ponedeljek, 5. julij 2010

Tenure (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija
Dolžina: 89 minut, Imdb
Režija: Mike Million
Scenarij: Mike Million
Igrajo: Luke Wilson, Gretchen Mol, David Koechner, Sasha Alexander, Bob Gunton, William Thurber, Rosemarie DeWitt, Michael Cudlitz

Luke Wilson je doslej posnel več kot 40 celovečercev, nekaj slabih, veliko povprečnih in nekaj dobrih. Imam občutek, da se njegova igra z leti izboljšuje, da je Wilson prišel do točke v svoji karieri, ko lahko ponudi največ. In ravno zdaj, ko mi se zdi da je v najboljši formi, ne snema prav veliko. Nazadnje se mi je prikupil v filmu Henry Poole Is Here, malem neodvisnem filmu, ki je šel mimo nas precej neopazno. Kakorkoli, film mi je bil všeč in ko sem videl DVD ovitek  za Tenure, me je prešinilo, da bi to lahko bila podobno dobra zadeva.

Najprej bom probal razložiti pomen besede tenure. Najbolj enostavna definicija je, da je tenure stalno delovno mesto na kaki od ameriških univerz. Profesorji na ameriških univerzah delajo pogodbeno in v odvisnosti od svoje reputacije in dosežkov (ugleda med drugimi profesorji, objavljenih knjig in člankov v strokovnem časopisju) gradijo kariero. Ko univerza profesorju ponudi tenure, je to zanj veliko priznanje, ki prinaša stalno pozicijo na univerzi, delovno mesto s katerega te ne morejo odpustiti, boljše delovne pogoje, krajši delovnik in seveda, boljšo plačo. Prav temu se nadeja Charlie Thurber (Wilson), profesor angleščine sredi tridesetih, samski moški, ki se ne more pohvaliti z ne vem kako pestrim zasebnim življenjem. Poleg tečne sestre in očeta ki je nekoč bil ugledni profesor, (danes pod prisilo živi v domu za ostarele), je nekoliko čudaški  profesor in sodelavec Jay Hadley (David Koechner) Charlijev edini prijatelj. Oba se prizadevata dobiti tenure, temu cilju je nekoliko bližje Charlie, toda pisateljska blokada ki traja že nekaj časa, Charlija resno ovira na poti k svetlejši prihodnosti. Knjiga na kateri dela mu nikakor ne steče, strokovno časopisje se izogiba njegovim prispevkom. Edino kar mu gre od rok so predavanja, delo s študenti, ki radi hodijo na njegova predavanja in cenijo njegovo odkritost in preprostost. Prihod nove profesorice angleščine Elaine Grasso (Gretchen Mol), ki je predavala na eni od prestižnih univerz predstavlja resnično grožnjo njegovem napredovanju. Prijatelj Jay že ima celo kopico idej, kako se znebiti konkurence in tako spraviti Charlija v ugodnejši položaj. Simpatična profesorica bo kmalu spoznala, da njena prilagoditev na novo delovno okolje ne bo tako enostavna.

Tudi med profesorji obstajajo luzerji. Tako kot na vsakem nivoju družbenega življenja, tudi tukaj obstaja elita, povprečneži in tisti na repu razpredelnice. Tega se Charlie zelo dobro zaveda. Zato mu je napredovanje tako pomembno. Z napredovanjem bi dokazal predvsem samemu sebi, da ne sodi v kategorijo najslabših med sebi enakimi. Kljub temu, da je nova profesorica njegova glavna konkurentka v boju za pomembno pozicijo, Charlie po začetnem obrambnem "gardu" začuti, da je Elaine v resnici dobra duša, v marsikateri stvari sta si zelo podobna. Čeprav sem od trenutka ko se pojavi mlada profesorica vedel, po kateri poti bo zgodba šla naprej, me to v resnici ni motilo. Tenure je na tej sicer predvidljivi poti vedno sproščeno tekoč, nevsiljiv, simpatično zabaven. Situacije glavnih protagonistov so življenjske, gledalec večkrat pomisli, da bi tudi sam podobno storil ali na enak način speljal določene stvari, če bi se znašel v podobnem položaju. Wilson in Koechner sta dvojec, ki se lepo dopolnjuje, solidno se je izkazal tudi Mike Million v svojem režiserskem debiju. Tenure je šel naravnost na DVD, kar pomeni, da mu ni uspelo dobiti niti omejene kinodistribucije v domovini. Zavedem se, da je Tenure filmček, ki marsikateremu gledalcu ne bo všeč. Meni je bil. Hvala bogu, da imamo DVD.

Ocena: 7.0/10

1 komentar:

  1. Ga drugače ne bi gledal, vendar bom ga sedaj vseeno probal...

    OdgovoriIzbriši