četrtek, 4. oktober 2018

American Animals (2018)

American Animals (2018), © Sundance Institute pro


Slo naslov: -
Država: VB, ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Dolžina: 116'Imdb
Žanri: krimi, drama
Režija: Bart Layton
Scenarij: Bart Layton
Igrajo: Evan Peters, Barry Keoghan, Blake Jenner, Jared Abrahamson, Ann Dowd, Udo Kier




Ta film ni posnet po resnični zgodbi. Ta film je resnična zgodba. Že napis, ki odpre prvi igrani celovečerec britanskega producenta in režiserja Barta Laytona (avtorja odličnega dokumentarca The Imposter, 2012) sugerira, da je pred nami štorija, ki želi kar se da verno rekonstruirati dogodke in like, o katerih govori. Ali vsaj ponuditi več odtenkov resnice, ki nam jih v filmu ponudijo resnične osebe, o katerih film govori. American Animals je hibrid med igranim filmom in dokumentarcem, ki se na zanimiv način loteva rekonstrukcije dogodkov, po katerih so fotografije štirih mladeničev iz Lexingtona v Kentuckyju, končale v črni kroniki številnih časopisov in večernih poročilih. 

Vse skupaj se je začelo z zdolgočasenim študentom likovne umetnosti Spencerjem (Barry Keoghan) in njegovim nekoliko divjim prijateljem Warrenom (Evan Peters). Prijatelja na neki točki ugotovita, da za dvig iz sivega povprečja potrebujeta nekaj, kar bo na novo definiralo njuna  življenja. Tuhtala sta, da se je uspešnim in slavnim na neki točki moralo zgoditi nekaj, kar je spremenilo začrtano pot in njihova življenja usmerilo na pot posuto z zvezdami. Izkaže se, da je v njunem primeru tisto »nekaj« rop knjižnice, oziroma kraja redkih, dragocenih knjig, ki jih hranijo v varovanem oddelku tamkajšnje univerzitetne knjižnice. Leyton v tej uvodni fazi z igranimi prizori vzpostavi motive in like; k sami verodostojnosti igranega dela veliko prispevajo tudi deli intervjujev z resničnimi akterji, ki v formi sprotnega komentarja spremljajo dogajanje. 

Njegova (anti)junaka sta simpatična in dovolj samokritična, da na neki točki ugotovita, kako nista dovolj brihtna, da bi rop izvedla sama. Za dvig inteligenčnega količnika poskrbita s priključitvijo Warrenovega znanca Erica (Jared Abrahamson), odličnega študenta, ki je dober s številkami. Po dodatnem »brainstormingu« se ekipi priključi še Chas (Blake Jenner), voznik avta za pobeg, brez katerega pač ne moreš posneti pravega heist filma.

Po krajšem izobraževanju ob gledanju ameriških heist filmov in dodelitvi kodnih imen sposojenih pri Tarantinovih Steklih psih je ekipa pripravljena na akcijo. Dvom, da bo rop dejansko izpeljan je ves čas prisoten – vse kar se zgodi deluje kot mladostniška fantazija, ki jo bo v zadnjem hipu preklical razum – in v nekem trenutku se res zdi, da bo vse skupaj padlo v vodo. A z nekaj prilagoditvami, kar tam, na licu mesta, akcija vendarle steče in recept za katastrofo je tu. 

Del filma, ki pokaže potek ropa ponudi čisti antiklimaks, vendar zadeva kljub temu izpade presenetljivo filmično. Režija ropa in pobega s kraja zločina je res odlična. Ugaja predvsem Leytonova smisel za mešanje napetosti in absurda, ob katerem sem ves čas bil »not,« v zgodbi, popolnoma koncentriran na neverjetno serijo slabih odločitev, ki jih v paniki sprejemajo naši antijunaki. American Animals je zares neverjetna zgodba, ki nam jo Layton in sodelavci (odlična montaža in kamera) s pomočjo prepričljivih igralcev servirajo na izviren in nadvse zanimiv način. 

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar