torek, 13. april 2010

Mammoth (2009)


Slovenski naslov: Mamut
Država: Švedska, Danska, Nemčija
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 125 minut, Imdb
Režija: Lukas Moodysson
Scenarij: Lukas Moodysson
Igrajo: Gael Garcia Bernal, Michelle Williams, Thomas McCarthy, Sophie Nyweide, Marife Necesito, Jan David G. Nicdao, Martin Delos Santos

Če si mladi režiser in si pravkar posnel svoj prvi igrani film, katerega največji švedski režiser Ingmar Bergman označi za mojstrovino, ti je nedvomno uspelo. Zgornji stavek se nanaša na Lukasa Moodyssona in njegov režiserski debi »Fucking Åmål.« Po odličnem prvencu je talentirani Šved posnel še kontroverzno komično dramo »Skupnost« ter odlično črnogledo socialno dramo »Lilja 4-ever.« Danes je Moodysson etablirano režisersko ime, njegov zadnji film Mammoth je prvi angleško govoreči film (vsaj prevladujoče angleški), v katerem glavne vloge igrajo mednarodno uveljavljeni igralci.

Leo in Ellen Vidales (Gael García Bernal in Michelle Williams) sta newyorški par, zakonca, ki živita lagodno življenje skupaj s približno sedemletno hčerko Jackie. Ellen je zagnana kirurginja, ki skoraj vedno dela nočne izmene na lokalnem urgentnem oddelku. Pa ne zato ker bi družini primanjkovalo denarja, zato je že poskrbel Leo, ki je kot navdušenec nad spletnimi igrami ustvaril zelo uspešno on-line aplikacijo, ki mu je kot večinskemu lastniku prinesla milijone. Lahko bi zatrdil, da se obema nekoliko bogataško življenje kar upira, kar dokazujejo njihovi postopki in življenjski stil. Ellen je večino časa odsotna (ponoči dela, čez dan spi), saj si želi zgraditi  respektabilno kirurško kariero. Zato se hčerka čuti nekoliko zapostavljeno in materinsko figuro najde v hišni pomočnici in varuški Gloriji. Glorija je Filipinka, ki je doma pri materi pustila dva odraščajoča fanta in odšla na začasno delo v ZDA. Vse samo z enim ciljem … Omogočiti boljše življenje za svoja fanta. Leo se pripravlja na odhod na Tajsko, kjer bo podpisal doslej najvišjo pogodbo, ki bo njemu in podjetju prinesla milijonske dobičke. In takrat, ko Leo odide na pot, se vsem v zgodbo vpletenim likom, začnejo dogajati stvari, katere  praktično nimajo nič skupnega, a so neločljivo povezane z nevidnimi nitkami, ki povezujejo ljudi in človeške usode.

Moodysson si je pri graditvi zgodbe vzel čas. V počasnem ritmu nas je spoznal z glavnimi protagonisti in njihovimi značaji. Predstavil nam je uspešno (beri: bogataško) zahodnjaško družino Vidales, ter na drugi strani dosegel želeni kontrast, ko je v zgodbo vpeljal varuškino družino na Filipinih. Leo (ki na nek način še vedno ni odrasel in na stvari gleda z mladostniško zasanjanostjo) odide na Tajsko in pod vplivom dolgočasja se odloči da bo malo raziskal deželo. Ravno to raziskovanje mu bo odprlo oči, saj bo v podobi mlade prostitutke ki ji želi pomagati spoznal, kako velikanske so razlike med vzhodom in zahodom. Nasprotja in nelogičnosti v medčloveških odnosih so tista, ki nas opominjajo, da so stvari zastavljene zelo  narobe. Gloria je odšla, da bi finančno pomagala svoji družini, tako da bo pazila tujega otroka, a ravno njena sinova  sta tista, ki potrebujeta materinsko ljubezen. Ko Ellen začuti, da je Jackie veliko bolj navezana na varuško, kot na lastno mater, poskuša občutek praznine in čustvene prizadetosti  izpodriniti tako, da svojo pozornost preusmeri na fantka, ki je bil žrtev družinskega nasilja in ki zdaj leži v komi v njeni bolnišnici. Trg na katerem se zbirajo otroci ki jih bogati turisti pobirajo in potem izkoriščajo za otroško prostitucijo svari vse nas pred uničujočimi učinki globalizacije in »vladavine denarja«, ki ji nobena stvar ni sveta. Film z močno moralistično noto, na koncu nekatere stvari le postavi na svoje mesto in nakaže rešitve, ki so pravilne in nam pokaže poti, ki bi jih protagonisti morali ubrati že na samem začetku.Sicer, le ena stvar me je motila pri tem filmu. Dejstvo, da je takšnih bogatašev kot Leo zelo malo, oz jih skorajda ni. 

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar