sreda, 21. april 2010

Los abrazos rotos (2009)


Slovenski naslov: Zlomljeni objemi
Drugi naslovi: Broken Embraces
Država: Španija
Leto: 2009
Žanri: Drama, Romantični, Triler
Dolžina: 127 minut, Imdb
Režija: Pedro Almodovar
Scenarij: Pedro Almodovar
Igrajo: Penélope Cruz, José Luis Gómez, Lluís Homar, Tamar Novas, Rubén Ochandiano, Blanca Portillo

Zgodba o Mateu, Leni, Judit in Ernestu je zgodba o amour fou, ujeti v kremplje usodnosti, ljubosumja, zlorabe moči, izdajstva in občutij krivde. Ganljiva in boleča zgodba je film o filmih in o ljubezni, ki elegantno žonglira z zvrstmi – je melodrama, komedija in film noir.

Moški piše, živi in ljubi v temi. Pred štirinajstimi leti je na otoku Lanzarote doživel strahovito prometno nesrečo. V nesreči ni izgubil zgolj vida, ampak tudi Leno, ljubezen svojega življenja. Moški uporablja dve imeni: Harry Caine, šaljiv psevdonim, s katerim podpisuje svoja knjižna dela, zgodbe in scenarije, in Mateo Blanco, pravo ime, s katerim živi in se podpisuje pod filme, ki jih režira. Po nesreči se Mateo Blanco omeji na svoj psevdonim. Če že ne more režirati filmov, lahko preživi le z idejo, da je Mateo Blanco umrl na otoku s svojo ljubljeno Leno.

(Vir: liffe.si)


Kratek komentar

Almodóvar je tokrat stavil na kombinacijo melodrame in suspenza, zopet je vlogo dobila Penelope Cruz (ne da bi imel kaj proti), ki igra veliko ljubezen pisatelja in filmskega režiserja, ki je nekakšna podvojena osebnost. Zato uporablja dva imena, pravo ime in psevdonim (Mateo Blanco/Harry Caine). Seveda, Penelope je ženska, okoli katere se vse vrti. Časovni preskoki, obsesivna ljubezen, dvojno življenje in konec ki ne ponudi nič posebnega, so karakteristike  zadnjega Almodóvarjevega filma, ki me ni prepričal. Film ni slab, daleč od tega, a je kar konkretno slabši od njegovih najboljših stvaritev. 

Ocena: 6.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar