četrtek, 29. april 2010

Fish Tank (2009)


Slovenski naslov: Akvarij
Država: VB
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 123 minut, Imdb
Režija: Andrea Arnold
Scenarij: Andrea Arnold
Igrajo: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Harry Treadaway, Charlotte Collins, Jason Maza, Chelsea Chase, Sarah Counsell, Brooke Hobby, Sydney Mary Nash

Najprej spoznamo Mio (Katie Jarvis), 16-letno punco, ki bi jo le stežka označili za pridno dekle. Problematična v šoli, napadalna do nekdanje prijateljice in okolja nasploh. Mia živi v revni londonski četrti Essex, ki je mimogrede kraj, na katerem ni ne vem kako luštno živeti.
Nato spoznamo njeno družino in v hipu nam je jasno zakaj je Mia takšna kot je. Miina mama je alkoholičarka,  ki živi od socialne podpore in cele dneve popiva, poležava in ne kaže prav neobenih materinskih čustev do Mie in njene mlajše sestre Tyler. Sestri sta bolj ko ne prepuščene lastni usodi, podoben občutek imamo ob pogledu na ostale prebivalce Essexa. Edina svetla točka v Miinem življenju je ples. Punca zelo rada pleše, prostor za plesno samoizražanje je našla v bližnjem zapuščenem stanovanju. Vse kar potrebuje je glasba, ob kateri najstnica pozabi na kruto realnost in črnoglede misli.

Nato mama nekega dne domov pripelje novega fanta Connorja. Po začetnem odbojno-obrambnem položaju, ki ga Mia in njena mlajša sestra zavzameta do Connorja, se jim ta le prikupi z svojim odprto-šarmantnim pristopom. Connor se kmalu preseli v njihovo stanovanje, njegov prijateljsko starševski odnos kmalu poveže celo družino in po dolgem času se zdi, da Mia in Tyler živita življenje normalne funkcionalne družine. Connor počasi a prepričljivo utrjuje svoj položaj v družini, a njegov pristop počasi postaja nekoliko vprašljiv, saj gledalec začuti seksualno napetost, ki iz dneva v dan  raste med Connerjem in Mio. Connor, čigar postopke včasih lahko označimo kot izrazito očetovske, počasi pridobivajo pedofilske obrise. Miini postopki in njen odnos do maminega fanta taka razmišljanja le poglobijo, le vprašanje časa je, kdaj se bo zgodilo neizogibno. Ko pa se zgodi, stvari lahko gredo le še nevzdržno navzdol.

Potem ko v uvodu zavzamemo nekoliko odbojno držo do glavne junakinje, katero nato spoznamo tudi v širšem okolju, smo hitro prisiljeni spremeniti svoje mnenje. Jasno nam je, da je Mia v kontekstu okolja in pogojev v katerih je odraščala, vendarle prijazna punca. Punca, ki ji je življenje izoblikovalo trdo kožo, s katero se najstnica zoperstavlja okolju in življenju na socialnem robu. Akvarij kot tipična socialna drama, deluje zelo prepričljivo in realistično, k takšnemu vtisu pa odločno prispevata kraj dogajanja in izbira neafirmiranih igralcev, ki zelo dobro opravijo svoje delo. Razen zgodbe o odraščanju, nam osnovni zaplet ne ponudi prav veliko vsebine, ampak nas potisne v Miin vsakdanjik, ki ga spremljamo s kamero na njenem »hrbtu.« Mio je odlično upodobila  Katie Jarvis, ki v resnici ni poklicna igralka, Akvarij je njen filmski debi. Ravno zaradi tega je film deluje iskreno, pristno v svojem prikazu Miinega odraščanja. Nepopustljivo, brez moraliziranja in sentimentalnosti do česarkoli, nam režiserka zelo naravno podaja dogajanje, na način, ki bi ga pričakovali tudi v običajnem življenju. Takšno kot je lahko tudi življenje samo-nepredvidljivo. Konec je serviran tako, da si gledalec lahko sam ustvari vizijo Miine prihodnosti, ki se na račun dejstva, da ob sebi ima fanta z dušo na pravem mestu, nagiba na pozitivno stran.

Ocena: 8.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar