sreda, 10. april 2019

The Night Comes for Us (2018)

The Night Comes for Us (2018), Foto: Imdb


Slo naslov: -
Država: Indonezija, ZDA 
Jezik: indonezijščina, angleščina
Leto: 2018
Dolžina: 121' Imdb
Žanri: akcija, triler
Režija: Timo Tjahjanto
Scenarij: Timo Tjahjanto
Igrajo: Iko Uwais, Julie Estelle, Joe Taslim, Sunny Pang, Zack Lee, Hannah Al Rashid, Abimana Aryasatya


The Night Comes for Us je ultranasilna, ultrakrvava akcijada 39-letnega indonezijskega režiserja Tima Tjahjanta, enega od zastavonoš indonezijskega novega vala ekstremno nasilnih žanrskih filmov. Tjahjanto je pred začetkom samostojne kariere skupaj Kimom Stamboelom tvoril duo Mo Brothers (Macabre, Killers, Headshot), ki je ob Garethu Evansu (The Raid, The Raid 2) bil, in še vedno je, gonilna sila žanrske usmeritve, ki je pri širnem občinstvu ponovno zbudila interes za indonezijski film. 

Tjahjanto zgodbo odpre s poučnimi informacijami o moči in vplivu trijad in ekipi sedmih velečastnih morilcev (šest moških in ena ženska), zbranih z enim samim namenom – varovati interese triad z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Čisto v uvodu se med trupli in potoki krvi znajde deklica, kot edina preživela duša masakra v neki ribiški vasici. Življenje ji reši Ito (Joe Taslim, zvezda Evansovega megahita The Raid), eden izmed članov elitne sedmerice, ki se zavoljo izkazane nepokorščine znajde na seznamu za odstrel. Mafijski šefi nad Ita in nekaj njegovih najzvestejših prijateljev pošlje celo armado morilcev, na pomoč je vpoklican tudi Arian (igra ga še en indonezijski superzvezdnik in mojster borilnih veščin Iko Uwais – gledali smo ga v obeh Evansovih Racijah in martial arts uspešnici Merantau), ki je verjetno edini dovolj kompetenten, da v „pokoj“ pošlje svojega starega znanca. 

Nizanje akcijskih sekvenc, v katerih gledamo demonstracijo najrazličnejših borilnih tehnik, neverjetno kolekcijo hladnega in strelnega orožja, podkrepljeno s praktično vsem, kar lahko prevzame vlogo orožja, producira hektolitre krvi, odrezanih udov, odprtih zlomov in kdo ve koliko trupel. Ne glede na vrhunsko koreografijo akcijskih prizorov in odlično gibe kamere med snemanjem le-teh, sem po slabi uri začutil zasičenost in nesmisel neskončnega „splater“ festivala, ki mu ni bilo videti ne konca, ne kraja. Do konca filma sem nekako prilezel na avtopilotu, povsem nezainteresiran za like, utrujen od silnega nesmiselnega prelivanja krvi. The Night Comes for Us bo morda všeč kakšnemu hard core ljubitelju kombinacije splaterja in borilnih veščin. Jaz v njem nisem videl skoraj nič, kar bi kolikor-toliko kompenziralo mojo potrpežljivost in čas, ki sem ga investiral v ogled.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar