torek, 13. julij 2010

Clash of the Titans (2010)


Slovenski naslov: Spopad titanov
Država: VB, ZDA
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Avantura, Drama, Fantazijski
Dolžina: 106 minut, Imdb
Režija: Louis Leterrier
Scenarij: Travis Beacham, Phil Hay
Igrajo:  Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Izabella Miko, Nicholas Hoult, Alexa Davalos

Clash of the Titans ali po domače Spopad titanov je film, ki me spominja na otroštvo, ko so filmi na TV sporedu bili razmeroma redek pojav, sploh pa takšni akcijski spektakli, kjer lahko vidiš pošasti, spopade z velikanskimi žuželkami, kačami, škorpijoni, raki … Takšni filmi so bili zelo popularni med mlajšo populacijo, tudi starejši so uživali v obupno slabih kostumih in za današnji čas smešno neprepričljivih pošastnih podobah.

Perzej (Sam Worthington) je po naključju preživel, potem ko ga je še kot otroka rešil ribič, ki ga je vzgajal in vzel za svojega. V morju je končal skupaj z materjo zato, ker mož njegove matere ni prenesel dejstva, da je oče otroka nekdo drug. Perezej je zdaj že odrasel človek, ki pomaga očetu na ribiški ladji, ter živi preprosto ribiško življenje. Navadni smrtniki se vedno bolj upirajo bogovom in želijo prevzeti oblast v svoje roke, spopad med bogovi in smrtniki je neizogiben. V tej zmešnjavi svojo priložnost čaka tudi bog podzemlja Had (Ralph Fiennes), ki v spopadu med smrtniki in bogovi vidi priložnost za prevzem prestola od brata Zevsa (Liam Neeson). Perezej je skupaj z družino naključna priča spopadu med Hadom in vojsko iz Agrosa v katerem je ubita njegova družina. Perezej konča v Agrosu kjer izve, da je v resnici polbog, Zevsov sin, ki ga je iz morja rešil ribič. Maščevanje je nevarna pot ki jo je ubral Perezej, na tej poti mu bodo pomagali bojevniki iz Agrosa, ki jim poveljuje neustrašni  Draco (Mads Mikkelsen). Cilj poti je jasen – premagati boga podzemlja Hada in njegove pomagače.

Navezal se bom na uvod tega prispevka in zaključil, da bi se Spopad titanov bolje odrezal, če bi ga prikazovali v preteklosti. Kakih 30 ali več let nazaj bi bil veliko bolj učinkovit. Danes je ta visokoproračunski akcijski spektakel navadno sranje od filma. Če bi vse obrnili na satiro, bi lahko še izpadlo smešno, tako pa je zelo, zelo žalostno. Sam Worthington, Mads Mikkelsen, Ralph Fiennes, Liam Neeson, Gemma Arterton … Žalostno, da so takšni igralci nastopali v tako slabem filmu. Še eden od filmov ki izrablja grško mitologijo in v njej išče navdih, ob tem pa zelo neprepričljivo uporablja prednosti modernih tehnologij, tako neprimerno, da podobe na naših zaslonih delujejo groteskno. Jahanje gromozanskih škorpijonov … Prav rad bi vedel, kdo je prišel do te pogruntavščine? Načeloma vsakemu filmu dam priložnost in ga pogledam do konca, ne glede na njegovo kakovost. Nisem pristaš gledanja na hitrem previjanju. Filmi kot je Spopad titanov, to načelo močno izzivajo in ga postavljajo pod velik vprašaj.   

Ocena: 3.0/10

3 komentarji:

  1. Potem ga ravno danes lahko s 16x hitrostjo prevrtim med polčasom Dinama in Kopra.
    Eh, vzel si mi veselje...

    OdgovoriIzbriši
  2. Akcijska pustovolvščina ki bo hitro šla v pozabo, a tako slab vseeno ni. Moje mišljenje pač...

    OdgovoriIzbriši
  3. Glede na izid tekme, bi bilo mogoče boljše pogledati film ...

    OdgovoriIzbriši