torek, 10. september 2013

The Bling Ring (2013)


Slovenski naslov: Bling Ring
Država: ZDA, VB, Francija
Leto: 2013
Žanri: Krimi, Drama
Dolžina: 90', Imdb
Režija: Sofia Coppola
Scenarij: Sofia Coppola
Igrajo: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson, Leslie Mann, Taissa Farmiga, Claire Julien, Erin Daniels, Nina Siemaszko, Halston Sage, Gavin Rossdale

Potem ko nam je Sofia Coppola s Tam nekje (Somewhere, 2010) prikazala blišč in bedo zvezdniškega življenja, se njena režiserska zgodba nadaljuje z Bling Ring, še eno variacijo na temo zvezdništva — tokrat na račun obsedenosti običajnega človeka s slavo in zvezdniško elito. Zgodba je povedana iz perspektive mladih serijskih požiralcev vsega, kar je tako ali drugače povezano z dogajanjem na sceni, ki se nekega dne odločijo, da si bojo prisvojili košček glamurja in svojim vzornikom enostavno izmaknili njihove statusne simbole. Stopili v njihove čevlje (tudi dobesedno) in tako vsaj za trenutek občutili čari zvezdniškega življenja. Skupina petih najstnikov, ki vsi po vrsti prihajajo iz premožnih losangeleških družin, je analizirala gibanje znanih estradnikov in izkoriščala njihovo odsotnost za vlamljanje v njihove domove. No, vlamljanje je nekoliko preambiciozna kvalifikacija, saj so mladi vlomilci v večini primerov našli odprto okno, balkonska vrata ali kar ključe, skrite pod predpražnikom. Alarmne naprave praviloma niso bile aktivirane in razuzdana druščina je brez večjih težav iz domov slavnih odnašala kupe dizajnerskih oblačil, nakita, gotovine in ostalih dragocenosti. Pri celotni zadevi je najbolj zanimivo to, da večina oškodovanih sploh ni opazila, da so bili oropani, zato  se je predrzna ekipa v nekaterih primerih večkrat vrnila v isto hišo in znova pobrala novo rundo dragocenosti. Ukradene stvari so potem bile razlog več za poziranje in neskončno fotografiranje, veliko teh posnetkov pa je končalo na njihovih facebook profilih. Ob posnetkih varnostnih kamer iz oropanih domov, fotografijah na facebooku in dolgemu jeziku vlomilcev, je dokazovanje krivde za policijo bilo prava otroška igra. 
Vprašanje, ki se mi zdi še posebej na mestu po ogledu Bling Ringa se glasi: Kakšno sporočilo odraščajočim generacijam pošilja družba, ki za svoje najsijajnejše predstavnike izbere zvezdnici kot sta Paris Hilton in Lindsay Lohan? Jasno je, da sami izbiramo naše heroje, ampak vseeno ne gre zatiskati oči pred konstantnim stardust bombardiranjem mladih ljudi, ki v tem medijskem presingu zelo težko prepoznavajo prave vrednosti. Kaj naj si mislijo najstniki, ko opazujejo Lindsay Lohan, kako se v soju luči odpravlja na prestajanje zaporne kazni?  Da je zapor kul? Da so droge okej? Da je kraja le simpatičen prekršek, ki ti lahko poveča ugled med sovrstniki? Najbrž. Odgovornost za takšno percepcijo prihajajočih generacij brez dvoma imamo vsi, najbolj pa tisti, ki obvladujejo medijski prostor. V eri resničnostnih šovov, ko se kot najbolj gledana MTV serija vseh časov promovira Jersey Shore, je brez dvoma napočil čas, da se udari s pestjo po mizi in povzdigne glas proti poneumljanju mladine. Medijske mogule, kakopak, žene zgolj eno — želja po čim večjem dobičku. Dejstvo je, da veliko otrok na bogatem Zahodu (ja, tudi pri nas), brezciljno tava skozi življenje, brez konkretne ideje, kaj storiti z njim. Takšna reakcija mladega družbenega tkiva je pričakovana in po svoje samoumevna — ko ti nič ne manjka, potem najbrž ne želiš nič spremeniti. Mislim, da je režiserkino distanciranje pri podajanju zgodbe navidezno, saj stvari, ki jih prikazuje film, dejansko ne potrebujejo dodatnega opredeljevanja. Oziroma ga ne potrebuje gledalec, ki je pripravljen na resen premislek. So pa tudi takšni, ki menijo, da film poveličuje podvige roparske skupine. Podobnega mnenja je denimo ena izmed žrtev (več se ne spomnim, za katero igralko gre) in to je zgolj dokazuje izkrivljenost njene percepcije, saj se je očitno tudi sama ujela v razmišljanju, da ji je tisto kar gleda na zaslonu v resnici kul in se tako nehote identificirala s problemi celotne generacije. Pri tem ne smemo pozabiti, da tudi sama režiserka izvira iz okolja, ki ga obravnavajo njeni filmi, ga odlično pozna in prav zato njenemu pogledu velja pripisati določeno težo. Bling Ring izpostavlja izgubljenosti sodobnega človeka, vendar v svoji analizi stanja ves čas (ocenjujem, da namerno), ostaja na površju in na ta način simbolično poudarja praznino življenj glavnih protagonistov. Ta površinskost je na žalost tudi glavni minus filma in krivec za našo ravnodušnost, saj nam na koncu enostavno ni mar, kakšna usoda bo doletela nespametne najstnike.  (+3)


Ocena:


3 komentarji:

  1. Nevtralnost razumem, tudi površinsko obravnavo, a do neke mere. Če pa nobenega od likov ne prikažeš večplastno, je ravnodušnost gledalca neizogibna.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tega še ne bom sodil, ker ga nisem videl, se mi pa zdi, da ima tale Sofia kar všečno filmografijo za seboj, ni res? Predvsem nekaj sporoča in to mi je všeč. Seveda pa ima tudi mimostrel. Marie Antoinette mi res ni bil kdove kaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi meni ne, vsi ostali pa so kar na nivoju.

      Izbriši