sreda, 7. april 2010

October Sky (1999)


Slovenski naslov: Oktobrsko nebo
Država: ZDA
Leto: 1999 
Žanri: Biografija, Drama
Dolžina: 108 minut, Imdb
Režija: Joe Johnston
Scenarij: Lewis Colick in Homer H. Hickam Jr. (knjiga)
Igrajo: Jake Gyllenhaal, Chris Cooper, William Lee Scott, Chris OwChad Lindberg, Natalie Canerday, Laura Dern

Ameriški režiser Joe Johnston se je letos po šestih letih premora vrnil na velika platana z  filmom »The Wolfman.« Film z zanimivo igralsko zasedbo  (Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt) je  v ameriških kinih štartal februarja, a je pri občinstvu doživel mlačen sprejem. Poleg Wolfmana je Johnston režiral tudi uspešnice: Honey, I Shrunk the Kids (1989), The Rocketeer (1991), Jumanji (1995), Jurassic Park III  (2001) … Toda njegov najboljši film je Oktobrsko nebo, ki ga je posnel leta 1999. Podlaga za film so bili resnični dogodki, ki jih je v svoji knjigi opisal Homer H. Hickam Jr.


Ameriško mestece Coalwood je nastalo zaradi bližnjega rudnika, v katerem delajo malodane vsi njegovi prebivalci. Homer Hickam (Jake Gyllengaal)  je 17-letni mladenič, ki ga tako kot večino tamkajšnje mladine, po končanem šolanju čaka delo v rudniku. Dogajanje je postavljeno v čas, ko so Rusi izstrelili prvi umetni satelit Sputnik in tako prestrašili številne Američane, a obenem pri nekaterih spodbudili zanimanje za zvezde in vesolje. Eden takih je bil Homer Hickam, fant za katerega njegov strogi oče in poslovodja v lokalnem rudniku ne vidi drugačne prihodnosti, kot je delo v rudniku. Odkar je videl Sputnika, Homer kaže veliko zanimanje za rakete, zato se odloči, da tudi sam izdelal svojo lastno raketo in jo poslal v vesolje. Ob pomoči prijateljev in šolske »pametne glavce«, ter podpori mlade razgledane učiteljice  Miss Riley (Laura Dern), se Homer in njegovi prijatelji posvetijo izdelavi in izstrelitvami manjših raket. Sprva jim ne gre ne  ven kako dobro, nasprotovanje Homerjevega očeta Johna (Chris Cooper), pa pripelje do tega, da fantje skoraj obupajo. Homer celo začne delati v rudniku in zdi se da od njegovih sanj ne bo nič.

Joe Johnston  je biografsko zgodbo Homerja Hickama zelo uspešno prenesel na film in ustvaril avtentičen prikaz takratnega časa, miselnosti in položaja znanosti na nerazvitem podeželju. Jake Gyllengaal je zelo prepričljiv v vlogi mladeniča, ki sledi svojim sanjam in z mladostniško zagnanostjo premaguje vse ovire, ki mu stojijo na poti. Oktobrsko nebo ni le film o tem, kako bo skupinica lokalnih najstnikov zmagala na znanstvenem tekmovanju. Pomemben element filma je tudi zgodba o Homerjevem odraščanju in njegovi zvezi z očetom (vlogo je odlično odigral Chris Cooper). John Hickam je poslovodja v rudniku in zanj ne obstaja nič drugega kot rudnik. Je človek, ki ga ljudje spoštujejo in je zelo dober pri svojem delu. Prepričan je, da je za Homerja edina prava življenjska pot delo v rudniku, a Homer mu s svojimi dejanji dokaže, da vendarle nima prav. Sin ki zelo spoštuje očeta, zbere dovolj poguma za osvoboditev iz očetovih okovov, ter ubere pot za katero čuti da je pravilna. Ob veliki pomoči razgledane učiteljice in nekaj prijaznih rudniških delavcev, bo Homerju in njegovi družbi uspelo združiti celo mesto in dokazati, da je s pravo vizijo možno doseči veliko. Lep film, ki gledalca poveže z liki na malih zaslonih in ga nevsiljivo prisili, da jih vzljubi. Čeprav je podobnih zgodb veliko, je ta povedana s potrebno svežino in izjemnim občutkom za grajenje zgodbe, kar odločno vpliva na odličen končni vtis. »Feelgood movie.«




Ocena: 8.0/10

3 komentarji:

  1. Pravkar pogledal. Po tematiki res obstaja precej podobnih filmov, vendar pa mi je bil ta posebej všeč, ker ni bil zelo jokav in pocukran, kot podobni feelgood filmi (magari Disneyevi), ampak je bil ves čas realen, življenjski in zelo ganljiv. Bi se kar strinjal z oceno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Liki so življenjski, zgodba je lepo umeščena v časovno obdobje in odlično zadane takratno miselnost. Veliko prispevajo tudi odlični igralci.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovit film, za pogledat. Starši, spodbujajte mladino h kreativnosti in sledenju sanj!

    OdgovoriIzbriši