nedelja, 3. december 2017

Umbre (2014– ) (1.sezona)

aka Shadows
Foto: Imdb

Slo naslov: Sence
Angleški naslov: Shadows
Država: Romunija
Jezik: romunščina
Leto: 2014
Dolžina: 8x45' ,  Imdb
Žanri: krimi, drama, triler
Slo recenzija: -
Režija: Bogdan Mirica
Scenarij: Bogdan Mirica, Igor Cobileanski
Igrajo: Serban Pavlu, Maria Obretin, Andreea Vasile, Madalina Craiu, Gabriel Huian, Sergiu Costache, Doru Ana 


Pod okriljem evropske filiale ameriškega kabelskega giganta HBO je nastalo nekaj odmevnih serij, ki so pritegnile pozornost tudi izven meja države nastanka. Nekaj let nazaj se je tudi pri nas veliko govorilo o češki produkciji Goreči grm, nedolgo nazaj sem na blogu omenil Puščo, še eno odmevno češko serijo. Poleg Češke je HBO sproduciral več tovrstnih projektov na Poljskem, Madžarskem in Romuniji, v kratkem pa naj bi HBO Europe gledalcem ponudili tudi prve serije iz Skandinavije. Večina že predvajanih naslovov je na HBO-jevi evropski platformi dostopna zainteresiranim gledalcev V Sloveniji, med temi naslovi je tudi romunska krimi drama Sence.

Glavni junak serije je bukareštanski taksist Relu, družinski človek in oče dveh otrok, ki pred najbližjimi skriva svoje dvojno življenje. Za ženo in otroka je le taksist, a je taksiranje z rumeno Dacio le krinka za posle, ki jih opravlja za svojega mafijskega šefa Capitanuja. Izterjava dolgov z oderuškimi obrestmi, zaščita Capitanujevih prostitutk in telesna straža so njegove glavne zadolžitve, vendar je Relu pripravljen dokončati praktično vsako nalogo, ki jo pred njega postavi veliki šef. Tudi če je treba izterjati denar od dobrega prijatelja, ne dela razlik. A ko med enim izmed njegovih "posredovanj" po nesreči ugasne življenje starega znanca, Relu pade v depresijo in začne prevpraševati svojo poklicno pot. Skrivnosti je toliko, da jih je vedno težje obvladovati. Relu počasi izgublja kontrolo in nenadoma se v nevarnosti znajde tudi njegova družina.

Foto: Imdb

Kritiki Sence najpogosteje kategorizirajo kot romunsko različico Sopranovih, toda takšna formulacija, čeprav ni zgrešena, razkriva le del resnice. Tudi Sence je, tako kot večina zgodb s sorodno tematiko, postavljena na preizkušenih temeljih. V ospredju so protagonisti razpeti med dve družini – tisto pravo družino in nadomestno, mafijsko družino – (anti)junaki, ki bolj ali manj uspešno kontrolirajo specifično prepletanje zasebnih in "poslovnih" interesov. Rezultat je praviloma boljši, če so te vezi intimnejše, meje med družinami zabrisane (Kum, Sopranovi). Sence vsebujejo vse te elemente, a je hrbtenica serije stkana iz karakterne študije glavnega protagonista. Njegov zorni kot prevladuje, večina dogajanja je v večji ali manjši meri povezana z njegovimi dejanji. Avtor Bogdan Mirica (scenarij, režija dveh epizod) v sodelovanju z Igorjem Cobileanskim (režiserjem preostalih epizod) gledalcu učinkovito posreduje pristno izkušnjo sodobne Romunije. Ključna figura  prepričljive igralske zasedbe je Serban Pavlu, ki premore potrebno fizično in igralsko kapaciteto za zapomljivo upodobitev redkobesednega Reluja. Serija na produkcijskem nivoju sledi visokim HBO standardom, dobro zveni tudi izvirna, za serijo ustvarjena glasbena podlaga madžarskega skladatelja Adama Balazsa. Mirica v miks vrže vse pomembnejše sestavine za uspešno gangsterijado: izterjavo dolgov, prostitucijo, pranje denarja preko gradbenih poslov, podkupljene policaje, ilegalno orožje, pokvarjene politike... Recept je vsekakor dober, toda serija vseeno ne doseže zares bleščečega rezultata. Po mojem mnenju predvsem zato, ker nima dovolj potrpljenja in občutka za niansiranje posameznih likov in tiste drobne posebnosti, ki karakterje v končnici naredijo življenjske. Pogrešal sem tudi večjo poglobljenost v dinamiko mafijskih poslov, več občutka za detajl in morda kakšno romunsko posebnost, ki bi vsem skupaj dala dodatno draž.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar