petek, 01. februar 2019

What They Had (2018)

What They Had (2018)

Slovenski naslov:
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Žanri: drama
Dolžina: 101',  Imdb 
Režija: Elizabeth Chomko
Scenarij: Elizabeth Chomko
Igrajo: Hilary Swank, Michael Shannon, Blythe Danner, Robert Forster, Taissa Farmiga, Josh Lucas, Marilyn Dodds Frank


Obiskovalci festivala Sundance te dni uživajo v filmih ameriške neodvisne produkcije in izbranih naslovih svetovne kinematografije. What They Had je eden izmed zanimivejših naslovov iz lanskega festivalskega nabora, sicer režijsko-scenaristični prvenec mlade ameriške režiserke Elizabeth Chomko. 

Hilary Swank (Bridget) in Michael Shannon (Nick) igrata zaskrbljena otroka, ki poskušata rešiti kočljivo situacijo z njuno materjo (Blythe Danner), ki vedno bolj drsi v demenco. Namestitev v kakšnemu izmed varovanih domov za starostnike z demenco je namreč opcija, ki jo njun oče (Robert Forster) vztrajno zavrača, čeprav je vse bolj očitno, da zahtevni nalogi več ni kos. Največja žrtev njegove trme in materine bolezni je Nick, lastnik butičnega bara in samec, ki se s težavo prebija iz meseca v mesec. Zadnja materina epizoda je sodu izbila dno, zato Nick zaprosi očetovo ljubljenko Bridget, ki z možem živi v Los Angelesu, da se za nekaj časa vrne domov v Chicago in mu pomaga očeta prepričati, da je namestitev v domu najboljša rešitev za vse.

Prvenec Elizabeth Chomko je topla, s komičnimi toni prežeta pripoved o družini na prelomnici, ki mora sprejeti nekatere neprijetne, a nujne odločitve. Vzporedno z osrednjo problematiko demence in staranja režiserka rahločutno vzpostavlja odnos med očetom in sinom. Iz različnih razlogov je med njima vedno obstajala določena napetost in ko opazujemo Nicka ne moremo mimo njegove otožne potrtosti, značilne za človeka, ki ni nikoli izpolnil očetovih pričakovanj. V očetovih oče sin ni lastnik bara, temveč navadni točaj in nihče ga ne more prepričati v nasprotno. Bridget je na drugi strani vedno uživala podporo staršev, vendar se kmalu izkaže, da dosledno upoštevanje starševskih nasvetov in krojenje življenja v skladu s pričakovanji, ni vedno zmagovalna formula.

What Thay Had je delno biografska zgodba o družini, domu, minljivosti, pomembnih spominih in preteklosti, oziroma vseh tistih dejavnikih, ki morda najbolj odločno definirajo vsakega izmed nas. Obravnavane teme in motivi bodo najbolje rezonirali z gledalci v srednjih letih, ki imajo svoje družine in še vedno živega enega ali  oba starša, oziroma tistimi, ki so na neki točki skrbeli za svoje ostarele družinske člane.    

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar