiti občutka, da nam je »Purple Haze« na koncu razkril le del svoje osebnosti. To posebej velja za njegov nedorečen odnos s soprogo Ameliejo.  A kaj če se v tej nedorečenosti skriva nekaj bolj subtilnega? V odnosu med detektivoma je mestoma čutiti naklonjenost, ki bi se v drugačnih okoliščinah morda lahko manifestirala tudi drugače. Na način, ki je nesprejemljiv za okolico in oba akterja te zgodbe. Zavedam se, da takšna interpretacija počiva na dokaj majavih nogah, a obenem je to ideja, ki na svoje mesto postavi Heysov odnosa s soprogo in Westovo samotarstvo. Morda pa vidim nekaj tam, kjer ni ničesar, toda s takšno razlago serija naenkrat dobi nekaj dodanih točk, ki popravijo končni vtis.


Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar