četrtek, 25. april 2013

Jack Reacher (2012)



Slovenski naslov: Jack Reacher
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Akcija, Krimi, Triler
Dolžina: 130', Imdb
Režija: Christopher McQuarrie
Scenarij: Christopher McQuarrie, Lee Child (knjiga)
Igrajo:  Tom Cruise, Rosamund Pike, Richard Jenkins, Robert Duvall, Werner Herzog, David Oyelowo, Michael Raymond-James, James Martin Kelly, Nicole Forester

Tom Cruise je Jack Reacher. In Jack Reacher je duh. Človek, ki je nazadnje delal kot preiskovalec pri vojaški policiji, za svoje delo prejel vse možne medalje in odlikovanja in potem nekega dne enostavno izginil. Nato se je zgodil napad ostrostrelca, v katerem je bilo ubitih pet ljudi in Jack je moral stopiti iz anonimnosti. Napadalec je na lep sončen dan v roke vzel puško in začel streljati na mimoidoče. Talentirani temnopolti detektiv mestne policije hitro odkrije vročo sled – pozabljen  tulec na mestu, s katerega so bili izstreljeni naboji. Kovanec v parkirnem avtomatu parkirne hiše je preiskovalcem zadostoval, da so med upokojenimi vojaškimi ostrostrelci izbrskali ime James Barr. Čeprav so dokazi proti Barru zelo močni, ta ne želi priznati krivde. Še več, z detektivi se sploh ne želi pogovarjati. Namesto tega na kos papirja napiše: Pripeljite mi Jacka Reacherja! Že v uvodu sem omenil, da je Jack Reacher duh in ko preiskovalci poizvedujejo, kdo sploh je Reacher in kako izslediš takega človeka, ta vkoraka na policijsko postajo. Toda Jack je kljub ekspresnem odzivu pozen, kajti Barra so sojetniki med transportom v zapor pretepli tako hudo, da je ta končal v komi. Okoliščine primera so zelo sumljive in Jack želi pregledati dokaze, zato se poveže z Barrovo odvetnico, ki mu bo omogočila dostop do dokaznega gradiva. 
Če tako kot jaz sodite med tiste, ki so jim všeč filmi kot so Umazani Harry, Umri pokončno in Smrtonosno orožje, potem obstaja velika verjetnost, da se vam dopade tudi Jack Reacher. Dober in kratkočasen akcijski film je vedno dobrodošel, a kaj ko nas Hollywood v zadnjih letih vedno znova bombardira z akcijskimi spektakli, pri katerih se največ časa in denarja porabi na načrtovanje puhoglavih akcijskih sekvenc za filme tipa Transformerji ali G.I.Joe. In zakaj snovalcem tovrstnih podvigov zameriti podjetnost, ko se podobno obnašajo tudi resni igralci in režiserji, ko podpisujejo donosne pogodbe pri nekoliko bolj sofisticiranih poskusih, kot so denimo Maščevalci (najbolj dobičkonosen film lanskega leta). Jack Reacher se od omenjenih najbolj razlikuje po tem, da je narejen v duhu nekaj vrstic višje omenjenih klasikov – razen ene akcijske sekvence avtomobilskega pregona, ki se konča z nekaj zvite pločevine, se ustvarjalci povsem izognejo trendovskim crash-boom-bang vložkom. Še več, v velikem finalu celo posežejo po samoparodiranju, ko nad do zob oborožene slabe fante pošljejo skoraj golorokega Toma Cruisa (v roke mu potisnejo zgolj lovski nož). Jack Reacher je film, ki stavi na individualne sposobnosti glavnega junaka, oziroma g. Cruisa, ki je tukaj brez dvoma prva violina, človek, okoli katerega se vse vrti. In če ste slučajno v dvomih, kdo tukaj vleče niti, se osredotočite na prizor, v katerem Rosamund Pike s svojim čudovitim oprsjem prihaja po stopnicah navzdol, proti čakajočemu Cruisu. 
Režiser Christopher McQuarrie, najbolj znan po scenariju za Osumljenih pet (The Usual Suspects, Bryan Singer, 1995), nima jajc, da bi s kamero pospremil Rosamund do konca stopnišča, ampak se vmes, ravno ko je najbolj zanimivo, mora obrniti proti vsemogočnemu Tomu. Damn you, Tom Cruise! Damn your winning smile! (Linija iz humoristične serije Vsi županovi možje). Šalo na stran, Tom je pri 50-ih še vedno prepričljiv akcijski junak in čeprav mnogi opozarjajo, da bi za knjižnega Jacka Reacherja (njegove podvige je v 17-ih romanih opisal britanski pisatelj Lee Child) potrebovali vsaj dva Toma, to dejstvo zagotovo ne bo zmotilo tistih, ki knjig niso prebrali. Med boljše plati Jacka Reacherja uvrščam kopico iskrivih enovrstičnic, ki uspešno preprečujejo zdrs v pretirano, suhoparno resnost. Med pluse zagotovo sodi tudi angažma Wernerja Herzoga, v vlogi vodje zločinske organizacije, pohvaliti velja še dober tempo in solidno režijo. Enako ne morem trditi za scenarij, ki je zgolj povprečen, a ravno dovolj dodelan in zanimiv, da gledalca ne tretira kot popolnega bedaka. Menim, da glavnem junaku nebi škodil nekoliko manj perfekcionističen oris, prav tako bi najraje videl, če bi iz filma črtali nekatere klišejske akcijske prejeme, kot je na primer tisti finalni obračun s pestmi. Jack Reacher, roko na srce, ni tako kul, kot je včasih bil John McClane, a v primerjavi z aktualno konkurenco (in taistim McClaneom – glej novi Umri pokončno), zagotovo več kot soliden akcioner.  (+3)


Ocena:


3 komentarji:

  1. Hm. Precej mesane obcutke imam. Morda me takoj ni najbolj pritegnil, ampak bolj se je odvijal, boljsi se mi je zdel. Po prespani noci pa se mi v bistvu zdi kar zelo soliden. Verjetno si ga bom moral pred pravo sodbo ogledati se enkrat.

    OdgovoriIzbriši
  2. Včasih paše kakšen tak trilerček. Sploh, če se, tako kot ta, ne jemlje preveč resno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni se ni zdel prida. Akcijada na nivoju filmov Steavena Seagala. Ne seže do kolen Dye Hard-om.

    OdgovoriIzbriši