četrtek, 3. januar 2019

Bohemian Rhapsody (2018)

Rami Malek and Gwilym Lee in Bohemian Rhapsody (2018)
© TM & © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation



Slovenski naslov: Bohemian Rhapsody
Država: VB, ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Žanri: biografija, drama, glasba
Dolžina: 134',  Imdb 
Režija: Bryan Singer
Scenarij: Anthony McCarten, Peter Morgan
Igrajo: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen 



Biografije so trd oreh. Kakšen pristop ubrati, kakšno obdobje iz življenja portretiranca prikazati, koliko iz različnih razlogov spornih dejstev je najbolje zamolčati? Proces je toliko zahtevnejši, če je v projekt vključeno veliko denarja in če se s tem tako ali drugače povezani ljudje, ki poleg finančnega interesa želijo imeti besedo pri definiranju karakternih črt portretiranca. Filtri, ki jih pred ustvarjalce postavljajo producenti, so iz vidika umetniške svobode in končne podobe izdelka gotovo eden ključnih dejavnikov, od katerega je odvisno marsikaj. Pri tako ambicioznih projektih kakršen je Bohemian Rhapsody je pot do končne podobe filma običajno tlakovana s kompromisi. Glavna zvezda filma je Freddie Mercury, vendar zavoljo vloge, ki jo scenarij posveča Queenom, evoluciji njihove glasbe in okoliščinah nastanka najpomembnejših albumov, Bohemian Rhapsody vseeno ni  čistokrvna biografija. V tem smislu filmu Bryana Singerja, ki svojega dela bojda sploh ni dokončal (film naj bi dokončal Dexter Fletcher), lahko očitamo pomanjkanje fokusa, oziroma neodločnost glede tega kaj sploh želi biti – biografija Freddieja Mercuryja ali zgodba o Queenih. Scenaristi so se odločili zgodbo začeti tik pred nastankom skupine, ko Freddie sreča kitarista Briana Mayja in bobnarja Rogerja Taylorja in končati z nastopom na Live Aidu, ki naj bi predstavljal glasbeni vrhunec skupine. 
Joseph Mazzello, Rami Malek, and Gwilym Lee in Bohemian Rhapsody (2018)
© TM & © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Po ogledu filma sem preživel še nekaj ur pred TV-jem, v družbi večine nastopajočih na Live Aidu in še vedno se ni spremenilo nič – ta izjemni, neponovljivi glasbeni dogodek se v naša srca ni vrezal zaradi kvalitete nastopov sodelujočih (Queeni so res bili med boljšimi), ampak predvsem zaradi tega, kaj sta koncerta v tem trenutku predstavljala. Prikazati nastop na Live Aidu, kot glasbeni vrhunec tako pomembnega benda kot je Queen je gotovo strel v prazno. Tudi sicer film v mnogih segmentih romantizira in relativizira stvari: Freddiejevo homoseksualnost, vlogo in vpliv mamil, karakterje ključnih protagonistov in išče poceni rešitve pri imenovanju krivcev za napake le-teh. Bohemian Rhapsody na žalost ne uspe zadovoljivo rekonstruirati magičnih trenutkov, v katerih so nastajale pesmi in albumi Queenov, pri izbiri pa ostaja ziheraško omejen na železni izbor skladb. Film vseeno ima dva močna aduta: izvrstnega Ramija Maleka in glasbo (navkljub zameram glede selekcije pesmi), skozi katero nam je prepričljivo posredovana ena največjih odlik skupine – silna energija nastopov v živo, obenem pa je v nekaterih boljših segmentih lepo prikazan delček Freddiejeve magične odrske persone. Moj odnos do naslovnega je zato podoben odnosu, ki ga imam do Live Aida – ob takšnih dogodkih in v družbi takšnih ljudi se ne glede na pomanjkljivosti v realizaciji enostavno ne moreš počutiti slabo.  


Ocena


5 komentarjev:


  1. Filmski kotiček Objavljeno: 03.01.2019

    .....ko Freddie sreča kitarista Briana Mayja in bobnarja Rogerja Taylorja (edina še živeča člana skupine), ......KDOR JE TO NAPISAL JE EDINA OSEBA NA PLANETU ZEMLJA, KI IMA TAK PODATEK - OD KJE ????

    Sem generacija, ki je bila 7.feb.1979 v Hali Tivoli na koncertu. Če avtor tega članka ugane na čigavem koncertu, dobi nagradni odgovor. In sicer koliko je do zdaj že zaslužil "pokojni" John Deacon s filmom Bohemian Rhapsody ne da bi kar koli naredil.

    Pa še to o "pokojnem" članu Queenov John Deaconu:

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-6322461/Ex-Queen-bassist-John-Deacon-worth-105m-hes-recluse-30-years.html

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor Goodfella - KOT IZGLEDA NIMA POJMA O SKUPINI QUEEN. RAZPISAL PA SE JE KOT VELIKI POZNAVALEC, KI JE ODRAŠČAL SKUPAJ S QUEENI. ZATO JE NJEGOVA OCENA ZA MENE NEMERODAJNA,KAR SE SAME SKUPINE TIČE. ZA SAM FILM PA SE VE, DA JE VEČ KOT 30 NAPAK, KI SE NE UJEMAJO Z ZGODOVINSKIMI DEJSVI. PA JIH NE BOM NAŠTEVAL. FILM JE DOSEGEL SVOJE. SE PRAVI NOVO OBČINSTVO IN OGROMEN ZASLUŽEK ( 845.000.000,00 $)DO ZDAJ.

    LIVE AID - (Queeni so res bili med boljšimi)JE NAPISAL. NE! BILI SO NAJBOLJŠI IN TUDI NAJGLASNEJŠI (V FILMU JE TO TUDI NAKAZANO )TAKRAT SEM GLEDAL V DIREKTNEM PRENOS PO TV. NAJPREJ Wembley LONDON IN NATO ŠE STADIO John F. Kennedy, FILADELFIJA. 16 -17 UR.

    Iz Wikipedije:

    24 minutni nastop britanske skupine Queen, še posebej "Radio Ga Ga" in "We Will Rock You", velja za vrhunec tega dobrodelnega dogodka in enega najbolj kultnih performansov v zgodovini glasbe.


    Goodfella: POČAKAJ NA BIOGRAFSKI FILM O Justin Bieberju ALI PA Selene Gomez, TI BO BOLJ LEŽALO, KOT PA "NAŠI" QUEENI, KATERE LAHKO KOMENTIRA ALI PIŠE O NJIH GENERACIJA, KOT JE NP.DRAGAN BULIČ IN PODOBNI.

    OdgovoriIzbriši
  3. Komentarja ne bom brisal, ker je konstruktiven in jasno izraža določeno stališče, ki se nanaša na temo zapisa. Prosil bi le, da pri pisanju uporabljate male črke, saj ne vidim potrebe za kričanjem.

    Glede napačne informacije John Deaconu se opravičujem, ne spomnim se več, kje sem prebral ta podatke (očitno pomanjkljivo preverjanje dejstev z moje strani). Podatek sem že popravil in odstranil iz zapisa.
    V podatke o članih glasbenih zasedb se običajno ne spuščam in jih ne poznam najbolje, prav tako me nikoli ne zanimajo podrobnosti iz zasebnih življenj umetnikov. Zanima me izključno glasba in to je ključno.
    Tu beseda teče o filmu, ki tematizira glasbeno in zasebno plat benda, zato stališče o vrednosti samega filma nima veliko skupnega z vrednostjo glasbe.
    Zato se mi očitki glede mojega domnevnega podcenjevanja glasbe Queenov zdijo povsem neumestni.
    O tem kdo je kje bil, kaj poslušal in videl v živo, ne bom razpravljal.
    Neznani, super je, da si bil na koncertu v Tivoliju (to je dejstvo, ki ga spoštujem), vendar podcenjevanje nekoga, o komu ne veš nič, pove več o tebi, kot meni. Zato te bom pustil v prepričanju, da ne vem, o čem govoriš.

    A nekaj naj bo jasno: mnenja o najboljših bendih, filmih ipd, so vedno subjektivna.
    Queeni so zame eni izmed najboljših in največjih (ne pa tudi najboljši in največji), a to spet nima veze s filmom.

    V zapisu sem le iznesel svoje subjektivno mnenje o Live Aidu, ki je po Woodstocku verjetno največji glasbeni dogodek vseh časov. Ne glede na vso naklonjenost in vzhičenost, ki jo čutimo še danes, ob ponovnem ogledu takšnega dogodka bo vsak kolikor-toliko objektiven gledalec priznal, da je kvaliteta nastopov bila v večini primerov dokaj slaba in zato sem tudi napisal, to kar sem napisal.

    Tudi sam sem, če verjamete ali ne, v življenju bil na par koncertih in slišal, kako v živo zveni dobro ozvočena in usklajena zasedba.

    Kakorkoli, obema, predvsem ODDBALLu (če spregledam, da oba komentarja najbrž podpisuje ista oseba), želim prijetno poslušanje "njegovih" Queenov, jaz pa bom še naprej sam izbiral, o čem bom pisal.

    Nenazadnje lahko spreten režiser in scenarist nekje v prihodnosti o obeh najstniških zvezdah posname odličen film, ki bo po kakovosti prekašal naslovnega.
    I meni ne bo problem o njem pisati in priznati kvaliteto, kar spet nima nič skupnega s samo glasbo obeh mladih zvezd.

    OdgovoriIzbriši
  4. In še to:

    LIVE AID - (Queeni so res bili med boljšimi)JE NAPISAL. NE! BILI SO NAJBOLJŠI IN TUDI NAJGLASNEJŠI (V FILMU JE TO TUDI NAKAZANO )TAKRAT SEM GLEDAL V DIREKTNEM PRENOS PO TV. NAJPREJ Wembley LONDON IN NATO ŠE STADIO John F. Kennedy, FILADELFIJA. 16 -17 UR.

    Iz Wikipedije:

    24 minutni nastop britanske skupine Queen, še posebej "Radio Ga Ga" in "We Will Rock You", velja za vrhunec tega dobrodelnega dogodka in enega najbolj kultnih performansov v zgodovini glasbe.


    Problematično je predvsem to, da film nastop na Live Aidu predstavi kot glasbeni vrhunec banda, ob vseh silnih samostojnih koncertih, ki ji band odigral...

    OdgovoriIzbriši
  5. Res mi ni jasno, zakaj se oba komentatorja zgoraj razburjata. V recenziji ni nič tako spornega, film je soliden in nič več od tega. V prispevku glasba Queenov nikjer ni omenjena v negativnem kontekstu in zato ne razumem ODDBALLovega razburjenja. Govorimo o filmu, na blogu posvečen filmu. Prav je, da filme ocenjujemo iz filmske perspektive in oba komentarja/komentatorja ne povesta nič o tem, kako sta doživela film.

    OdgovoriIzbriši