petek, 16. april 2010

Invictus (2009)


Slovenski naslov: Nepremagljiv
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Biografija, Drama, Zgodovinski, Šport
Dolžina: 133 minut, Imdb
Režija: Clint Eastwood
Scenarij: Anthony Peckham, John Carlin (knjiga)
Igrajo: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern, Julian Lewis Jones

Morgan Freeman in Nelson Mandela sta znanca in prijatelja. Igralec se je že dolgo časa prizadeval,da bi posnel Mandelino biografijo, a pravega scenarija ni dobil v roke. Vedno so bili argumenti, ki so govorili proti takemu projektu, glavna omejitev je bil preobširna zgodba, saj je Mandela samo v zaporu preživel 37 let. Nato je dobil v roke scenarij za Invictus, ki je govoril o krajšem obdobju v južnoafriški zgodovini, na katerega je takrat izvoljeni predsednik Mandela ime zelo velik vpliv. Svetovno ragbi prvenstvo leta 1995 in južnoafriško ragbi moštvo, so bili dovolj zanimiv dogodek, zato je Freeman poklical svojega starega prijatelja  Clinta Eastwooda in zadeva je že bila dogovorjena.

Piše se leto 1994 in Mandela je postal prvi črni predsednik Južnoafriške republike. Aparthied  je ukinjen in v državi se obetajo velike spremembe na vse področji družbeno-političnega življenja. Ragbi je v Južni Afriki vedno veljal za »belski« šport in kot takšen je v črnskih očeh bil sinonim za rasizem. Črnci so imeli raje nogomet in ragbiju niso posvečali veliko pozornost. Toda, naslednje leto bo Južna Afrika gostila svetovno prvenstvo in prav v tem dejstvu je Mandela videl izjemno priložnost za izboljšanje medčloveških odnosov med črnimi in belimi južnoafričani in imenitno priložnost za promocijo države.  Postavil se je po robu spremembam v južnoafriški ragbi zvezi in dal brezpogojno podporo ragbi moštvu na čelu z belopoltim kapetanom  Francoisom Pienaarjem (Matt Damon). Podprl je takratno »belo« vodstvo ragbi zveze in moštvo v katerem so imeli le enega črnca. S tem je nadaljeval svojo modro politiko strpnosti, s katero je rekel odločno NE maščevanju in povračilnimi ukrepi uperjenimi proti belopoltimi funkcionarji, uradniki, športniki in ostalimi.


Eastwood se je znova podal na področje rasne problematike in po Gran Torinu posnel še en film s podobno tematiko. Sicer je Invictus film, ki je poleg rasnega predznaka tudi športna drama, a zaradi prisotnosti tako močne zgodovinske figure kot je Mandela, vseeno prevladujejo biografski elementi. Da je Clint mojster režije ni potrebno razglabati, da sta Damon in Freeman vrhunska igralca prav tako ne. Situacija v JAR v tistem času je bila prelomna v mnogih pogledih, a je Mandela s svojim spravljivim in racionalnim pristopom dosegel, da se je konec apartheida minil brez resnejših pretresov in posledic. Po moji oceni je glavna pomanjkljivost filma ravno razdvojenost zgodbe. Mandela na eni in ragbi moštvo na drugi strani, sicer imajo skupne točke in sicer v takšni meri, kot jih lahko imajo politiki in športniki (v tem primeru še veliko več), a je ravno ta neopredeljenost verjetno največja pomanjkljivost filma. Neodločnost, ki tehtnico odločno ne prevesi na nobeno stran. Punčka za milijon dolarjev in Gran Torino sta boljša filma, zato ker sta se lahko posvetila izključno eni temi. Invictus je dober film in zelo malo mu manjka da bi bil zares dober, a vseeno ni na nivoju, ki ga je Eastwood dosegel s »Punčko« in »Torinom.«

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar