petek, 15. februar 2019

Can You Ever Forgive Me? (2018)

Richard E. Grant and Melissa McCarthy in Can You Ever Forgive Me? (2018), Photo: Mary Cybulski, © 2018 Twentieth Century Fox

Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Dolžina: 106'Imdb
Žanri: biografija, komedija
Režija: Marielle Heller
Scenarij: Nicole Holofcener, Jeff Whitty
Igrajo: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Dolly Wells, Jane Curtin, Ben Falcone, Anna Deavere Smith, Stephen Spinella


Izvrstni prvenec Kako sem izgubila nedolžnost (The Diary of a Teenage Girl, 2015) je Marielle Heller pozicioniral visoko na seznam ameriških mladih, perspektivnih avtoric in mnogi s(m)o z zanimanjem čakali njen naslednji korak. Tri leta kasneje smo dobili Can You Ever Forgive Me?, biografsko zgodbo ameriške pisateljice Leonore Carol 'Lee' Israel, ki se je v literarnem vesolju uveljavila s pisanjem biografij slavnih oseb. Ko jo spoznamo, je njena slava že povsem zbledela: njene knjige v knjigarnah ponujajo s 75% popustom, njen bančni račun je prazen, njen stanodajalec je nejevoljen zaradi neplačanih najemnin. Lee je brez ficka, saj ne more plačati niti zdravil za njeno mačko, edino živo bitje, ki ji še nekaj pomeni v življenju. Pisateljska blokada, težek karakter in alkohol so jo spravili v sila nezavidljiv položaj. Avtorica, ki je nekoč celo imela knjigo na seznamu literarnih uspešnic uglednega New York Timesa, se je znašla na samem dnu.

In potem se je zgodilo. Lee je zbirala gradivo za roman o njeni najljubši pisateljici Fanny Brice in po naključju odkrila v knjigo skrito pisateljičino pismo. Zanj ji je v eni izmed newyorških knjigarn uspelo iztržiti lep kupček denarja in to je bil začetek kariere ponarejevalke pisem slavnih avtorjev, za katere so premožni zbiratelji plačevali mastne denarce. Hellerjeva je po scenariju scenarističnega tandema Nicole Holofcener-Jeff Whitty (izhodišče so bili memoari resnične Lee Israel), posnela karakterno študijo junakinje, ki ni nikoli najbolje razumela z okolico. Ženske, ki se je brez zadržkov spuščala v debate in brez dlake na jeziku kritizirala vse in vsakogar. Za sabo je običajno puščala porušene mostove in vedno bolj drsela v izolacijo. Film se v največji meri fokusira na njene ponarejevalske podvige in razmerje z njenim homoseksualnim prijateljem Jackom Hockom, ki na neki točki postane partner v njeni majhni, nekaj časa zelo donosni prevarantski shemi. Can You Ever Forgive Me? je film, ki na praktično vseh nivojih doseže soliden rezultat, a obenem v nobenem segmentu ne ponudi nič, kar bi ga dvignilo na nivo resnične filmske mojstrovine. Razen nadpovprečne dobre igre Melisse McCarthy in Richarda E. Granta je malo stvari, ki bi jih bilo vredno posebej izpostaviti. Glede na število nominacij za najrazličnejše nagrade je očitno, da je Marielle Heller naredila korak naprej v svoji karieri. Toda prepričan sem, da navkljub lovorikam in toplemu sprejemu kritikov, pogled z ustrezne časovne distance (ko se poleže ves prah okoli nagrad), ne bo tako rožnat. 

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar