sobota, 13. november 2010

Mother and Child (2009)


Slovenski naslov: Mati in hči
Država: ZDA, Španija
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 125'Imdb 
Režija: Rodrigo García
Scenarij: Rodrigo García
Igrajo: Naomi Watts, Annette Bening, Samuel L. Jackson, Eileen Ryan, Cherry Jones, Kerry Washington, David Ramsey

Tisti ki poznajo Rodriga Garcío so približno vedeli, kaj lahko pričakujejo. Kolumbijec je nase opozoril že s svojim prvim filmom Things You Can Tell Just by Looking at Her, ki je v Cannesu snel Un Certain Regard nagrado desetletje nazaj, neopažen ni bil niti Nine Lives, kritiki so hvalili tudi njegovo delo pri TV seriji In Teatment. Da vse kar posname ni nujno tudi dobro je pokazal pred dvema letoma, ko je predstavil slabi The Passengers. Z dramo mati in hči se je znova vrnil v pravo formo, dejstvo, da je prste vmes imel tudi Iñárritu je zgolj dodatno priporočilo.

Mati in hči v središče postavlja tri ženske, njihova življenja in odločitve, ki so v veliki meri odredile njihovo življenjsko pot in tako neposredno vplivale na usode vseh v njihovi bližini. Ena izmed teh žensk je Karen (Bening), ki je pri 14-ih rodila punčko, starša sta se odločila, da je oddaja v posvojitev najboljša rešitev za njo in otroka. 37 let potem je Karen še vedno samska, nikoli ni bila poročena in še vedno živi pri materi, ki nima še veliko pred sabo. Druga ženska je Elizabeth (Watts), uspešna, finančno neodvisna odvetnica. Pri 37-ih je še vedno samska, hladna in odmaknjena od drugih ljudi, za ljubezen v njeni življenjski filozofiji ni prostora. Prav ona je punčka, ki jo je 14-letna  mamica takoj po porodu dala v posvojitev. Nazadnje spoznamo tudi Lucy (Washington), ki se je s partnerjem Josephom odločila za posvojitev. Sama ne more imeti otrok, zato je posvojitev edina rešitev, naslednji korak v nadgradnji dolgoletnega partnerstva.
V nekem intervjuju je Garcia povedla, da je njegov film portret zapletenih čustev in prepletenih usod, ta izjava pa nekako najbolje oriše vse kar predstavlja njegovo zadnjo stvaritev. Mati in hči je film, ki ga bo večina označila za t.i. ženski film in tudi sam se moram s takšno oznako nekako strinjati. Veliko je moških, ki jim takšni filmi ne »teknejo,«  a to še ne pomeni, da v takšnem filmu ne more uživati tudi moška publika. Kajti ta ženski film nima nič skupnega s Seksom v mestu in podobnimi filmi, ta film je prvovrstna drama, ki v govori o resničnih čustvih in nevidnih nitkah, ki ne kompleksen način povezujejo človeške usode. Ne bom zanikal dejstva, da Garcia zgodbo gradil v predvidljivi smeri in na koncu pričakovano poveže vse tri zgodbe. To mu nekoliko zamerim, mislim, da bi zgodbe brez neposredne povezave delovale povsem učinkovito, a to je tudi vse, saj drugih večjih pripomb nimam. Lepo posnet film odlikuje dober in prepričljiv scenarij, vrhunska igra skoraj vseh igralcev, tudi tistih v najmanjših vlogah (med nastopajočimi boste zelo težko našli neznan obraz), ter izjemen Garciin občutek za delo z igralci. Kljub dolžini me film nikoli ni dolgočasil, Garcia dobro drži na začetku zastavljeni ritem, njegovim likom uspe gledalca nekajkrat presenetiti, kar celotno zadevo le popestri. Pa še tako mimogrede naj povem, da me veseli, da je Samuel L. Jackson končno izbral vlogo, vredno pozornosti. Zelo čustven film in obenem odlična izbira za ogled v dvoje.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar