ponedeljek, 15. november 2010

The Hole (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Grozljivka, Triler
Dolžina: 92'Imdb 
Režija: Joe Dante
Scenarij: Mark L. Smith
Igrajo: Nathan Gamble, Chris Massoglia, Teri Polo, Haley Bennett, Bruce Dern, Dick Miller

Kdo je Joe Dante, režiser filma, o katerem pišem danes? Dante je človek, ki je leta 1978 režiral Piranho, film na podlagi katerega so posneli letošnji 3D rimejk, temu je sledila še ena klasika znotraj horor žanra The Howling, z letnico 1981. Kljub prepoznavnosti, ki jo je avtor ustvaril že s tema dvema filmoma je njegov zaščitni znak postal film posnet leta 1984, ko ni bilo najstnika, ki ni videl Gremlinov. Zelo uspešno je bilo tudi nadaljevanja, posneto šest let pozneje. Čeprav Gremlinov nisem videl že celo večnost, so tri pravila (brez vode, hranjena po polnoči in močne svetlobe) ostala globoko zasidrana v kotičku možganov pri marsikomu, ki je odraščal v osemdesetih. Gremlini so klasika, eden najpomembnejših predstavnikov podžanra komične grozljivke, namenjene mlajši, najstniški populaciji. Po nadaljevanju Gremlinov je Dante posnel še tri filme in delal na nekaj tv projektih, vendar mu nikoli več ni uspelo posneti nič odmevnega. The Hole je v Benetkah prejel nagrado za najboljši 3D film in se tako vpisal v zgodovino festivala, kot prvi dobitnik te nagrade.

Sedemnajstletni Dane in desetletni Lucas sta se pravkar preselila iz New Yorka, v majhno nepomembno mesto. Prihod v novo okolje, nova šola in novi sosedje so spremembe, ki zahtevajo čas za prilagoditev, prehodno obdobje pa včasih zna biti zelo težavno. Še toliko bolj, ker fanta živita z mamo samohranilko, oče je družino zapustil že pred leti. Olajševalna okoliščina v novi soseski je prikupna Julie, hčerka prvega soseda, ki s fanti kmalu vzpostavi stik in se začne z njima družiti. Pri raziskovanju kletnih prostorih nove hiše, fanta odkrijeta z ključavnicami zavarovano luknjo v tleh. Vrata v tleh očitno nekaj skrivajo, zaradi ključavnic na vratih sta fanta še toliko bolj radovedna. Kmalu so ključavnice odstranjene, za loputo pa se skriva mračna luknja, v katero družba odvrže nekaj predmetov, v želji da bi določili globino jame. Toda iz luknje ne slišijo nobenega odmeva, kakor da bi stvari odvrgli v neskončnost. Zato se odločijo s kamero pritrjeno na vrvi preiskati notranjost jame. Kmalu po odprtju lopute se začnejo dogajati nenavadne stvari. Lucasa zalezuje srhljivi klovn, Dane povsod vidi obrise močnega grozljivega možakarja, Julie pa preganja duh mrtve deklice. Stvar se seveda samo še stopnjuje, saj se vsi znajdejo sredi nadnaravnega srhljivega dogajanja, v katerem se bo vsak izmed njih moral soočiti s svojimi najhujšimi morami.
Najprej moram povedati, da sem film videl v navadni verziji, pravi občutek bi dobil šele, če bi ta film videl v kinu, v 3D tehniki, a kot veste film pri nas ni doživel kino distribucije. Saj ne trdim, da bi ga šel gledati v kino, ta podatek je mišljen zgolj kot dodatna informacija. Joe Dante se z Luknjo znova vrača na svoje priljubljeno področje mladostniških komičnih grozljivk in počne prav to, kar je počel že kakih 25 let nazaj. Največja težava je, da današnji otroci niso nič podobni svojim sovrstnikom iz osemdesetih let prejšnjega stoletja (beri-avtorju tega prispevka), zato v takšnih filmih ne vidijo nič posebnega. Moram priznati, da sem od filma pričakoval veliko več, zavoljo številnih pozitivnih odzivov, zdaj ko sem film videl , pa se sprašujem zakaj? Film se sicer začne obetavno, a po 30-ih minutah postane dolgočasen in nezanimiv. Dante je solidno opravil z grozljivim elementom filma, toda komični podton, ki je bil tako značilen za Gremline tukaj popolnoma zataji. Efekti skrivnostne luknje so enostavno neprepričljivi. Na koncu bi lahko rekel, da luknja prevzame vlogo terapevta, ki na nekoliko stresen način zdravi svoje paciente, a na koncu vendarle doseže ozdravitev. The Hole je film, v katerem nekoliko starejši gledalci ne bodo našli zadoščanja, starejšim najstnikom bo verjetno premalo grozljiv, zato so ciljna publika tega filma novopečeni najstniki in osnovnošolci. Vsi ostali si raje še enkrat oglejte Gremline, kajti novoletni prazniki so pred vrati, z njimi pa se na tv zaslone vedno znova vračajo tudi Gremlini.

Ocena: 5.0/10

1 komentar:

  1. Se popolnoma strinjam z oceno. Jaz še sam ne vem, zakaj sem se spravil gledat tole, kar padlo mi je pred oči :)
    Skratka, zabavna, že videna zadeva, ki je primerna za preganjanje prostega časa.

    OdgovoriIzbriši