torek, 15. januar 2019

The Old Man & the Gun (2018)

Robert Redford  in The Old Man & the Gun (2018)


Slovenski naslov: Starec in pištola
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Žanri: komedija, krimi, drama
Dolžina: 93'Imdb 
Režija: David Lowery
Scenarij: David Lowery
Igrajo: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Danny Glover, Tom Waits



David Lowery je režiser, ki ga zelo cenim. Pri 33-ih je posnel odlično krimi romanco Ain't Them Bodies Saints (2013) s Caseyjem Affleckom in Rooney Maro, štiri leta kasneje je z istima igralcema posnel A Ghost Story, še eno poslastico, ki sem je uvrstil na moj seznam najboljših filmov iz leta 2017. Za  mlajšega Afflecka je rezervirana vloga tudi v njegovem najnovejšem filmu Starec in pištola, v katerem vloga prve igralske violine vendarle pripada poslavljajočemu se Robertu Redfordu. Igralska legenda je v 82. letu sklenil, da je napočil čas za slovo, za svojo bojda zadnjo vlogo pa je izbral upodobitev Forresta Tuckerja, človeka, ki je v svoji dolgi roparski karieri uspešno oropal številne banke (včasih tudi več bank v enem samem dnevu).

Tucker se je poleg roparskih podvigov specializiral za pobege iz zaporov: po njegovi evidenci mu je uspelo kar 18 krat pobegniti na prostost, 12 poskusov pa je bilo neuspešnih. Starec in pištola je torej zgodba posneta po bolj ali manj resničnih dogodkih, ki se pretežno osredotoča na rope izvedene v 80-ih letih, v zadnji etapi njegove roparske kariere. Forrest Tucker ni bil poseben samo zaradi številnih ropov in kasnejših pobegov in zapora. Tisti, ki so tako ali drugače poznali so ga opisovali kot prijaznega možakarja, ki je ropal z nasmehom na obrazu. Človeka, ki je v kritičnih situacijah vedno znal ohraniti mirno kri in izbrati besede, s katerimi je znal pomiriti prestrašene bančne uslužbence. S seboj je nosil pištolo, ki jo ni nikoli uporabil, večji del kariere pa je ropal bolj iz zabave, kot zaradi same finančne koristi.

Robert Redford and Sissy Spacek in The Old Man & the Gun (2018)

Starec in pištola je film, v katerem je več kot očitno režiserjevo silno spoštovanje do glavnega igralca. Ko ti igralska legenda takšnega kalibra ponudi priložnost režirati njegov poslovilni film je nekako pričakovano, da le-ta ima dokaj velik vpliv nad tem, kakšen film želi posneti. Starec in pištola je zato ne le film o  Forrestu Tuckerju ampak tudi film o Robertu Redfordu, v katerem ta pri dvainosemdesetih pokaže, da je še vedno tisti elegantni, simpatični človek z magično modrimi očmi, iz katerih še vedno izžareva neverjetna energija. Redford tu počne tisto, kar je najbolje počel skozi celotno kariero: živi na napačni strani zakona in nas kljub temu (zelo hitro) pridobi na svojo stran. To pot Redford upodablja junaka, ki ni simpatičen samo nam gledalcem, ampak tudi tistim, ki bi ga morajo loviti. Na njegovo simpatičnost tako ni imun niti detektiv, ki mu diha za ovratnik (Affleck), niti uslužbenke in uslužbenci bank, ki jih ropa. Glede na povedano je nekako pričakovano, da se zanj ogreje tudi srce ženske (Sissy Spacek), ki jo Forrest po spletu okoliščin sreča med pobegom s kraja zločina. Njuni skupni prizori so najlepši odseki filma, v katerih praktično vso magijo generira že njuna prezenca v kadru. Tehtnost dialogov je tu v drugem planu, tako kot karakterizacija praktično vseh pomembnejših likov. Redford je je ciljal na sproščenost in pozitivo in morda prav zato zgodba Forresta Tuckerja in ljudi okoli njega deluje kot nekoliko zasanjana verzija resničnega življenja. Pozabite na napeto proceduralnost bančnega ropa in drugih ključnih sestavin »heist« filmov. Starec in pištola je de facto film, ki predvsem želi ugajati in zabavati. Zato v njem ne gre iskati kakšnih globljih pomenov, večplastnih likov in filozofskih sklepov o smislu življenja.  



Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar