sreda, 18. september 2013

This Is the End (2013)


Slovenski naslov: Konec je tu 
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Komedija, Fantazijski
Dolžina: 107' , Imdb
Režija: Evan Goldberg, Seth Rogen
Scenarij: Evan Goldberg, Seth Rogen
Igrajo: Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Jonah Hill, Danny McBride, Craig Robinson, Emma Watson, Michael Cera, Jason Segel, Paul Rudd, Rihanna, Channing Tatum

This Is the End, ali Konec je tu (uradni domači naslov), je promoviran kot najbolj zabavna komedija letošnjega poletja. Kritiki so v večini primerov z naklonjenostjo pospremili začetek redne kinodistribucije, tudi občinstvo na največjem filmskem portalu je zaenkrat dokaj zadovoljno in moram priznati, da me je to pozitivno vzdušje okoli filma navdajalo z zmernim optimizmom. Zgodbo odpre srečanje starih kanadskih prijateljev Setha Rogena in Jayja Baruchela (vsi sodelujoči igrajo sami sebe), ki sta se v zadnjih letih nekoliko oddaljila in Jayjev prihod v Los Angeles je lepa priložnost za ponovno utrditev prijateljskih vezi. Seth zdaj ima kopico novih holivudskih prijateljev, ki jih Jay ne prenaša najbolje. Za razliko od amerikaniziranega Rogena je Baruchel pravi Kanadčan, ki mu celotna holivudska scena gre rahlo na živce in prav zato mu najbolj ne diši Sethov predlog, da se zvečer odpravita na veliko zabavo, ki jo v svoji novi hiši organizira James Franco. Na koncu se vendarle razplete po Sethovih željah in Jay nejevoljno pristane na druženje s holvudskimi zvezdniki, med katerimi je nekaj ljudi, ki ga po njegovem prepričanju prikrito sovražijo. Jay na vrh lestvice sovražnikov postavlja Jonaha Hilla, toda Seth je prepričan, da bo njegov kompanjon po tej zabavi domnevne sovražnike videl v drugačni, bolj prijateljski luči. Zabava je velika in bučna, mize so polne različnih opojnih sredstev in psihoaktivnih substanc in sprva nihče razen Jayja ne opazi znamenja bližajoče se apokalipse. Zabavo prekine šele potres, ki povzroči velikanske razpoke v tleh iz katerih  začne bruhati ognjena lava, ki L.A. v nekaj minutah spremeni v ognjeni pekel. Zvezdniki umirajo en za drugim, skupina šestih preživelih pa se zabarikadira v Francovo hišo, ki se odlično nosi z ekstremnimi razmerami. Po začetnem šoku se skupinica počasi sooča z novo realnostjo: pomanjkanjem hrane in pitne vode, med preživelimi je tudi vedno več nesoglasij. 
Evan Goldberg in Seth Rogen sta skupaj spisala scenarija za uspešnici Zadetki: Ananas ekspres (Pineapple Express, 2008) in Super hudo (Superbad, 2007), konkreten uspeh obeh filmov pa je obema vlil dovolj samozavesti in poguma za naslednji korak — preizkus na režiserskem stolčku. Naveza Rogen-Goldberg je investitorjem prinesla zajeten kupček denarja in si s tem priborila priložnost vzeti dirigentska palico v svoje roke in posneti film po lastnih merilih in željah. V realizacijo projekta sta se podala z ohlapnim scenarijem, ki je dovoljeval veliko dialoške svobode, zato je v končnici približno polovica dialoga nastala iz čiste improvizacije, v kateri je sodelovala celotna igralska zasedba. Rogen in družba nam v apokaliptični embalaži dostavljajo zajebancijo na lasten račun, film s katerim se člani zbrane ekipe odločijo opraviti nekakšno skupinsko dekonstrukcijo svojih javnih podob. Pravijo, da je v vsaki šali nekaj resnice in po moji oceni film dobro funkcionira ravno zato, ker je zbrana družba pripravljena iti zelo daleč v parodiranju lastnih značajev. Na tapeti je vse od domnevne homoseksualnosti Jamesa Franca, do pritajene hinavščine Jonaha Hilla, ki se ga po oskarjevski nominaciji lotevajo občutki večvrednosti. Konec je tu deluje kot dolgometražna holivudska insajderska šala, samoreferenčna zafrkancija, polna pretiravanj, bizarnih detajlov in šal v katerih centralno pozicijo zavzema moški reproduktivni organ. Pravzaprav je k…c nekakšen lajt motiv, čigar domiselna uporaba je zelo zabavno vkomponirana v nadpovprečen dober CGI, kakšnega smo redko deležni v teh žanrskih okvirih. Zanimivo je, da filmu polnem namernih neumnosti in neresnosti na koncu celo uspe izpostaviti določeno poanto in zgodbi dodati nekaj (preproste) sporočilnosti. Čeprav nisem ravno velik fan humorja, ki ga s to armagedonovsko komedijo promovirajo Rogen &  Co., vam jo lahko brez slabe vesti priporočim v ogled. Ne vem zakaj, a na koncu sem dobil občutek, da so v tej zgodbi bolj uživali glavni akterji, kakor mi gledalci.  (+3)     


Ocena:



2 komentarja: