petek, 26. april 2019

The Beach Bum (2019)

Matthew McConaughey and Snoop Dogg in The Beach Bum (2019)


Slovenski naslov: Kralj plaže
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2019
Žanri: komedija
Dolžina: 95',  Imdb 
Režija: Harmony Korine
Scenarij: Harmony Korine
Igrajo: Matthew McConaughey, Snoop Dogg, Isla Fisher, Jonah Hill, Martin Lawrence, Zac Efron, Stefania LaVie Owen 



Matthew McConaughey je Moondog. Njegova slika bi (za vse ki ga poznajo) v slovarju lahko adekvatno zamenjala definicijo hedonizma, kajti Moondog je človek, ki s svojim celotnim bitjem materializira pomen takšne življenjske filozofije. Nekoč je napisal pesniško zbirko, ki ga je izstrelila v literarno vesolje. Potem je spoznal nesramno bogato Minnie (Isla Fisher), ki je postala njegova žena in mu rodila hčerko edinko. Z Minnie prakticirata odprt zakon, brez restrikcij. Takšna ureditev našemu junaku, diskretno prisesanem na ženin proračun, omogoča brezskrbno potepanje po plažah južne Floride.

Moondog brez kančka slabe vesti uživa v telesih voljnih ljubimk, ki jih srečuje na svojih potepanjih, njegov vsakdan je ena sama velika zabava, v meglico alkoholnih hlapov in marihuane ovito sosledje dogodkov, ki jih ohlapno povezujejo kraji in ljudje. Vsi ga poznajo in povsod je dobrodošel. Tudi doma, saj je to kar imata z Minnie večje in pomembnejše od rekreativnega seksa z bežnimi znanci. Tudi Minnie nima nič proti sproščanju v objemu Lingerieja (Snoop Dogg) družinskega prijatelja in uspešnega glasbenika, ki ji je vedno pripravljen priskočiti na pomoč. In Moondog je dovolj realen in razsoden, da ga to ne moti. Morda čisto majčkeno, ko jo zagleda v njegovem objemu, toda to je kratkotrajna slabost, ki jo hitro preženeta požirek pijače in dober joint. A nato se zgodi nekaj, kar bo spodkopalo temelje njegovega življenjskega sloga. 

Kralj plaže je zame še en dokaz, da je Harmonie Korine eden najbolj unikatnih režiserjev današnjice in Matthew McConaughey eden najbolj vsestranskih igralcev ta hip. In ko takšna junaka združita moči, dobimo protagonista, ki nas poziva na obračun z našimi predsodki. Brezkompromisnega upornika, ki nas povabi v svojo alternativno resničnost, na katero se najprej moramo malce privaditi, da bi lahko sprejeli njeno notranjo logiko. A ko se to zgodi, ko Moondogovo življenjsko filozofijo razumemo kot izbiro, je vsako novo dejanje možno vrednoti skozi prizmo razumevanja svobode. 
     
Med tem lahko občudujemo krasno fotografijo, za katero ponovno skrbi Belgijec Benoit Debie, ki po Spomladanskih žurerkah (Spring Breakers, 2012) znova odlično dopolnjuje Korinovo avtorsko vizijo. Skozi objektiv njegove kamere z nekaj domišljije lahko občutimo toplino Floride, vetrič v laseh in z različnimi opojnimi substancami zmehčano resničnost zadetih protagonistov. Eden izmed pomembnejših adutov filma so izpiljeni, duhoviti dialogi, primerni za večkratno konzumiranje. Vse skupaj odlično zaokroži galerija zanimivih likov v izvrstni interpretaciji zanesljive igralske zasedbe, med katero ni šibkega člena. McConaugheyja sem že pohvalil, njemu ob bok pa bi postavil  Islo Fisher in Jonaha Hilla, s posebno omembo Harmoniejeve revitalizacije pozabljenega Martina Lawrenca. Kralj plaže je posebna izkušnja, ki polarizira, in za marsikoga prestopa mejo dobrega okusa. Film, kakšnega smo od Korina tudi pričakovali.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar