torek, 8. januar 2019

The Little Drummer Girl (2018– )

Alexander Skarsgård and Florence Pugh in The Little Drummer Girl (2018), © AMC / Jonathan Olley

Slovenski naslov: Mala bobnarka
Država: VB, ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Žanri: drama, triler 
Dolžina: 6 x 55'Imdb
Režija: Park Chan-wook 
Scenarij: Michael Lesslie, Claire Wilson, John le Carré (knjiga)
Igrajo: Alexander Skarsgård, Michael Shannon, Florence Pugh, Michael Moshonov, Simona Brown, Lubna Azabal, Charif Ghattas



BBC-jeva mini serija Mala bobnarka (The Little Drummer Girl) je na papirju ena najbolj razburljivih novih serij ta hip. V eri, ko pod okriljem televizije ustvarjajo številni uveljavljeni mojstri sedme umetnosti, smo dočakali TV debi še enega težkokategornika, južnokorejskega maestra Park Chan-wooka (Oldboy, The Handmaiden), ki je režiral vseh šest enournih epizod. »Bobnarka« nekaj privlačnosti dolguje tudi zbrani igralski zasedbi, v prvi vrsti Michaelu Shannonu, Alexandru Skarsgårdu in vzhajajoči zvezdi z Otoka, mladi Florence Pugh (opažena v temačni drami Lady Macbeth in debitantski vlogi v drami The Falling). Malo manj spodbudna je vsaj zame bila informacija, da je mini-serija posneta po knjižni predlogi mojstra vohunskega zgodb Johna le Carréja, po kateri so že leta 1984 posneli dokaj neodmeven celovečerec, v katerem sta igrala Diane Keaton in Klaus Kinski, režiral pa je oskarjevec George Roy Hill (Sting)

Zgodba postavljena na konec sedemdesetih let spremlja posebno enoto izraelskih vohunov, ki jo vodi vztrajni in premeteni agent Martin Kurtz (Shannon). Ta s pomočjo svojega najboljšega agenta Gadija (Skarsgård) rekrutira mlado gledališko igralko Charlie (Pugh). Mladenko so opazili na študentskem srečanju posvečenem palestinskem vprašanju, na katerem je govoril mladi Palestinec, sicer mlajši brat Khalila Al Khadarja, izmuzljivega palestinskega terorista, ki na vest ima več bombaških »podvigov.« Gadijeva naloga je zapeljati mlado igralko, ki naj bi potem lažje sprejela vohunsko vlogo pod okriljem Mosada. Ta dobro opravi nalogo, vendar Charlie dolgo omahuje, saj v resnici premore več sočutja do Palestincev. Toda Kurtz je dovolj bister, da ji ponujeno vloga zna predstaviti skozi prizmo reševanje življenj in ultimativnega igralskega izziva. Charlie naposled sprejeme vlogo punce Khalilovega mlajšega brata, ki je že v rokah Mosada. To je podatek, ki ga Kahlil in možje iz njegovega kroga ne vedo, kar Kurtzu in njegovem timu omogoči zagon kompleksnega načrta, ki naj bi jih na koncu pripeljal do enega najbolj iskanih teroristov.

Florence Pugh in The Little Drummer Girl (2018), © AMC
  
Mala bobnarka bi v seštevku, glede na vse dobre elemente, lahko bila vrhunska serija. Ustvarjalci so se zelo potrudili ustvariti pristno rekonstrukcijo zgodovinskega obdobja in lepo je opazovati takšno bogastvo v detajlu, dovršeni kostumografiji in scenografiji. Parkova režija je brezhibna in z vsakim kadrom je čutiti, da smo v rokah pripovedovalca, ki zelo dobro ve, kako postaviti in izpeljati posamezni prizor. Nobenih večjih pripomb ni niti glede prispevka igralske zasedbe, saj se vsi ključni igralci potrudijo iz svojih rol izvleči maksimum. Iz svoje vloge morda še najmanj iztisne eden najboljših ameriških igralcev svoje generacije Michael Shannon, ki morda niti ni bil najboljša izbira za to dokaj enodimenzionalno in karakterno podhranjeno vlogo. Florence Pugh na drugi strani iz materiala ki je na voljo iztrži največ in pokaže, da z njo v prihodnosti moramo še kako resno računati. Najbolj sporna komponenta zgodbe je po moji oceni motivacija njenega lika, saj se ne morem znebiti občutka, da scenarij daje preveliko težo čustvom, ki jih ta goji do svojega židovskega zapeljivca. Ustvarjalci nas poskušajo prepričati, da se Charlie za sodelovanje z Mosadom odloči predvsem zaradi kombinacije dveh dejavnikov: čustev do Gadija in razburljivega igralskega izziva, ki se ji ponuja. Menim, da ravno te dve predpostavki počivata na majavih temeljih, podobno malo verjeten se zdi tudi segment zgodbe, ki pokriva vlogo in ravnanje palestinskih teroristov. Ne vem sicer, koliko teh slabosti izhaja iz knjižne predloge in koliko iz prilagojenega scenarija Michaela Lesslieja in Claire Wilson, toda pod črto lahko izrazim le obžalovanje, ker mnoge dobre komponente niso podprte z boljšimi scenarističnimi rešitvami. 

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar