torek, 2. april 2019

1987: When the Day Comes (2017)

Hee-soon Park in 1987 (2017), © CJ Entertainment


Slo naslov: -

Drugi naslovi: 1987: When the Day Comes
Država: Južna Koreja
Jezik: korejščina 
Leto: 2017
Dolžina: 129' Imdb
Žanri: drama, zgodovinski, triler 
Režija: Jang Joon-hwan
Scenarij: Kim Kyung-chan, Jang Joon-hwan
Igrajo: Kim Yoon-seok, Ha Jung-woo, Yoo Hai-jin, Kim Tae-ri, Gang Dong-won, Park Hee-soon, Lee Hee-jun, Sol Kyung-gu



Osemdeseta leta so za Južnokorejsko kinematografijo pomembno zgodovinsko obdobje, v katerem se je država dokončno usmerila v demokracijo. Pred časom sem pisal o zgodovinski drami Taksist (Taeksi woonjunsa, Jang Hun, 2017), ki prikazuje krvavo zatrte protivladne proteste v mestu Gwangju, maja 1980. Protesti so naznanili proces političnih sprememb, ki so dosegle vrhunec leta 1987 –  aktualni predsednik je moral odstopiti, prišlo je do ustavnih sprememb in uveljavitve volilnega modela, ki je Korejcem in Korejkam omogočil direktno izbiro bodočega predsednika. 

Tako kot večina zgodovinsko-političnih trilerjev tudi naslovna stvaritev Jang Joon-Hwana, korejskega režiserja najbolj znanega po uspešnici Save the Green Planet! (Minyeo-neun Goerowo, 2003), za izhodišče vzame eno samo uporniško dejanje, oziroma dogodek, ki sproži velike spremembe. Iskrica, ki zaneti ogenj je smrt študenta, ki umre med zasliševanjem agentov antikomunističnega preiskovalnega biroja. Protikomunistična policija je v tem obdobju imela praktično neomejena pooblastila, ukazi pa so prihajali direktno iz predsedniške plače. Pritiski na pristojnega tožilca, od katerega se pričakuje podpis odloka o upepelitvi umorjenega študenta je eden izmed prejemov, s katerimi preiskovalni biro umazanijo pometa pod preprogo. In to je le ena izmed možnosti, saj si lahko pomagajo še s cenzuro informacij v medijih, oviranjem preiskave, ki jo vodi navadna policija, in podobnimi triki. Toda resnica je kljub temu pride v javnost, število protestnikov na ulicah je vedno večje.

Jang je zgodbo v sodelovanju s ko-scenaristom Kim Kyung-Chanom zastavil v precej širokih okvirih. Ideja je gotovo bila predstaviti pogled na zgodovinsko prelomnico iz več različnih perspektiv, skozi zgodbe likov, ki prihajajo iz različnih družbenih slojev, poklicev in z različno stopnjo vpletenosti v revolucionarne aktivnosti. Razpršenost dogajanja in številčnost likov mestoma otežujejo spremljanje zgodbe in šele v drugi fazi filma, ko Jang fokus preusmeri na nekaj najpomembnejših likov, film ujame pravi ritem. 1987 po moji oceni uspešno rekonstruira  zgodovinsko vzdušje in pogoje, v katerih je prišlo do formiranja kritične mase, sposobne sprožiti velike spremembe. Vtis bi verjetno bil še nekoliko bolj soliden, ako bi zgodba like manj striktno delila na zgolj dobre in slabe, ter na obeh straneh našla prostor za kakšno figuro sposobno simpatiziranja in vsaj delnega razumevanja nasprotne strani. Pri velikih političnih spremembah so se stvari premikale tudi s pomočjo ljudi znotraj državnega aparata, ki na neki točki začutijo nujnost protirežimskega ukrepanja. 


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar