petek, 3. maj 2013

Everyday, On the Ice, The Forgiveness of Blood


Everyday



Režija: Michael Winterbottom
Scenarij: Laurence Coriat, Michael Winterbottom
Igrajo: Shirley Henderson, John Simm, Shaun Kirk, Darren Tighe
Leto: 2012
Trajanje: 106 minut
Žanr: Drama
Država: VB


V čakanju na Winterbottomov najnovejši celovečerec, komično biografsko dramo The Look of Love, sem si za ogrevanje ogledal Everyday, tv-film, ki ga je Anglež posnel v produkciji britanske televizijske hiše Channel 4. Raznolikost je z leti postala ena glavnih značilnosti Winterbottomovega ustvarjanja in Everyday je še en zanimiv korak, narejen v skladu z njegovo avtorsko filozofijo. Glavni akterji zgodbe so člani šestčlanske družine, ki jih spremljamo skozi težavno petletno obdobje. Ian (John Simm) je prišel v navzkriž z zakonom, bil obsojen na petletno zaporno kazen in žena Karen (Shirley Henderson), ki dela kot natakarica v vaškem pubu, je ostala sama s štirimi majhnimi otroci. Zgodba kronološko pokriva nekaj prednovoletnih dni posameznega leta in nam približa vse razsežnosti moževega/očetovega nespametnega vedenja, ki ga je spravilo za zapahe. Film je bil posnet v realnem času – ekipa se je vsako leto zbrala in posnela nekaj materiala, ter na ta način povsem avtentično ujela staranje vseh družinskih članov, za otroške vloge pa so angažirali resnične brate in sestre. Film od gledalca resda zahteva nekaj potrpljenja, ki je poplačano s pristnimi emocijami in odlično igro.  (+3)



On the Ice



Režija in scenarij:  Andrew Okpeaha MacLean
Igrajo: Josiah Patkotak, Frank Qutuq Irelan, Teddy Kyle Smith, Adamina Kerr
Leto: 2011 
Trajanje: 96 minut
Žanr: Drama, Triler
Država: ZDA


Qalli in Aivaaq sta najboljša prijatelja, odrasla v majhnem aljaškem mestecu Barrow, ki ju po končani srednji šoli čakajo prve resnejše odločitve. Brezbrižno mladostniško življenje se počasi izteka in tehten razmislek o prihodnosti je nujen. Qalli prihaja iz urejene družine in je odličen učenec, zato je nadaljevanje šolanja pričakovana pot, med tem ko Aivaaqova prihodnost ni tako rožnata, saj je njegov učni uspeh bistveno skromnejši. Delno tudi zato, ker prihaja iz problematične družine, zaznamovane z materinim alkoholizmom in očetovo odsotnostjo. Zdaj je tu še nenačrtovana nosečnost njegove punce in Aivaaq bo moral (pre)hitro odrasti, sprejeti odgovornost in si poiskati službo. Še pred tem je čas za nekaj dobrih žurov s prijatelji, nekaj dvobojev v freestyle rapanju in odhod na skupni lov na tjulnje. In če lovu na tjulnje prištejemo alkohol, nekaj starih zamer in orožje, imamo vse sestavine, iz katerih lahko nastane tragedija.  




The Forgiveness of Blood



Režija: Joshua Marston
Scenarij: Joshua Marston, Andamion Murataj
Igrajo: Tristan Halilaj, Refet Abazi, Sindi Lacej, Zana Hasaj
Leto: 2011
Trajanje: 109 minut
Žanr: Drama
Država: ZDA, Albanija


Predvidevam, da ste že slišali za krvno maščevanje. Verjeli ali ne, v Albaniji še danes veliko moških in fantov zaradi groženj s smrtjo ne sme zapustiti zavetja svojega doma. Pričajoči film se, kot sugerira že sam naslov, ukvarja prav s to tematiko. Nik in njegov mlajša sestra Rudina nista odraščala v izobilju, a sta vseeno bila zadovoljna in srečna najstnika. Vse dokler se njun oče ni zapletel v spor glede služnostne poti, ki je naenkrat prešla v last vplivne vaške družine. Začelo se je z grdimi besedami in grožnjami, končalo z umorom pohlepnega soseda. Moškega je pokončal Nikov stric, ki je končal za zapahi, a to družini umorjenega ni prineslo zadoščanja. V vasici namreč še vedno veljajo srednjeveški zakoni, ki zapovedujejo krvno maščevanje, zato Nikov oče pobegne in se začne skrivati v okoliških gozdovih, Nik pa je prisiljen pustiti šolo in se skrivati v domači hiši. Breme vzdrževanja družine pade na materina in sestrina pleča. Mati vsakodnevno hodi v službo, Rudina pa pusti šolo in prevzame očetov posel dostave kruha s konjsko vprego. Situacija je iz dneva v dan težja, a se Nik nikakor ne želi sprijazniti s takšnim stanjem in ko dojame, da se stvari ne bodo same rešile, stori dejanje iz obupa. The Forgiveness of Blood je drugi celovečerec Joshue Marstona, ki nam je pred leti ponudil odlično krimi-dramo Maria Full of Grace (2004).  (+3)   

         

Ni komentarjev:

Objavite komentar