ponedeljek, 14. oktober 2019

The Art of Self-Defense (2019)

Alessandro Nivola and Jesse Eisenberg in The Art of Self-Defense (2019), © Bleecker Street


Slovenski naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2019
Žanri: komedija, krimi, drama
Dolžina: 104'Imdb 
Režija: Riley Stearns
Scenarij: Riley Stearns
Igrajo: Jesse Eisenberg, Alessandro Nivola, Imogen Poots, Steve Terada, Phillip Andre Botello


Stemnilo se je že. Z vrečko pasje hrane hitite domov. V pusti ulici mimo pripeljeta neznanca na motorju, eden izmed njiju te vpraša: "Si oborožen?" Kako sploh odgovoriti na takšno vprašanje? "Nisem!" je odvrnil zmedeni Casey (Jesse Eisenberg) in tako spisal povabilo skupini napadalcev na motorjih, ki ga je nekaj trenutkov kasneje oropala in hudo pretepla. Tako hudo, da je nekaj dni preživel v bolnišnici, na oddelku za intenzivno nego. 

Dogodek je sesul že tako nizko samozavest sramežljivega računovodje, ljubitelja mehkega rocka in lastnika prikupnega kužka, sicer njegovega edinega prijatelja. Trideset in nekaj letni Casey je torej prava šleva, moški brez jajc, ki se nikoli v življenju ni postavil po robu živi duši. Ob prvih znakih potencialnega konflikta je vedno izbral umik. To je taktika, ki je delovala vse do srečanja z neznanci na motorjih. In to je dogodek, po katerem Casey odide do trgovine z orožjem, z namero kupiti pištolo. Formularji so izpolnjeni in ovir za nakup ni. Toda preden lahko prevzame svoj kos orožja mora miniti nekaj tednov. Takšen je pač zakon. Gre za nekakšno varovalko, ki preprečuje scenarij, da kupec v navalu jeze takoj preluknja tistega, do katerega goji zamero. V iskanju alternativ Casey zaide v lokalni karate klub in hitro začuti, da je to dober korak v smeri izboljšanja njegovih obrambnih sposobnosti. Pod svoje okrilje ga vzame karizmatični Sensei (Alessandro Nivola) in transformacija glavnega akterja se lahko začne.

33-letni ameriški režiser Riley Stearns je z odličnim prvencem Faults (2014) spisal najboljše povabilo za svoje bodoče projekte. Pet let kasneje so na festivalu South by Southwest premierno predvajali Umetnost samoobrambe, zgodbo o večnem luzerju, ki s pomočjo enigmatičnega učitelja najde svoja davno izgubljena jajca. Izkaže se, da se le-ta vedno bila na svojem mestu, le da jih junak ni nikoli zares začutil. Za prebujanje tega občutka je potreboval karate in učitelja, ki mu razložil, da karate ni zgolj obrambna tehnika, ampak tudi stanje duha. Nekje v tem procesu preobrazbe svojo vlogo odigra tudi dekle (Imogen Poots), in to so že vsi elementi klasične rom-kom zgodbe o fantu, ki se bo izboril za svoje mesto pod soncem in osvojil srce prikupne dečve. Toda v Stearnsovem filmu so tovrstni klasični narativni motivi v funkciji povsem drugačnega vzdušja in občutkov, ki se močno razlikujejo od  ustaljenih konvencij. V tonu in ritmu zgodbe je vedno nekaj, kar ne pričakujemo, nekaj neobičajnega, a kljub temu logičnega. Ekscentrični liki in občutek, s katerim režiser zgodbo krmari po tanki liniji med nelagodjem in humorjem, med absurdom in logiko, so sestavine, iz katerih izhaja poseben "vibe" izdelka. Jesse Eisenberg je vloga "softiča", ki mora najti pogum in odločnost pisana na kožo, odlično delo v vlogi karizmatičnega trenerja opravi tudi Alessandro Nivola. Stearns v tem neobičajnem pretresanju karakteristik, ki tako ali drugače definirajo tradicionalne gabarite moškosti in moškega, mestoma zgreši tarčo, a zadetkov je kljub temu več kot dovolj, da tudi v drugem celovečerec vidim še eno uspešno zgodbo zelo zanimivega avtorja.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar