torek, 16. november 2010

Hanyo (2010)


Slovenski naslov: Gospodinja
Drugi naslovi: The Housemaid
Država: J. Koreja
Leto: 2010
Žanri: Drama, Triler
Dolžina: 106'Imdb 
Režija: Im Sang-soo
Scenarij: Im Sang-soo
Igrajo: Do-yeon Jeon, Jung-Jae Lee, Lee Jung-Jae, Park Ji-Young, Seo Woo

Hanyo ali po domače Gospodinja je rimejk istoimenskega filma, ki ga je južnokorejski režiser Kim Ki-Yung posnel pred petdesetimi leti. Izvirnik velja za enega najopaznejših predstavnikov korejske kinematografije, pol stoletja pozneje se je nekoliko modernizirane priredbe lotil Im Sang-Soo. Moram priznati, da izvirnika nisem nikoli videl, zato o kakšni primerjavi med filmoma ne morem govoriti. Hanyo je bil premierno prikazan na letošnjem  Cannesu, najdemo ga tudi na sporedu letošnjega LIFFa.

Ločenka Eun-yi dobi službo gospodinje pri zelo premožni družini. Skrbela bo za deklico Nami in njeno nosečo mater, ki bo kmalu povila dvojčka. Eun-yi so najeli kot dodatno pomoč za Byung-sik, nekoliko starejšo gospodinjo, ki dela za družino že celo večnost. Zdaj ko bo družina še številčnejša, je dodatna pomoč nuja. Eun-yi se v novem okolju odlično znajde in kmalu naveže prijateljske stike z deklico Nami in njeno mamo. Po nekaj tednih Eun-yi pritegne pozornost glave družine, gospoda Hoona, ki ga nova služkinja zelo privlači. Kmalu jo tudi obišče v njeni spalnici. Eun-yi delodajalca ne zavrne in mu e preda, vroča seksualna srečanja postanejo stalnica. Mimo Byung-sik nič ne gre neopaženo, tako tudi nezvestoba g. Hoona ne ostane dolgo skrivnost. Stara gospodinja o tem poroča ženini materi, za katero nezvestoba še zdaleč ni največja skrb, saj nova služkinja ni le zetova priležnica. V njej raste Hoonov otrok, kar je veliko bolj zaskrbljujoče, saj to pomeni novega dediča v družinski premoženjski enačbi.
Prihod mlade gospodinje v hišo nesramno bogatega gospodarja ne ponudi presenečenj, saj gledalec hitro sklepa, kaj se bo zgodilo. Vsaj kar zadeva zaplet, ki se odvije pred našimi očmi in nam postreže z nekaj res vročimi prizori, presenečenj ni. Kljub temu je vse kar se zgodi pred tem zanimivo po zaslugi prepričljive graditve ustrezne atmosfere in pristne erotične napetosti med delodajalcem in novo služkinjo. Strastno, izključno seksualno razmerje, nikoli ne postane nekaj več, toda nosečnost mlade gospodinje spremeni vse. Spletke se začnejo, ko služkinja zavrne možnost splava in želi otroka obdržati. G. Hoon seveda nima pojma, kaj se dogaja za njegovim hrbtom. Takrat v ospredje stopi starejša gospodinja, ki si ji mlada, nekoliko počasna in otroško naivna služkinja smili. Če beremo med vrsticami sklepamo, da se je nekaj podobnega dogajalo tudi njej, naše sume še nekoliko podkrepi zgodba o sinu in njegovem vzpenjanju na družbeni lestvici. Režiser v filmu spregovori tudi o razredni neenakosti, ki je danes še bolj izražena, kot pred petdesetimi leti, ko je nastajal izvirnik.Gospodinja je lepo posnet, vizualno dodelan film, pri katerem nisem ravno razumel nekoliko bizarnega konca. Prepričljivejši v prvi in nekoliko manj v drugi polovici, nam Hanyo kljub temu ponudi zanimivo filmsko izkušnjo.

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar