ponedeljek, 12. julij 2010

Ajami (2009)


Slovenski naslov: Ajami
Država: Izrael, Nemčija
Leto: 2009
Žanri: Drama, Krimi
Dolžina: 120 minutImdb 
Režija: Scandar Copti, Yaron Shani
Scenarij: Scandar Copti, Yaron Shani
Igrajo: Shahir Kabaha, Ibrahim Frege, Elias Saba, Fouad Habash, Nisrine Rihan, Youssef Sahwani, Abu George Shibli, Scandar Copti

Končno sem na svoj spored uvrstil tudi zadnjega izmed nominirancev za letošnjega tujejezičnega oskarja, Ajami. Režijo podpisujeta dva režiserja, Scandar Copti in Yaron Shani,  relativno mlada ustvarjalca, za oba je to bil režiserski debi, Shani je pred tem posnel le eden kratki film. Snemanje tega filma je bil dolgotrajen proces, nekje sem prebral, da sta Shani in Copti porabila kar 7 let za dokončanje filma. Razmerja med prebivalci na Bližnjem vzhodu niso ravno enostavna. Gre za zelo kompleksno mešanico, ki jo ni enostavno razumeti. Prav takšen je tudi Ajami, le da film gledalca ne bo pustil v dvomih, saj je koncu vse popolnoma jasno.

Ajami je mestna četrt v Tel Avivu, kraj kjer eden ob drugem živijo pripadniki različnih ver. Židje, muslimani, katoličani, vsi na enem kupu. V dve uri dolgem filmu spremljamo pet med seboj povezanih zgod, ki združujejo dogodke in usode vseh prebivalcev na tem območju. Omarjev stric je storil neumnost in se zameril zelo vplivnem klanu. Ustrelil je pripadnika klana in zdaj zaradi tega trpi cela družina. Trpljenje je premila beseda, ogrožena so življenja vseh članov družine, kajti klani imajo svojo zakonodajo, po kateri je za dejanje enega od članov družine, odgovorna cela familija.Omar se znajde v težkem položaju, iz njegove perspektive je kriminalna pot edini izhod ... Kot da to nebi bilo dovolj, Omar je v skrivni vezi z hčerko svojega delodajalca, premožnega Arabca, ki je mimogrede katoličan, kar postavlja njihovo zvezo v kategorijo »prepovedano«, vsaj kar zadeva njenega očeta. Njegov prijatelj Malek je prav tako v težki situaciji, saj dela na črno v isti restavraciji kot Omar, vendar zasluži premalo, da bi pokril stroške materinega zdravljenja. Omarja in Maleka druži potreba po denarju, najhitrejši način služenja denarja je preprodaja mamil. Izhod v sili za oba,  rešitev, ki jo oba zavestno sprejmeta. Ena od zgod spremlja usodo izraelske družine v iskanju pogrešanega brata oz. sina. Mlajšega brata išče Dando , pripadnik policijskih enot, njegova glavna prioriteta je resnica o bratovi usodi. Resnica, ki bi prinesla prepotreben mir celi družini, ki že dolgo časa živi v pričakovanju najhujšega. Omarjev mladoletni brat je oseba, ki nas pelje skozi zgodbe, nas vpelje v dogajanje in na ga koncu tudi zaključi v smiselno celoto.

Ajami je film, ki zelo potrpežljivo in zelo natančno zlaga svoje kockice v zelo prepričljiv in izjemno zanimiv mozaik. Kronološko razmetane zgodbe nas sicer nekajkrat napeljejo v napačno smer, nakar nam zadnja zgodba le osvetli vse podrobnosti. Edini pogoj za razumevanje je zelo pozorno spremljanje dogodkov na zaslonu. Velikokrat ko vidim kakšen film analiziram, koliko minut je posnetih le zato, da zapolnijo minutažo, ali služijo kot prehodi do naslednjega vrhunca. Seveda, tudi Ajami ima napete in bolj sproščene dele, le da pri tem filmu ne boste našli odvečnih minut. Nekaj, kar je posneto le zaradi minutaže. Ne, struktura tega filma je zložena z izjemno natančnostjo in vsak prizor ima določen namen. Ajami svojo odličnost dolguje predvsem predanim ustvarjalcem, ki so porabili ogromno časa za dodelavo vsakega koščka zgodbe. Nastopajoči v filmu so vsi po vrsti prvič stali pred kamero, njihov prispevek k bolj pristnemu občutku pri gledalcu je resnično velik. Ajami nam na koncu pokaže, da vsak še tako majhen dogodek v človeškem življenju ima svojo težo, da tudi dobri ljudje lahko počnejo slabe stvari in da se nekaterim dogodkom enostavno ni moč izogniti. Takšnih filmov kot je Ajami, ne naredijo prav veliko in res je škoda ne izkoristiti priložnost in videti to mojstrovino.

Ocena: 9.0/10

2 komentarja:

  1. Zares me čudi, da je bil tako nesramno prezrt in z nekatere strani obeležen tudi kot "povprečen". Škoda...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo zanimiv film, ki naredi zelo močan vtis in na koncu pusti občutek nelagodja (vsaj meni). Priznam, da mi tema filma ni bila pri srcu. Zakaj? Verjetno zato, ker vsak dan poslušamo in gledamo podobno morijo iz bližnjega vzhoda kot, da je to nekaj samoumevnega. Na momente sem imem občutek, da gledam dokumentarec v živo. To je tudi verjetno odgovor Cosmopapiju zakaj je bil film prezrt Vsekakor pa bistveno nad povprečjem.
    Gorazd

    OdgovoriIzbriši