ponedeljek, 19. april 2010

Ostrov (2006)


Slovenski naslov: Otok
Drugi naslovi: The Island   
Država: Rusija
Leto: 2006
Žanri: Drama
Dolžina: 112 minut, Imdb
Režija: Pavel Lounguine
Scenarij: Dmitri Sobolev
Igrajo: Pyotr Mamonov, Viktor Sukhorukov, Dmitri Dyuzhev, Yuri Kuznetsov

Pavel Lungin je ruski režiser. Kot avtor se je podpisal pod 12 filmov, njegova najbolj znana stvaritev je njegov prvi celovečerec »Taxi Blues« (1990), za katerega je prejel Zlato palmo.Ostrov je njegov deseti film, potem je posnel še dva neodmevna filma,  Lilacs (2007) in Tsar (2009).

Nekje med II. svetovno vojno nemški bojni čoln ujame ruska mornarja Anatolija (Pyotr Mamonov) in Tikhon. Sovražnik Anatolija z orožjem prisili, da ubije svojega tovariša. Nemci mu obljubijo, da bodo pustili pri življenju, če to naredi. V brezizhodnem položaju Anatoli to tudi naredi, a kmalu zatem Nemci razstrelijo celo tovorno ladjo, z Anatolijem na njej. Sledi časovni preskok, dolg kakih trideset let. Anatoli je še živ, rešili so ga pravoslavni duhovniki, pri katerih je na bližnjem otočju našel svoj dom. Anatoli je zdaj zelo poduhovljen in nekoliko čudaški človek, ki mu predpisujejo nadnaravne zdravilne sposobnosti in izjemno koristno »posvetovanje«, ki ga ponuja ljudem ki ga obiščejo. Celo duhovniki ki živijo na otoku, verjamejo v njegove nenavadne sposobnosti. Glas o njegovih močeh, se je razširil po celi regiji, tako da starčka skoraj vsakodnevno obiskujejo ljudi, ki potrebujejo njegovo pomoč. Kljub svojem dobrodelstvu, Anatoli ne more pozabiti dogodka izpred toliko let in tovariša ki ga je moral ustreliti.

Vedno z zanimanjem pogledam filme, ki prihajajo iz filmsko pogojno rečeno »tretjih držav.« Rusija sicer ima kar bogato filmsko produkcijo, a ruski filmi se le stežka prebijejo na mednarodno področje in so nekako v podrejenem položaju, če jih primerjamo z ostalimi evropskimi državami (predvsem Francija, Španija, Nemčija, skandinavske dežele in seveda Velika Britanija). Tudi Ostrov, ali po domače Otok, ni pritegnil kake večje mednarodne pozornosti. Pri tem filmu mi je najbolj všeč to, kako je film posnet. Posnet za moj okus zelo lepo v širokozaslonskem načinu, ponuja veliko res čudovitih prizorov. Po drugi strani, vsebinsko, mi film ni ne vem kako všeč. Zgodba se osredotoča predvsem na greh, iskanje odrešitev in dojemanje stvari, ki ga Anatoli in vso ostali protagonisti iščejo v veri. Na trenutke dolgočasen film, s pretežno modro-sivo-črnimi pesimističnimi odtenki, je Otok film, ki sicer ima sporočilno vrednost, a žal ob ogledu nisem pretirano užival.

Ocena: 5.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar