ponedeljek, 18. februar 2013

Dark Horse, The Paperboy, Compliance


Dark Horse



Režija in scenarij:  Todd Solondz
Igrajo: Jordan Gelber, Selma Blair, Christopher Walken, Mia Farrow
Leto: 2011
Trajanje: 86 minut
Žanr: Drama
Država: ZDA

Abe je nikoli zares odrasel moški, ujet v telesu 30-letnika. Zguba, ki zbira igrače in figurice superherojev se za udobno življenje lahko zahvali podjetnemu očetu, ki mu je dal vse. Abe je celo življenje dobival stvari servirane na pladnju in mogoče prav zato ni nikoli dojel pravega pomena besed kot so: trud, delo, obveznost… Oče počasi obupuje nad njegovim življenjem, a ker sinku ob strani stoji mati, ga vseeno ne more povsem prekrižati. Nato Abe spozna Mirando, psihično nestabilno žensko, ki se po brodolomu v zasebnem in profesionalnem življenju vrne v zavetje doma svojih staršev. Izkaže se, da je prav disfunkcija obeh tista skupna točka, ki ju lahko zbliža. In ker Abe in Miranda nista običajen par, je tudi razvoj njunega odnosa vse prej kakor običajen. Na tretjem zmenku Abe Mirando zaprosi za roko in ko ta privoli, se začnejo priprave na novo poglavje v njunih življenjih. Vedno sem se z veseljem podajal v svet Todda Solondza, ki je vedno imel unikaten in nadvse zanimiv pogled na stanje duha ameriške družbe. Čeprav mi se počasi dozdeva, da ne bo nikoli več dosegel kvalitete, ki nam jo je ponudil s Srečo (Happiness, 1998), bom še naprej zvest spremljevalec njegovega dela.




The Paperboy



Režija:  Lee Daniels
Scenarij: Lee Daniels, Peter Dexter
Igrajo: Matthew McConaughey, Nicole Kidman, John Cusack, Zac Efron
Leto: 2012
Trajanje: 107 minut
Žanr: Triler
Država: ZDA

Ob velikanskem uspehu, ki ga je Američan Lee Daniels dosegel z dramo Precious (2009), obetavnem filmarju zagotovo ni manjkalo ponudb za sodelovanje, zato ne preseneča moč igralske zasedbe, ki jo je Daniels zbral pri naslovnem projektu. Daniels nas tokrat pelje v južno Florido sredi 60-ih let prejšnjega stoletja. Preporojeni Matthew McConaughey igra raziskovalnega novinarja, ki se v družbi svojega temnopoltega partnerja vrne v rojstno mesto, da bi raziskal zgodbo na smrt obsojenega zločinca Hillaryja Van Wetterja (John Cusack). Razburljivo novinarsko delo pritegne njegovega mlajšega brata Jacka in ta postane del ekipe, ki raziskuje primer. Vemo, da je dol na jugu vedno zelo vroče, a za seksualno prebujajočega najstnika Jacka se ozračje segreje za kakšno stopinjo več, ko se jim v raziskovanju Van Wetterjeve (ne)dolžnosti priključi vroča Nicole Kidman, ženska, ki se ji dopisovanje z okorelimi kriminalci zdi sila razburljivo. Njena korespondenca s Hilaryjem je bila tako intenzivna in zanimiva, da golobčka celo načrtujeta poroko. A prej je treba opraviti še eno malenkost - dokazati obsojenčevo nedolžnost in preprečiti njegovo usmrtitev. Ob tem grobem povzetku mogoče ni odveč poudariti, da Daniels zgodbo podaja iz Jackove perspektive, za njegove najstniške oči pa ni razburljivejšega prizora, od opazovanje vročih stegen Nicole Kidman.     



Compliance



Režija in scenarij: Craig Zobel 
Igrajo: Ann Dowd, Dreama Walker, Pat Healy, Philip Ettinger
Leto: 2012
Trajanje: 90 minut
Žanr: Krimi, Drama, Triler
Država: ZDA

Kraj dogajanja – restavracija s hitro prehrano. Izkušena poslovodkinja, ki se ji nasmiha napredovanje, pripravlja zaposlene na še en naporen delovni dan. Nekaj ur po začetku obratovanja v njeno pisarno pokliče policijski detektiv in ji pove, da se je na policiji oglasila stranka, ki je bila okradena v njihovi restavraciji. Kraje je osumljeno svetlolaso dekle za prodajnim pultom in policist želi poslovodkinjo prepričati, naj zaposleno pridrži do prihoda prve patrulje. Glavni cilj je osumljenko odpeljati v kakšen izoliran prostor, kjer se ta ne bo mogla znebiti ukradenega denarja in ji preprečiti dostop do garderob. Zmedena šefinja privoli v sodelovanje in osumljenko odpelje v skladišče, kjer bosta skupaj počakale na prihod policistov. Compliance je tiste sorte film, pri katerem, v čudu, sami sebi dopovedujemo, da je tisto kar gledamo vendarle izmišljotina, da se kaj takega ni moglo zares zgoditi. Četudi smo v uvodu informirani, da je film posnet po resničnih dogodkih. Compliance je zelo iritanten film in če zdržite do konca, boste nagrajeni z dogovorom na vprašanje, kje so meje človeške neumnosti.   




Ni komentarjev:

Objavite komentar