sobota, 16. december 2017

Top of the Lake: China Girl (2017)

Foto: Sundance Channel

Slo naslov: Skrivnost jezera: Kitajsko dekle
Država: VB, Avstralija, Nova Zelandija 
Jezik: angleščina 
Leto: 2017 
Dolžina: 360' (6 epizod)Imdb
Žanri: krimi, drama, misterij
Režija: , Garth Davis, Ariel Kleiman
Scenarij: Jane Campion, Gerard Lee
Igrajo: Elisabeth Moss, Gwendoline Christie, Alice Englert, Nicole Kidman, Ewen Leslie, David Dencik



Štiri leta nazaj je avstralsko-novozelandska serija Skrivnost jezera bila eno izmed najbolj zanimivih odkritij sezone (zlati globus za glavno igralsko Elisabeth Moss), s katero je oskarjevka Jane Campon (Klavir, Angel za mojo mizo) zelo uspešno posegla v segment, v katerem so dotlej kraljevale skandinavske noir kriminalke. Mnogi smo takrat zaman čakali na  objavo novice o snemanju druge sezone, saj je zgodba, postavljena v čudovito novozelandsko mestece ob jezeru, že v osnovi bila zamišljena kot enosezonski projekt. A po štirih letih je Jane Campon v sodelovanju z Gerardom Leejem vendarle dokončalo novo zgodbo s podnaslovom Kitajsko dekle in detektivko Robin Griffin po gostovanju v rojstnem mestu na Novi Zelandiji vrnila v matični  Sidney.

Glavna junakinja se štiri leta kasneje še vedno bori s posledicami travmatičnih dogodkov iz prve sezone in se počasi vrača v staro detektivsko formo. Ko morje na mestno naplavi kovček  s truplom neznanega azijskega dekleta, primer dodelijo detektivki Griffin in njeni novopečeni partnerki (Gwendoline Christie). Sodelovanje med glavno preiskovalko in njeno vajenko sprva ni najboljše, toda preiskava se počasi vendarle premika v pravo smer. Preiskovalki odkrijeta povezavo med (legalno) prostitucijo in agencijami, ki premožnim parom nudijo nadomestne matere. Vzporedno s preiskavo  skrivnostnega umora spremljamo prizadevanja glavne junakinje – ta poskuša navezati stik s svojo 17-letno hčerko, ki jo je takoj po porodu dala v posvojitev. Mary (Alice Englert) je dokaj svojeglava najstnica, ki povzroča nemalo preglavic svojim krušnim staršem (Nicole Kidman in Ewen Leslie).

Foto: Sundance Channel
Skrivnost jezera: Kitajsko dekle ni tipična "kdo je storilec?" kriminalka, saj že od uvodne epizode vemo, da moški in ženska, ki kovček s truplom odvržeta v morje, nosita vsaj del odgovornosti za smrt nesrečnega dekleta. Iskanje storilca je še vedno pogonsko gorivo, ki zgodbo premika naprej, vendar je jasno, da osvetlitev okoliščin smrti, oziroma vprašanja zakaj in kako je dekle umrlo imata večjo težo. S takšno usmeritvijo so ustvarjeni pogoji za seciranje nekaterih pomembnih vprašanj – ustvarjalce v prvi vrsti zanima položaj ženske v sodobni (avstralski) družbi, sekundarno pa lahko govorimo tudi o svojevrstnem seciranju socialnih razlik skozi prizmo razmerij med privilegiranimi domačini in revno priseljensko delovno silo. Torej o tem, kako kapital iz svoje pozicije moči izkoristi in poniža ekonomsko šibkega človeka.

Na bolj osebnem nivoju se ideja manifestira v naporih glavne protagoniste, ki se poskuša uveljaviti v izrazito moškem, šovinističnem policijskem okolju. Skozi zgodbe številnih delovnih deklet iz bližnjih revnih držav, ki se pod krinko študija vključujejo v legalno mrežo javnih hiš, na površje priplava vprašanje legalne prostitucije in sklep, da legalizacija le-te, dejansko ne spremeni veliko. Legalizacije morda ponuja obiskovalcu javne hiše občutek, da ne dela nič narobe, da s svojim denarjem kupuje dobrino, vendar to ne spremeni dejstva, da se v tem razmerju moči kapital skoraj ekskluzivno koristi za podrejanje in izkoriščanje najšibkejšega podpisnika pogodbe. Serija skozi vse te variacije na temo položaja žensk premišljuje o tem, kaj danes pomeni biti ženska in mati in kako te okoliščine krojijo usode mater in žensk. Glede na vse zaključke, ki se ponujajo po ogledu lahko rečem, da je Kitajsko dekle serija vredna ogleda. Zanimivi liki in dovolj angažirajoča pot do razrešitve uganke solidno poplača naš čas pred malimi ekrani, toda Jane Campon in druščina  s to drugo sezono vseeno ne dosežejo odlične atmosfere in napetosti prve sezone.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar