nedelja, 14. april 2013

Sound City (2013)



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Dokumentarni, Glasba
Dolžina: 108' ,  Imdb
Režija: David Grohl
Scenarij: Mark Monroe
Nastopajo: Vinny Appice, Mick Fleetwood, Tom Petty, Frank Black, Mick Fleetwood, Stevie Nicks, Paul McCartney, Barry Manilow, Krist Novoselic

Vedno z veseljem pogledam kakšen zanimiv glasbeni dokumentarec in prvenec Dava Grohla je takoj po Sundance premieri, na začetku letošnjega leta, končal na moji prioritetni listi. Tistim, ki ne vedo kdo je Dave Grohl, ta film verjetno ne bo pomenil veliko, zato se niti ne bom preveč trudil z razlaganjem in opisovanjem. Najprej moram priznati, da nisem die hard fan glasbe Dava Grohla in njegovih Foo Fighterjev, a se je na sedmih studijskih albumih nabralo kar nekaj zelo solidnih skladbic, ki jih pravi ljubitelj rocka enostavno moramo ceniti. Kakorkoli, tema filma niso Foo Fightersi, ampak nostalgičen in občasno zelo čustven sprehod skozi zgodovino losangeleškega glasbenega studia Sound City, v katerem so svoje albume posneli številni znani bendi in posamezniki. Tam je Dave Grohl s Kurtom Cobainom in Chrisom Novoselićem posnel kultni Nevermind in tam se je vrnil dvajset let kasneje, ko je  studio leta 2011, po več kot štiridesetih letih obratovanja, zaprl svoja vrata. Grohl je od lastnikov studia kupil nekaj predmetov, med katerimi je bila tudi po naročilu narejena analogna mešalna miza Neve 8028, vsi ti predmeti in zaprtje legendarnega studia, pa so spontano sprožili nastanek dokumentarca s katerim Grohl dokazuje, da ni le odličen glasbenik, ampak tudi talentiran režiser, ki dobro obvlada filmski jezik. Namesto standardnega strnjevanja vtisov bom naključnemu bralcu teh vrstic zastavil nekaj glasbenih vprašanj.


- Ali vam je všeč glasba skupine Fleetwood Mac?
- Ali Nirvana v vaši glasbeni kolekciji zaseda posebno mesto?
- Ali Neila Younga doživljate kot spoštovanja vrednega in sila zanimivega glasbenika?
- Ali je Johnny Cash eden izmed največjih  glasbenikov vseh časov?
- Ali ljubite glasbo Toma Pettyja in njegovih Heartbreakerjev?
- Ali vas zanima, kako je nastala pesem, ki sta jo  Paul McCartney in Grohl odigrala na
  otvoritvi zadnjih olimpijskih iger?
- Vas zanima, kaj je o kultnem studiu povedal legendarni glasbeni producent
   Rick Rubin? 
- Ali ste v 80-ih  vzdihovali ob nastopih Ricka Springfielda? (Vprašanje za nežnejši spol.
  Tudi moški lahko odgovorijo pritrdilno :) )
- Bi želeli vedeti, kako so znameniti Rage Against the Machine snemali svoj prvi album?
- Ali ste kdaj slišali za glasbene skupine kot so: Dio, Ratt, Nine Inch Nails, 
  Queens of the Stone Age?

Če ste na vsaj polovico vprašanj odgovorili potrdilno, potem je Sound City film, ob katerem vam zagotovo ne bo dolgčas. Lepo je gledati vse te krasne glasbenike in poslušati njihove zgodbe, začutiti to neizmerno ljubezen do glasbe, ki jo v zgodbo prinašajo vsi sodelujoči. Odlično sem se počutil v družbi teh izjemnih ljudi in verjamem, da se boste enako počutili tudi vi. 


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar