četrtek, 11. marec 2010

Nothing Is Private (2007)


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Towelhead
Država: ZDA
Leto: 2007
Žanri: Drama
Dolžina: 124 minut,  Imdb
Režija: Alan Ball
Scenarij: Alan Ball, Alicia Erian (knjiga)
Igrajo: Summer Bishil, Aaron Eckhart, Toni Collette, Maria Bello, Peter Macdissi

Alan Ball je ameriški režiser in scenarist. Njegov največji dosežek je nedvomno scenarij za American Beauty (1999), za katerega je prejel oskarja. Ball je večinoma delal za televizjo,
saj se je podpisoval pod nadaljevanke ki smo jih lahko videli tudi pri nas. Grace na udaru (Grace Under Fire) , Cybill, odlična Pod rušo (Six Feet Under) in nazadnje trendovska Prava kri (True Blood). Nothing is Private je njegov prvi igrani film, ki je požel mešane kritike. Deloma jih lahko pripišemo občutljivosti teme, ki jo obravnava in kontroverzami zaradi prvotnega naslova Towelhead.

Najprej pojasnilo. Jasira (Summer Bishil) je trinajstletnica, mama je Američanka, oče Libanonec, sošolci pa jo imajo za Mehičanko. Jasira je recimo temu, nekoliko preveč napredna za svoja leta, fizično in seksualno, saj kaže zanimanje za seksualnost. Živi skupaj z mamo in njenim nezaposlenim fantom. Lahko si mislite, mamin fant je cele dneve doma, Jasir pa »razvito« dekle. Ko ji mamin fant ponudi bikini vax, materina reakcija je vse prej kot normalna. Krivdo vali na Jasiro  in jo pošlje k očetu. Njen oče je nadutež, ki sam živi v lepi hiši v predmestju in z takšno rešitvijo ni navdušen. Jasirina prisotnost očitno moti očeta, ki do hčere kaže ravnodušnost in pretirano strogost pri vzgoji. A Jasira je vse prej, kot navadna trinajstletnica. Seksualna nagnjenja ji ne dajo miru, zato začne flirtati z sosedom, pri katerem občasno opravlja vlogo varuške za mlajšega sina. Spozna tudi Thomasa, temnopoltega fanta ki hodi na njeno šolo. Najstnica se spusti v zapleten labirint odnosov, v katerem je vključeno preveč ljudi, da se stvari nebi začele zapletati.Tu je noseča soseda (Toni Collette), ki zavzame zaščitniško-materinsko držo do punce, ki tako očitno potrebuje pomoč. Sosed (Aaron Eckhart), ki ga tako zelo privlačijo mladoletna dekleta. Tudi Thomasa, tako kot vse fante v njegovi dobi »razganja«, partnerja za potešitev svojih strasti najde v Jasiri.

Film posnet po romanu pisateljice Alicie Erian je študija medčloveških odnosov v ameriškem predmestju. Ta študija obravnava občutljive teme pedofilije, rasizma, družinskih odnosov in odnosov znotraj skupnosti. Za film bi lahko zatrdil, da gre za nekakšno multikulturno različico Lolite, ki poleg seksualnosti mlade deklice, obravnava še marsikatero drugo temo. Jasirini oče in mama sta tipičen primer ljudi, ki niso sposobni skrbeti za otroka, ali drugače povedano, gre za ljudi z napako, nepopravljive egoiste, ki ne premorejo dovolj ljubezni in starševske pozornosti. Po tej plati še nekako razumem Jasirino obnašanje, saj jo čustvena otopelost napeljuje na seksualnost, v kateri mlado dekle išče čustveno zadoščanje. Film, ki je kot celota zastavljen provokativno, z namenom da šokira, le občasno igra prave note. Nekatera Jasirina dejanja se zdijo nenaravna in predvsem nelogična. Zelo močna igralska zasedba bi lahko bila bolj izkoriščena, saj so vsi stranski liki, razen očeta, nedodelani in premalo izkoriščeni. Pohvali bi pa igro mlade Summer Bishil (Jasira), ki je če ste si zastavili to vprašanje, v času snemanja imela 18 let. Kljub nekaterim zanimivim elementom, film ponudi premalo in ne izpolni mojih pričakovanj. Ko sem preletel igralsko zasedbo, kdo se je podpisal pod režijo, kratko vsebino, je zadeva delovala dokaj obetavno. Žal je na tem tudi ostalo. Film je nedodelana celota, ki bi potrebovala več pravih čustev in poglabljanja v like, ter manj igranja na karto provokativno-šokantnega.

Ocena: 5.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar