sreda, 14. julij 2010

Date Night (2010)


Slovenski naslov: Zmenek
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Triler, Romantični
Dolžina: 101 minut,  Imdb 
Režija: Shawn Levy
Scenarij: Josh Klausner
Igrajo: Shawn Levy Igrajo: Steve Carell, Tina Fey, Mark Wahlberg, Mila Kunis, Mark Ruffalo, James Franco, Ray Liotta, Taraji P. Henson

Shawn Levy je v filmskem svetu znan po režiji lahkotnih komedij, ki so roko na srce večinoma slabe, kar ne pomeni, da nekatere med njimi niso bile zelo odmevne in finančno uspešne (Noč v muzeju 1 in 2, Rožnati panter). V luči režiserjevih dosedanjih filmov, kakšnih posebni pričakovanj pred ogledom ni bilo.

Phil in Claire Foster sta zakonca, ki počasi a neustavljivo drsita proti medsebojni zasičenosti in dolgočasju. Zdaj, ko so vesela leta mimo, so stvari ki jih ženejo naprej mladoletna otroka in kariera. Čeprav se izjemno spoštujeta, med njimi enostavno ni več »ognja«. Tudi njihovi prijatelji so v podobnem položaju, kriza srednjih let pogosto pomeni konec zakona. Phil in Claire imata ustaljeno rutino, enkrat tedensko najemata varuško in se odpravita na »zmenek« v mesto. Težava je v tem, da njihov randi ni ne vem kako raznovrsten, saj vedno hodita v isto restavracijo, jesta enako hrano in vedno opravljata pare za sosednjih mizah … Vse skupaj je le rutina, ki jim več ne prenaša nobenega veselja. Ko Phil izve, da se njihova družinska prijatelja ločujeta, se ustraši, da tudi njegov zakon utegne znajti na preizkušnji. Zato se odloči za spremembe. Za začetek bo Claire peljal v imenitno restavracijo na Manhattnu. Ko prispeta v nabito polno restavracijo spoznata, da bo zelo težko priti do proste mize. Natakar kliče: »Miza za dva, Tripplehorns« , Tripplehorne, se ponavlja natakar, toda kot kaže, ju ni v čakalnici. Phil in Claire brez pomisleka zgrabita ponujeno. Postaneta  zakonca Tripplehorn, in prevzameta novo identiteto. Zamenjava identitete pa ne bo tako nedolžna, kot je sprva kazalo. Nova identiteta ju pahne v zapleteno mrežo kriminala in izsiljevanj, v katero je vpleteno veliko vplivnih in nevarnih ljudi.

Strategija investitorjev je zelo jasna. Za finančno uspešno komedijo potrebuješ znane obraze, zato sta Steve Carell in Tina Fey prava izbira. Le malo tega je prepuščeno naključju. Predvidevam, da je zaradi tega izbran Shawn Levy, saj bi kakšen večji »kaliber« znal biti »težaven« za producente, zato se večinoma iščejo ubogljivi režiserji. A ne glede na vse zapisano, režiserja, klišeje in neprepričljivo zgodbo, me je Zmenek pozitivno presenetil. Avtorji so se zavedali svojih okvirjev in žanrskih limitov, zato so poskušali narediti karseda sproščen film, ki tudi sam sebe ne jemlje preveč resno. In ravno v tem je keč. Če odmisliš, da ti gredo na živce nesmiselni avtomobilski pregoni in neprepričljivi zapleti in se posvetiš Philu in Claire, se zna zgoditi, da v filmu uživaš.  Zadetek v polno so drobne stvari na relaciji Carell-Fey, ki sta se odlično ujela in s svojim preformansom dvignila Zmenek nad žanrsko povprečje. V tem filmu nas ne navdušujejo akcijske sekvence in trilerski zapleti. Dobre stvari nastopajo v trenutkih, ko akcija ni v ospredju. Ko Carell izve, zakaj je Wahlberg ženina najljubša stranka, ko poskuša iznajti način, kako nevsiljeno ženo pripraviti do tega, da mu ponudi »quality time«. Nekakšen končni vtis je, da so igralci tisti, ki izvlečejo dobre stvari iz sila povprečnega materiala. Zabavno doživetje, še posebej če imate za sabo kakih 15 let zakonskega staža.

Ocena: 7.0/10

1 komentar:

  1. Od take ekipe sem pričakoval veliko več, zato lahko rečem, da je tale film potrata dobre ekipe. Štosi so na prvo žogo, želje po presežku pa ni.

    OdgovoriIzbriši