četrtek, 28. december 2017

Memoir of a Murderer (2017)

Foto: Imdb

Slo naslov: -
Korejski naslov: Salinjaui Gieokbeob
Država: Južna Koreja
Jezik: korejščina
Leto: 2017
Dolžina: 118'Imdb
Žanri: akcija, drama, triler
Režija: Won Shin-Yeon
Scenarij: Hwang Jo-Yoon, Won Shin-Yeon
Igrajo: Sol Kyung-Gu, Kim Nam-Gil, Seol Hyun, Oh Dal-Su, Kil Hae-Yeon


Med odmevnejšimi filmi iz Južne Koreje na najvišjih mestih po gledanosti najdemo triler Memoir of a Murderer (film nima nič skupnega z Bongovo mojstrovino Spomini na umore / Memories of  Murder), ki ga je po knjižni uspešnici (Salinjaui Gieokbeob, 2013) na velika platna spravil Won Shin-Yeon. Film je v domovini postal prava uspešnica, saj je postal prvi korejski triler letos, ki ga je videlo več kot dva milijona obiskovalcev.

Morilec iz naslova je Sol Kyung-Gu, moški v poznih srednjih letih, ki se že nekaj časa bori z alzheimerjevo boleznijo in z njo povezano izgubo spomina. Kyung-Gu živi s svojo mlado in lepo hčerko Eun-Hee, ki ne želi niti slišati o tem, da bi očeta poslala v dom. Toda demenca vse bolj ogroža njegov spomin: Kyung-Gu počasi pozablja ljudi, ki jih dobro pozna, ne more se spomniti kje je doma in kam se je napotil. Zato je pred sedemnajstimi leti, ko so mu diagnosticirali bolezen, začel pisati dnevnik, v katerega je poleg tekočih dogodkov shranil tudi najpomembnejše dogodke iz preteklosti. Skrivnosti, ki jih nihče nikdar ne sme odkriti, saj je Kyung-Gu morilec, ki ima na vesti več umorov. Nato v mestu začnejo umirati mlade ženske in ko lokalna policija sproži lov na serijskega morilca, se Kyung-Gu začne spraševati, ali ni morda on človek, ki ga iščejo? Kaj če je on moril in je spomin na zločine preprosto izpuhteli iz njegovega spomina?

Foto:Imdb
To je osnovna ideja filma, ki v svoji prvi tretjini naredi dokaj soliden vtis. V teh uvodnih 30-40 minutah sem na neki točki celo pomislil, da sem odkril novi korejski biser, toda zgodba se je na to začela neustavljivo krhati. Zasukov je preveč, skrivnosti, ki se razkrivajo ena za drugo, prav tako, in film se enostavno začne izgubljati v zmešnjavi, ki jo je ustvaril. Sicer ne vem, koliko je za to kriva knjižna predloga, vem pa, da zadeva preprosto ne funkcionira. Videli smo že filme, ki se veliko bolje nosijo z izgubo spomina in veliko bolj domiselno razvozlavajo svoje skrivnosti. Vplivi le teh so zelo očitni in če bi Memoir of a Murderer moral primerjati s kakšnim izmed njih bi rekel, da gre za nekakšno mešanico legendarnega Mementa (Christopher Nolan, 2000) in tv uspešnice Dexter. Glavna težava filma je to, da želi v eno zgodbo stlačiti preprosto preveč: enega morilca preveč, skrivnost preveč, umor preveč... A tu ni konec njegovih visokih ambicij, saj poskuša biti tudi družinska drama, a nato tudi v tem segmentu nima prave mere in pretirava z melodramo. Vrhunec nesmisla pa je finalni spopad, ki v resnici ni nič drugega kot 15-minutno mrcvarenje gledalca in obeh glavnih igralcev.     


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar